Vlaganja v tuja OS
Moderator: Mirko Zbačnik
-
racunalnik
- Računovodja

Vlaganja v tuja OS
Pozdravljeni,
zanima me, če je možno pri vlaganjih v tuja OS, dati zraven tudi naše delo, ko so fantje sami delali v najetem skladišču ali dam samo material pod 046? Zanima me, če je to sploh možno....
Hvala za odgovore:)
zanima me, če je možno pri vlaganjih v tuja OS, dati zraven tudi naše delo, ko so fantje sami delali v najetem skladišču ali dam samo material pod 046? Zanima me, če je to sploh možno....
Hvala za odgovore:)
Re: Vlaganja v tuja OS
Se priključim tej temi.....prosim za pomoč pri knjiženju. Podjetje A novoustanovljen d.o.o. ni ddv zavezanec ima od podjetja B (ddv zavezanec)v najemu polovni prostor, ki ga je pred uporabo temeljito prenovil...po dogovoru se bo vložek pooračunal z najemnino v naslednjih letih. Zdaj pa nastane dilema kako knjižit:
1. prejeti račun knjižit na vlaganja v os in potem obračunat amortizacijo po 10% letno 430/01, če računa za najemnino ne bo knjiženje najemnine na 413/769 (vendar najemnina bo v višini 100 eur, amortizacija pa 25 eur na mesec).
2. prejeti račun knjižit na 190/220, prefakturirat podjetju B celotno investicijo ( kako je v tem primeru z ddv A ni zavezanec, B pa je) , prejeti račun za najemnino 413/220 in potem medsebojno kompenzirat?
če ima kdo kakšno idejo in nasvet......
1. prejeti račun knjižit na vlaganja v os in potem obračunat amortizacijo po 10% letno 430/01, če računa za najemnino ne bo knjiženje najemnine na 413/769 (vendar najemnina bo v višini 100 eur, amortizacija pa 25 eur na mesec).
2. prejeti račun knjižit na 190/220, prefakturirat podjetju B celotno investicijo ( kako je v tem primeru z ddv A ni zavezanec, B pa je) , prejeti račun za najemnino 413/220 in potem medsebojno kompenzirat?
če ima kdo kakšno idejo in nasvet......
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Za "ivana 12":
Gre za usredstveno osnovno sredstvo. Del vrednosti predstavlja nabavljen material, del vrednosti naše delo. Vrednost dela predstavlja dejanski strošek delavca, ki je delal na tem "projektu". Če ovrednotimo delovne ure, to predstavlja skupni strošek delavca ovrednoten proporcionalno na število ur, kolikor jih je porabil, skupaj z sorazmernim delom regresa za prehrano, kilometrinami.... . Skratka, upoštevati morate dejanske stroške.
To je po novem opredmeteno osnovno sredstvo, knjiženo v SK 045, amortizirano - davčno priznano obdobje je 10 let.
Gre za usredstveno osnovno sredstvo. Del vrednosti predstavlja nabavljen material, del vrednosti naše delo. Vrednost dela predstavlja dejanski strošek delavca, ki je delal na tem "projektu". Če ovrednotimo delovne ure, to predstavlja skupni strošek delavca ovrednoten proporcionalno na število ur, kolikor jih je porabil, skupaj z sorazmernim delom regresa za prehrano, kilometrinami.... . Skratka, upoštevati morate dejanske stroške.
To je po novem opredmeteno osnovno sredstvo, knjiženo v SK 045, amortizirano - davčno priznano obdobje je 10 let.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mogoče ste me narobe razumeli, za obnovo bo podjetje, ki je opravilo dela izdalo račun na podjetje A. 045/220, amortizacija 10% na leto (če predpostavljamo da bo račun za 3500 eur), poračunan z najemnino v višini 100 eur na mesec. Zanima me pravilno knjiženje dogodkov. najprej prejeti račun na 045/220, obračun amortizacije davčno priznan 29 eur na mesec 430/045...kako pa potem najemnino ( če bo podjetje B izstavilo račun za najemnino v višini 100 eur knjiženje???) oziramo če ne bo računa ( je še stvar dogovora)430/769???. In kako je z ddv, ker podjetje A bo dobilo račun za investicijo z ddv, ker ni davčni zavezanec, knjižimo na 045 vse skupaj z ddv? Hvala upam da ste razumeli moj problem in lep dan
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Se opravičujem; odgovarjal sem le na prvo vprašanje o ušoštevanju lastnega prispevka v delovnih urah..
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sedaj pa še mnenje o vlaganji v tuja osnovna sredstva. Če ne bi bilo dogovora, da se to všteje v najemnino, bi to obravnaval kot vlaganja v tuja OS. A ker sta se pogovorila, da se to šteje kot najem za kasnejša obdobja, ne bi zapletal zadeve z OS in amortizacijo, temveč zadevo dolgoročno ali kratkoročno razmejil (090 iali 190 - v bilanci upoštevate tudi kratkoročnost razmejitve) in strošek, zajet v časovnih razmejitvah, skladno s pogodbo postopoma prenašal med odhodke (stroške najema).
Mirko
Mirko

Najlepsa hvala za pomoc v kolikor bo se kaksna dilema se oglasim...lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Mirko
Mirko

Imela bi samo še eno vprašanje.....obnova najetega prostora...montaža in izdelava 3 lesenih okenskih polic v skupni vrednosti 610 eur (3*203 eur). Kako pravilno knjižiti? stroški vzdrževanja? vlaganja v tuja os, amortizacija? ali drobni inventar..041/051. lp