DOHDEJ

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: DOHDEJ

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ločite: obračunane stroške, ki so v "polni višini" kot davčno priznan strošek IN obveznost za plačilo teh prispevkov - denarni tok. V poslovni bilanci imate tisti del prikazan v prihodkih (kar pobotano pomeni samo tiste, ki so plačani); v davčni bilanci pa morate te prihodke zmanjšati, ker pač zakon pravi, da od tega dela ne plačate dohodnine (davka iz dejavnosti).

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Ali je mogoče zadeva taka, da je potrebno prihodke ( razliko med plačanimi in obračunanimi prispevki ) dati v dohdej v kolono 2.6 in potem izvzeti tudi v istem znesku odhodke, ki jih imam v celoti med odhodki v koloni 6.27. :sjezen: :sjezen: :sjezen: :sjezen:
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Moram reči, da sem obupala z "razlago". Bolj enostavno ne znam povedati.

Odhodke pustite takšne kot so - v obračunani višini. Popravite le prihodke za tisti del prispevkov, ki jih niste plačali in ste jih knjižili na konto v skupini 78 in ste jih skupaj še z drugimi prihodki prikazali v zaporedni 1: Prihodki ugotovljeni po računovodskih predpisih. Popravek v zapor. 2.6.: popravek prihodkov na raven davčno priznanih - zmanjšanje.
slovan napisal/-a: vpišete še v zaporedno 2.6. zmanjšanje odhodkov.
Se opravičujem, sem sedaj opazila, da sem v tekst pod zapor. 26. vpisala zmanjšanje odhodkov namesto zmanjšanje prihodkov. Vas je morda to zmedlo!

Še nekaj: država vam davčno prizna vse stroške prispevkov, torej tiste, ki ste jih obračunali (15,50% + 8,85%). In ker ste del prikazali med prihodki (tistih 50%, ki jih niste plačali) pač morate te izvzeti, da bodo v davčnem obračunu upoštevani obračunani prispevki za PIZ.
lp
totika
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a totika »

Spoštovana Slovan
Jaz pa berem pojasnilo DURSa št. 4212-154/2014-4.2.2014 glede izvzema prihodkov pod 2.6 (prispevki za PIZ , ki jih plača RS) in mislim , da slednje velja le za zavezance, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi normiranih odhodkov. Ali se mogoče motim? Naslov pojasnila je UGOTAVLJANJE DAVČNE OSNOVE NORMIRANCA IN DOLOČITEV ZAVAROVALNE OSNOVE-ZNESEK DELNE OPROSTITVE PLAČILA PRISPEVKOV
Prosim vas za mnenje.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Sem tudi sama prebrala pojasnilo DURS-a, in moram priznati, da sem malo v dvomih glede svojega stališča. Tam res govori o izvzemu zgolj prihodkov pri normirancih, ker ti odhodke ugotavljajo v normirani višini.
Pri tistih, ki pa ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov pa se odhodki in prihodki (iz naslova neplačanega dela prispevka) izničijo in tako ne vplivajo na davčno osnovo. To v bistvu pomeni, da se pri ugotavljanju davčne osnove po dejanskih prihodkih/odhodkih ne popravljajo ne prihodki ne odhodki; pri normirancih pa se popravljajo le prihodki.
Postavite vprašanje na DURS in se tako izognite mojemu napačnemu mnenju (oziroma ga raje preskočite). Na koncu pa upoštevajte le tisto za kar boste prepričani, da je prav.

lp~
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Zadeva je - tipično po naše - zamegljena.

