Uvoz kot nezavezanec za DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Uvoz kot nezavezanec za DDV
Živjo, imel bi eno enostavno vprašanje, in sicer me zanima ali lahko pri uvozu iz EU kot nezavezanec za DDV izbiram ali plačam njihov ali naš DDV. Uvažal bom namreč izdelek, ki ima v njihovi državi normalen DDV, pri nas pa imajo ti izdelki znižan DDV na 9,5%. Lahko torej v temu primeru izberem plačilo našega DDV-ja, saj se mi to bolj splača?
Hvala, LP
Hvala, LP
Re: Uvoz kot nezavezanec za DDV
V bistvu lahko nabavljate iz držav EU brez identifikacije za DDV do zneska 10.000€ v določenem obdobju. V tem primeru ne morete izbirati kateri DDV boste plačali: dobavitelj iz EU obračuna njihov DDV.
Če pa želite izkoristiti razliko v DDV-ju pa se boste morali registrirati in pridobiti številko za DDV: v tem primeru se boste samoobdavčili po stopnji, ki velja pri nas.
lp
Če pa želite izkoristiti razliko v DDV-ju pa se boste morali registrirati in pridobiti številko za DDV: v tem primeru se boste samoobdavčili po stopnji, ki velja pri nas.
lp
Hvala!
Mimogrede bi še to vprašal, ko ste ravno omeneili znesek 10.000€ pri uvozu. Če se prekorači ta znesek, se lahko postane DDV zavezanec le začasno (kot če se prekorači letno mejo 50.000€ prometa), ali se je treba za najmanj 5 let registrirati za zavezanca?
Mimogrede bi še to vprašal, ko ste ravno omeneili znesek 10.000€ pri uvozu. Če se prekorači ta znesek, se lahko postane DDV zavezanec le začasno (kot če se prekorači letno mejo 50.000€ prometa), ali se je treba za najmanj 5 let registrirati za zavezanca?
Ali eno ali drugo: če lahko dokažete, da boste v najkrajšem času dosegli mejo 50.000: potem je "obvezna" registracija. Sicer pa prostovoljna (in 5 let v sistemu).
lp
lp
Domnevam, da gre za nesporazum:
Če se prekorači ta znesek (10.000€ pri uvozu), se lahko postane DDV zavezanec (atipični zavezanec samo za uvoz iz EU brez pravice do odbitka!) le začasno ali se je treba za najmanj 5 let registrirati za zavezanca?
Po mojem le začasno. lp
Če se prekorači ta znesek (10.000€ pri uvozu), se lahko postane DDV zavezanec (atipični zavezanec samo za uvoz iz EU brez pravice do odbitka!) le začasno ali se je treba za najmanj 5 let registrirati za zavezanca?
Po mojem le začasno. lp
Res gre za pridobitev identifikacijske številke za pridobitve blaga znotraj Unije (79. člen ZDDV), ki so predmet obračuna DDV-ja v Sloveniji in kjer nima pravice do odbitka DDV (98. člen Pravilnika o izvajanju zakona o DDV). Ta registracija je res začasna (v povezavi s 4. odstavkom 4. člena ZDDV dve leti) in jo je smiselno uporabiti v primerih, ko je razlika v davčni stopnji v tujini in v Sloveniji očitna.
Hvala "novica" za dodatek.
lp
Hvala "novica" za dodatek.
lp
Sem se zadnjič pozabil zahvaliti za vaše odgovore, čeprav sem seveda prebral in mi je bilo vse takoj bolj jasno. Hvala, super ste! 
Tule imam eno vprašanje v zvezi s posebnimi zavezanci za DDV: S.p. ima letni promet okoli 20.000 eur in ni bil zavezanec za DDV. Ker pa je v tem mesecu opravil storitve v državi EU, se je moral registrirati za DDV (samo za namene opravljanja teh storitev). Se pravi v Sloveniji ne zaračunava DDV niti si ga ne sme odbijati (so mi rekli na DURS-u).
Pojavlja pa se mi vprašanje, kako postopati v primeru, ko bo nabavil kakšen material iz države EU (že prej je kdaj kaj nabavil, vendar nikoli nad 10.000 eur), ker zdaj pa ima davčno štev.SI:
1) ali bo vseeno plačal DDV tujemu dobavitelju ob nabavi
2) ali bo dobil račun brez DDV in mora narediti samoobdavčitev
Ali velja v drugem primeru, da obračuna slovenski DDV in ga tudi plača (ker si vstopnega DDV ne sme odbijati)?
Najlepša hvala za odgovor
Pojavlja pa se mi vprašanje, kako postopati v primeru, ko bo nabavil kakšen material iz države EU (že prej je kdaj kaj nabavil, vendar nikoli nad 10.000 eur), ker zdaj pa ima davčno štev.SI:
1) ali bo vseeno plačal DDV tujemu dobavitelju ob nabavi
2) ali bo dobil račun brez DDV in mora narediti samoobdavčitev
Ali velja v drugem primeru, da obračuna slovenski DDV in ga tudi plača (ker si vstopnega DDV ne sme odbijati)?
Najlepša hvala za odgovor
Anela
V bistvu ste si sami že odgovorili pri vsebini identifikacije za opravljanje/prejemanje storitev v EU. Za nabave-pridobitve blaga iz članic unije ta davčna številka ne velja, kar pomeni, da bo tujemu dobavitelju plačal DDV (na računu bo izkazan njihov DDV).
lp
lp