Šifra 40
Moderator: Mirko Zbačnik
Moja izkušnja iz oktobra 2004: želela sem se zaposliti kot lastnica in direktorica enoosebne družbe in se pod šifro 01 sploh nisem mogla prijaviti - na zpizu so mi rekli, da se lahko "samo prijavim" pod šifro 40, nikakor pa se ne morem zaposliti (ponovila sem domala dobesedno, kaj so mi nabluzili). Poslali so me do "šefice", ki mi je prišepnila, da se tak problem v praksi rešuje tako, da lastnik ni direktor. In sem to storila. Nisem več direktorica firme, ki jo dejansko vodim in katere lastnica sem. Stalo je okoli 100 tisočakov (koleki, objava v UL,...), sem pa se končno lahko zaposlila pod šifro 01, dobivam plačo in razmišljam o tem, da se bom izselila v Patagonijo, ker mi bodo znanstveniki, ki pišejo in tolmačijo zakone, spili kri! Dragi moji sotrpini, sprijaznite se, živimo v BANANA državi...
Mincek
Mincek
Imam dobre novice za lastnike enoosebnih družb! Bila sem na seminarju Zveze računovodij in izvedela, da z novo zakonodajo ni več problema za lastnike enoosebnih družb. Tisti, ki so registrirali družbo in se uspeli prijaviti kot zaposleni (pod šifro 01), si lahko izplačujejo plačo, ker je to delovno razmerje. Tisti pa, ki so ustanovili družbo letos in se niso uspeli prijaviti kot zaposleni, ampak le na podlagi šifre 40, plačujejo prispevke in predlagajo obrazec tako kot to določa Pravilnik o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost (objavljen v Ur.l. 130/04) in si plačujejo dohodek na podlagi pogodbe o poslovodenju od katere je potrebno odvesti le dohodnino. To je razlagala ga. Romana, kar je tudi zapisala v IKSu 9 na strani 99. Povdarila je, da od dohodka po pogodbi o zaposlitvi ni potrebno plačevati nobenih prispevkov, le dohodnino. V IKSu pa še piše, : "Ker se bo dohodek družbenika- poslovodje- štel za dohodek iz delovnega razmerja, bodo zanj veljale tudi druge določbe zakona o dohodnini, ki se nanašajo na dohodke iz delovnega razmerja, torej tudi 31.člen, v katerem so določeni prejemki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (prispevki za socialno varnost, povračila stroškov v zvezi z delom, jubilejne nagrade, odpravnine....), seveda pa prav tako določbe o bonitetah. Zdi se mi, da sem spet zadihala.
:D:D
OK, razumem, da si lahko z vidika <b>zakona o dohodnini[/b</b>] direktor zavarovan pod šifro 40 izplačuje nekaj podobnega kot plačo.
Kaj pa z vidika zakona o davku od dohodkov pravnih oseb? Ali so to davčno priznani odhodki? Kako pa je z obračunavanjem kilometrine in dnevnic pri takem direktorju?
Sploh mi ni nič več jasno!!!!!!:???::???::???:
Kaj pa z vidika zakona o davku od dohodkov pravnih oseb? Ali so to davčno priznani odhodki? Kako pa je z obračunavanjem kilometrine in dnevnic pri takem direktorju?
Sploh mi ni nič več jasno!!!!!!:???::???::???:
-
racunalnicar
- Novinec

Ker sem tudi sam v polozaju "040", me zanima kako je z obracunavanjem dnevnic in potnih stroskov. Lahko direktorju, ki je zaposlen po sifri 040 podjetje povrne stroske v zvezi z delom (dnevnice, potne stroske in prenocisce) ali ne?
Vceraj sem namrec na GZS dobil od njihovega svetovalca pojasnilo, da ne...
Ali pa je bolje, v izogib morebitnim nejasnostim, da podjetje za direktorja imenuje nekoga drugega, navideznega direktorja, lastnik pa se zaposli po sifri 10?
