DOHDEJ

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

DOHDEJ

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Pozdravljeni sotrpini! Prosim, da mi pomagate pri eni postavki pri davčnem obračunu akontacije dohodnine od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti. Zataknilo se mi je pri vrsti obveznega socialnega zavarovanja in sicer:

Obkrožila sem ( iz naslova opravljanja dejavnosti ) vendar pa me je zmotilo, ker piše obračunani znesek prispevkov za socialno varnosti. Imam namreč podjetnika, ki se je prvič v register vpisal v letu 2013 in plačuje samo 50 % prispevkov za SPIZ. Glede na to je mesečno plačeval samo 203,94 EUR. Zanima me ali gre znesek 203,94 v obračun ali celotni ne glede na to da mu teh 50 % plača država.
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Re: DOHDEJ

Ali res nihče ne ve kako in kaj? :cry: :cry:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vpišete obračunane prispevke (vse prispevke).
Oproščeni prispevki, ki jih plačuje država predstavljajo tudi za normirca prihodek, ki ga pa v davčnem obračunu izvzame (DURS pravi v zap. 2.6. davčnega obračuna). Po zakonu o dohodnini namreč "oproščeni" prispevki niso predmet obdavčitve.

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Če prav razumem gre takole. Na prvi strani obačun akontacije dohodnine od dohodka doseženega z opravljanjem dejavnosti vpišem ne znesek prispevkov, ki so bili plačani ampak celotni znesek prispevkov od minimalne plače ( 299,35 ) čeprav je bilo plačanih manj in sicer 203,94. Nato pa v koloni obračuna pod 2.6 izvzem prihodkov zaradi predhodno nepriznanih odhodkov vpišem razliko med obračunanimi in plačanimi. Ampak knjižene imam samo prispevki, ki so bili plačani in sicer v razredu 4 imam samo znesek 203,94. Ne razumem katere prihodke bodo potem izuzeli ali bi morala knjižiti sam obračun drugače? :sjezen:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V razredu 4 so knjiženi vsi prispevki (obračunani); tisti del, ki jih niste plačali pa so med prihodki. In da "odstranite" njihov vpliv na prihodke in davčno osnovo, del, ki ga niste plačali in jim imate med prihodki, vpišete še v zaporedno 2.6. zmanjšanje odhodkov. Tako je pravilno izkazovanje teh prispevkov.

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

A mi lahko še zaupate konto na prihodkih? Ali je to lahko konto 787 ali 789?
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Slovan imam še eno dilemo in mi prosim razloži če imam prav.
Sedaj imam celotne prispevke 299,35 mesečno knjižene 484/252. Potem sem naredila knjižbo 252/789. Sedaj sem na prvo stran DOHDEJ vpisala vse obračunane prispevke 898,05 za tri mesece. Potem pa sem v koloni 2.6 te prihodke ( 50 % ) prispevkov za PIZ ki jih ne plačuje izvzela iz davčnega obračuna.

Se pravi na razredu 4 imam celotne prispevke, na kontu razreda 7 pa imam v bilance tisto kar plača država.

Sedaj imam poslovni izid 137,37 EUR dobička, v davčnem obračunu pa ko teh 50 % PIZ izvzamem ima davčno izgubo. Ali je to ok? Prihodki so se mi zmanjšali za to razliko v odhodkih pa imam zajeto celotni razred 4 v višini celotnih prispevkov. :sjezen: :sjezen: :sjezen: :sjezen:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Tako je prav. V davčni popravljate prihodke za neplačane prispevke, ker se od tega dela ne plača dohodnine.

20. člen Zakona o dohodnini:
(pomoči in subvencije)
Dohodnine se ne plača od:
………
9. obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec;

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Ja ok to mi je sedaj jasno. Zanima me samo še to ali je prav, da imam v brutobilanci potem zavedene vse stroške v kompletu tudi tisti del, ki jih s.p. ne pokriva ampak jih pokriva država.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Najprej poglejva ali poznate vsebino/smisel bruto bilance???
Bruto bilanca je promet na kontih glavne knjige za določeno obdobje (01.01.2013 do 31.12.2013). To pomeni, da je v bruto bilanci izpis prometa konta 484 in sicer v višini vseh obračunanih prispevkov oziroma je na tem kontu "povzetek" vašega celoletnega knjiženja. Na drugi strani pa je v bruto bilanci tudi izpis prometa konta 789, za tisti del, ki ga niste plačali.

Bruto bilanca oziroma promet na kontih je osnova za izdelava izkaza poslovnega izida in bilance stanja.
Osnova za davčno bilanco je izkaz poslovnega izida z upoštevanjem korekcije/popravkov bodisi prihodkov bodisi odhodkov do višine, ki je davčno priznana.

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za obrazložitev. Ja kaj je brutobilanca seveda vem vendar res še nisem nikoli imela primera novo ustanovljenega s.p. ja. Res hvala za nazorni odgovor in da delite svoje znanje z nami malo manj izkušenimi v tem poslu.
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Samo še to. Moti me samo še to da imam v obrazcu davek od dohodka iz dejavnosti priznane celotne stroške prispevkov čeprav jih niso plačali v celoti?! Prosim samo še za ta odgovor! Hvala! :D :D :D :D :D
Odgovori