Popoldanski s.p. se spremeni v navadni s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonce13
Novinec
Novinec

Popoldanski s.p. se spremeni v navadni s.p.

Odgovor Napisal/-a sonce13 »

Pozdravljeni!

Zanima me sledeče.
S 1.12. sem popoldanski s.p. spremenil v navadnega in se v njem zaposlil.
Ali potrebujem konec leta oddati dve bilanci? Ali celotno poslovanje združim?
Kako pa je potem z določanjem prispevkov za naprej?
Dobiček, ki mu prištejem prispevke (tudi pavšalne od popoldanskega s.p.-ja?) porazdelim na 12 mesecev?
Ali vzamem samo 1/12 dobička in samo to upoštevam za naslednje leto?

Upam, da je razumljivo kaj mi ne gre skupaj.

Hvala za pomoč.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Popoldanski s.p. se spremeni v navadni s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zakon ne loči pojma "rednega" od popoldanskega s.p.-ja. V obeh primerih opravlja zasebnik dejavnost, v prvem primeru je obvezno zavarovan na podlagi opravljanja dejavnosti in plačuje obvezne prispevke za socialno varnost v polni višini; v drugem primeru pa je obvezno zavarovan na drugi podlagi (delovno razmerje) in plačuje le pavšalne prispevke. Tudi iz davčnega vidika je to samo en davčni obračun: od 01.01. do 31.12., le na prvi strani obrazca davčnega obračuna boste označili dvoje:
a) iz naslova opravljanja dejavnosti ________________________ (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu), tukaj se ne upoštevajo pavšalni prispevki
b) iz delovnega razmerja.

Ker je za poslovno leto/davčno leto le en davčni obračun, je ta tudi osnova za ugotavljanje zavarovalne osnove za leto 2014. Osnova je: zapor. 9 davčnega obračuna (razlika med davčnimi prihodki in davčnimi odhodki) + obračunani prispevki za socialno varnost (v vašem primeru za december 2013). Če ste poslovali celo leto, izračunanega zneska ne preračunavate na letno raven. Potem pa je postopek enak: zmanjšate to osnovo za 30%; in preračunate na mesečno osnovo (:12). Mesečni znesek ne sme biti manjši od minimalne plače, sicer je osnova minimalna plača (789,15€) = to je analogija, ki bi jo uporabila glede na zapisano v pravilniku o določanju zavarovalne osnove.
Konkretno pa (to je čisto moje mnenje): znesek iz zap. 9 bi delila z 12 (mesečna osnova); k mesečni osnovi bi prištela prispevke za december= skupna mesečna osnova; zmanjšala za 30% = zavarovalna osnova 2014. Če je le-ta manjša od minimalne plače, je osnova minimalna plača.....

V februarju pa mesečna osnova ne more biti nižja od 60% povprečne letne plače zaposlenih, preračunana na mesečno raven - to velja za prispevke za zdravstveno zavarovanje (trenutno cca 915€)
lp


sonce13
Novinec
Novinec

Re: Popoldanski s.p. se spremeni v navadni s.p.

Odgovor Napisal/-a sonce13 »

Hvala.
Zdaj mi je jasno ;-)
Lp
Odgovori