Prispevki ZZ - neplačano delo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Prispevki ZZ - neplačano delo

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Kako je zdaj (po 1. februarju 2014) s plačilom prispevkov od neplačanega dela?

Se plačuje prispevek za poškodbe pri delu, ki se do zdaj ni plačeval?

Ali prispevek ZZ delavca plača delodajalec ali gre še vedno v breme delavca, kot dosedaj?
(pri celomesečni odsotnosti gre plača kar lepo v minus!)

Se je kaj spremenilo ali nič?

Link? :szardi:
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Re: Prispevki ZZ - neplačano delo

Sem našla, sem vedela, da sem nekje videla...

http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_ ... mu_organu/

Od razlike do najnižje osnove za plačilo prispevkov se plačuje tudi prispevek za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Navedeni prispevek se od 1. 2. 2014 dalje plačuje tudi od neplačane odsotnosti.

Če prav razumem, gre prispevek delavca za zavarovanje (6,36%) še naprej v breme delavca. V breme delodajalca gre samo v primeru razlike do minimalne osnove.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

torej Kompetelka, bi bila zelo vesela, kateri prispevki od neplačane odsotnosti se morajo vse obračunati?
kakor sem razumela, je to vse , brez izjem?

kam pa vpisuješ vse te prispevke od NO ? logično bi bilo, da tisto kar je v breme delojemalca (to j vse razen PIZ ??) 501-506 in IREK A071-075 ?

prispevki delodajalca pa v 601-606 in IREK od A 081-086 ?
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Od neplačane odsotnosti se zdaj plačajo vsi prispevki.

Posebnost je v tem, da prispevek za PIZ delavca (15,5%) plača delodajalec, podobno kot velja za razliko do minimalne osnove. Vpiše se ga v Rek v polje 506, (namesto v 502). Izpolni se polje 107 in 303 (osnova za obračun prispevkov).

Na i Reku se prišteje podobno kot za minimalno osnovo v polje A081, ne upošteva pa se v A071.

To je vse že staro, novo je le da se obračuna tudi prispevek za poškodbe pri delu, ta pa se na reku normalno prišteje kot vse ostalo (v 605).

Pri celomesečni odsotnosti gre plača kar krepko v minus, saj je delavec dolžan plačati prispevke za ZZ, starševsko in brezposelnost!
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster

torej zaposleni plača le prispevke iz bruta, prisp.na bruto pa so delodajalčev strošek?

sem poizkusila uvoziti datoteko s predznakom minus neto plača , pa mi javi napako:

[b]Kritične vsebinske napake
• Na mestu '1287' v vrstici '2' je vrednost '-22.42' v elementu 'F15_NetPayment' napačnega tipa. Pričakovan tip je 'http://edavki.durs.si/Documents/Schemas ... al14_2Type'.

Dokumenta s kritičnimi vsebinskimi napakami ne morete vložiti.[/b]

zaposleni je bil 176 ur neplačana odsotnost in 8 ur redno delo .... kaj sedaj?
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Če pogledaš v Excel datoteko s kontrolami (na prvi strani BETA eDavkov), tam na listu za plačo (1001) piše

015 = 101-104-107-108-109-110-406-(501O+502O+503O+504O+501P+502P+503P+504P)

- če je 101-104-107-108-109-110-406-(501O+502O+503O+504O+501P+502P+503P+504P)<=0, je vrednost kontrole na 015 enaka 0. Če je vpisano kaj drugega > napaka.
Torej, če želiš oddati, vpišeš 0. :roll:

Treba jim je prijaviti tak problem, saj se to v praksi dejansko zgodi.

Ampak zdaj se morajo najprej izkopati iz drugih težav... :spomezik:
Računovodski mojster

sem premišljevala, da v bistvu je v primeru celomesečne odsotnosti plača nič ker je tudi dohodek nič in tukaj ni minus plače .

in v bistvu predstavljajo prispevki, ki jih je dolžan plačati zaposleni zaradi neplačane odsotnosti, to njegov odtegljaj, ki je viden na plačilni listi; vendar ker ni možno od ničesar odtegniti, mora to sam nakazati na TRR ali kakorkoli že ...

kako ste pa to do sedaj reševali?

hja, že kar nekaj zadev smo morali narediti drugače kot je predpisano, zato, da smo kompatibilni z edavki, ker stranke ne morejo oddajati :(
Odgovori