Naj bi veljalo za oba sistema, da ugotavljata prihodke na enak način (dejanski prihodki!!) - torej bi smelo biti kakršnokoli različno obravnavanje samo na strani odhodkov ??? lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Se popolnoma strinjam. Prihodki se zmanjšajo na račun upoštevanja le-teh glede na SRS 18. In ker Zakon o dohodnini pravi, da se ne plača dohodnine od:
9. obveznih prispevkov za socialno varnost, ki jih za posamezne zavarovance v skladu s posebnimi predpisi plačuje Slovenija ali samoupravna lokalna skupnost, pod pogojem, da Slovenija oziroma samoupravna lokalna skupnost ne nastopa kot njihov delodajalec;

se le-ti izvzamejo in prikažejo v davčnem obračunu - po pojasnilih DURS-a le pri "normirancih". Odhodke pri njih pustimo v višini kakršni pač so, ker so normirani in v dejanski višini. Pri tistih pa, ki jih izkazujejo v dejanski višini, pa se ne zmanjšajo ne prihodki ne odhodki, ali pa se zmanjšajo prihodki in hkrati odhodki (zaradi lepšega videza). V konkretnem primeru so zadnji v neenakem položaju - njim se odhodki "zmanjšajo!, medtem ko se prvim pustijo v 70%-ni višini= in tukaj je različno obravnavanje na strani odhodkov.
Ampak kaj hočemo, nima se smisla še naprej ukvarjati s tem področjem. Bomo energijo uporabili raje kje drugje.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Samo še malo "umovadbe" :

"V konkretnem primeru so zadnji v neenakem položaju - njim se odhodki "zmanjšajo!, medtem ko se prvim pustijo v 70%-ni višini= in tukaj je različno obravnavanje na strani odhodkov."
Mislim, da je povsem enak položaj :
normircem se namreč 70% odhodki obračunajo od že zmanjšanih prihodkov (davčno priznanih - zap. št. 4), tako da tudi pri njih velja zmanjšanje na obeh plateh - prihodki in odhodki. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Novica: Bom končala z "umovadbo" - lahko umotvoriva v nedogled, koristi pa tako ni nobene. Se "podredim" pojasnilu davčnega organa!

lp
Daoling
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Daoling »

Ker mi ni dalo miru, sem poklicala na DURS in dobila potrditev tega, kar ste že ugotovili. Torej, če še enkrat povzamem, kar je povedala davčna uslužbenka in to, kar je že bilo povedano v tej temi: tisti, ki ugotavljamo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in smo oproščeni plačila 50% prispevkov za PIZ, na prvo stran v okvirček Obračunani prispevki iz naslova opravljanja dejavnosti vpišemo poln znesek prispevkov (299,35), prihodke povečamo za del prispevkov, ki ga za nas plača država (95,41), ravno tako pa med odhodki upoštevamo celotne prispevke (torej 299,35), tako se izniči vpliv na davčno osnovo.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Prosim za pomoč. Ali se vpiše v Felias tudi znesek prispevkov, ki ga letno plača Ministrstvo za kulturo in/ali CSD za polovični delovni čas-materinstvo?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
marko21
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marko21 »

Daoling napisal/-a:Ker mi ni dalo miru, sem poklicala na DURS in dobila potrditev tega, kar ste že ugotovili. Torej, če še enkrat povzamem, kar je povedala davčna uslužbenka in to, kar je že bilo povedano v tej temi: tisti, ki ugotavljamo davčno osnovo na podlagi dejanskih odhodkov in smo oproščeni plačila 50% prispevkov za PIZ, na prvo stran v okvirček Obračunani prispevki iz naslova opravljanja dejavnosti vpišemo poln znesek prispevkov (299,35), prihodke povečamo za del prispevkov, ki ga za nas plača država (95,41), ravno tako pa med odhodki upoštevamo celotne prispevke (torej 299,35), tako se izniči vpliv na davčno osnovo.
To velja tudi pri evidentirnju OPSV v KPO? Med odhodke vpišem celotni znesek (299,35) ali dejanski (203,94)? Če prvo, kam spada del prispevkov, ki jih plača država (med Drugi poslovni prihodki (subvencije, dotacije in drugi prihodki))? To evidentiram v isti vrstici ali ločeno?
Odgovori