LP
racunalnicar
Vceraj sem namrec na GZS dobil od njihovega svetovalca pojasnilo, da ne...
Ali pa je bolje, v izogib morebitnim nejasnostim, da podjetje za direktorja imenuje nekoga drugega, navideznega direktorja, lastnik pa se zaposli po sifri 10?
LP
racunalnicar
Šifra 40 - stotič
Se opravičujem, ker že postavljam vprašanje, ki je bilo načeto verjetno že vsaj 100-krat.
Do danes sem mislila, da je 100% lastnik d.o.o. kot direktor zaposlen pod šifro 40, v kolikor pa gre za družbo z več solasniki in je eden med njimi direktor, pa je le ta zaposlen pod šifro 01.
Ko sem se danes želela prijaviti na ZZZS so mi rekli, da ne se ne morem prijaviti drugače, kot 40, in da to, da sem solastnica in ne lastnica, nima nobene veze.
v vseh člankih, ki obravnavajo tematiko, pa sem zasledila, da je dilema pri enoosebnih gospodarskih družbah - kjer se stroka in ministrstvo in zavod ne strinjajo, uporaba katere šifre je pravilna.
Najlepša hvala za odgovor!
Nina
Do danes sem mislila, da je 100% lastnik d.o.o. kot direktor zaposlen pod šifro 40, v kolikor pa gre za družbo z več solasniki in je eden med njimi direktor, pa je le ta zaposlen pod šifro 01.
Ko sem se danes želela prijaviti na ZZZS so mi rekli, da ne se ne morem prijaviti drugače, kot 40, in da to, da sem solastnica in ne lastnica, nima nobene veze.
v vseh člankih, ki obravnavajo tematiko, pa sem zasledila, da je dilema pri enoosebnih gospodarskih družbah - kjer se stroka in ministrstvo in zavod ne strinjajo, uporaba katere šifre je pravilna.
Najlepša hvala za odgovor!
Nina
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
problem ni samo pri lastnikih enoosebnih družb ampak pri vseh lastnikih in solastnikih, ki so istočasno zaposleni kot direktorji.
Nekje sem zasledil, da na ZZZS s posebno komisijo ta problem že rešujejo ( če jim je za verjeti ne vem), vi pa ga lahko najelegantneje rešite tako, da sklenete s podjetjem poslovodno pogodbo in ste s tem upravičeni tako do plače, kot potnih stroškov itd.
LP
Nekje sem zasledil, da na ZZZS s posebno komisijo ta problem že rešujejo ( če jim je za verjeti ne vem), vi pa ga lahko najelegantneje rešite tako, da sklenete s podjetjem poslovodno pogodbo in ste s tem upravičeni tako do plače, kot potnih stroškov itd.
LP
hvala za odgovore! (ki pa so prinesli nova vprašanja
)
po kateri šifri se zavarujem, če sklenem poslovodno pogodbo?
kaj pa, če se zaposlim v drugem podjetju (100% ali delno), tu pa ostanem direktor.... tudi v tem primeru sklenem poslovodno pogodbo in sem upravičena do povračil stroškov ali ne?
ali obstaja kakšna elegantnejša rešitev?
nina
p.s. nisem nič sama razlagala... na obrazcu "prijava potr. po delavcu" sem označila, da gre za prijavo brez javne objave, potem pa so me na zzzs vprašali, kdo je direktor....
po kateri šifri se zavarujem, če sklenem poslovodno pogodbo?
kaj pa, če se zaposlim v drugem podjetju (100% ali delno), tu pa ostanem direktor.... tudi v tem primeru sklenem poslovodno pogodbo in sem upravičena do povračil stroškov ali ne?
ali obstaja kakšna elegantnejša rešitev?
nina
p.s. nisem nič sama razlagala... na obrazcu "prijava potr. po delavcu" sem označila, da gre za prijavo brez javne objave, potem pa so me na zzzs vprašali, kdo je direktor....