Pozdravljeni!
Zanima me, kako je pri samostojnem podjetniku - normirancu, nezavezancu za DDV pri naslednjih situacijah, gre pa v bistvu za nakup materiala in prodajo blaga. Kdaj je potrebno in kdaj ni potrebno pridobiti ID za DDV.
Nabava
Pridobitev znotraj EU
- kolikor sem bral, če gre za nabavo do 10.000 eur, ni potrebe po pridobitvi ID številke. Prejeti računi od nabave imajo obračunan DDV države podjetja, ki račun izstavi. DDV-ja si s.p. ne odbija.
Uvoz iz tretjih držav (ZDA, Kitajska, …). Znesek pošiljke je večji od 22€, recimo 500€.
- DDV in carina se plačata ob uvozu
- ZDA ima takozvani 'sales tax', za katerega lahko zahtevaš, da ga ne obračunajo pri izvozu. Ali?
- ali je kakšna omejitev glede zneskov?
Prodaja:
- fizičnim osebam preko spletne strani po celem svetu
- pravnim osebam znotraj EU
- pravnim osebam v tretje države
Ali lahko tak s.p. brez težav prodaja obojnim, fizičnim kot tudi pravim osebam. Bi moral v kateri fazi pridobiti ID številko?
Hvala in lep pozdrav!
s.p. normiranec - prodaja in nabava v/iz EU, tretje države
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: s.p. normiranec - prodaja in nabava v/iz EU, tretje drža
En pomislek. Nakup iz tretjih držav ali EU, kjer kupec zaračuna shipping & handling. Se to šteje kot storitev in je zato potrebna registracija za ID?
Mene tudi zanima. Gre za storitve, stranka ni DDV zavezanec. V celem letu izdala samo en racun v tujino - EU, pravni osebi.
Ali bi se morala registrirati za DDV?
Ali bi se morala registrirati za DDV?
A res nihče ne ve, kako je s poštnino, ki je zaračunana pri nabavi ali prodaji blaga, ki potuje preko dostavnih služb?