Pozdravljeni,
imam manjši / večji problem glede storitve, ki nam jo je zaračunalo podjetje, ki se ukvarja z finančnimi podatki. (kako poslujejo razna podjetja, njihov dobiček - izguba, ipd...)
V letu 2012 je z direktorja po telefonu stopilo v kontakt podjetje X. Izpostavili so mu njihov program in kako to deluje ter ga prepričali, da mu preko spletne pošte pošljejo ponudbo.
Kar v pogovoru niso omenili je bilo dejstvo, da ponudba v kolikor se je ne zavrne preko spletne pošte v roku 7 dni postane pravnomočna in nam oni avtomatsko izdajo račun. Mi spletne pošte nismo odprli ter v roku 7 dni so nam izdali račun.
Račun smo seveda zavrnili a tega podjetje x ni upoštevalo in nam v kratkem izdalo opomin. Ko smo jih telefonsko kontaktirali so nam rekli da je pač e-mail pravnomočen ter da račun moramo poravnati.
Prosila sem ali lahko storitev prekinemo in bi plačali le prvi obrok (račun je namreč razdeljen na plačilo v 6 obrokih) a so nam sporočili, da je storitev komplet za eno leto in da je ne morejo prekiniti ter da naj plačamo celoten račun.
Seveda sem zavrnila opomin in jim ponovno sporočila da pač storitve nismo naročili. In tako je šlo naprej, dokler niso tako sprovocirali, da smo račun plačali, le da bi imeli mir.
Podjetje sem spet telefonsko kontaktirala in zahtevala, da nam prekinejo storitev ter da nam nikoli več ne kontaktirajo. Tik prek iztekom roka sem podjetje spet kontaktirala in se prepričala, da je storitev res prekinjena - kar so tudi potrdili.
Komaj mine rok storitve pa že dobimo nov račun podjetja. Ko sem jih kontaktirala vsa razburjena so mi sporočili da so pač direktorja zopet kontaktirali v primeru da želi ponovno naročiti njihovo storitev in da se je strinjal da mu pošljejo ponudbo preko e-maila.
Nikjer v tem pogovoru ni bilo omenjeno, da smo že bili naročniki te storitve, ne da storitev postane pravnomočna v roku 7 dni.
Kaj mi je sedaj storiti? Ima kdo kake podobne izkušnje? Kako ste to rešili? Ter ima podjetje X pravno podlago za izstavitev računa?
Hvala za odgovore in pomoč
Sara
Varstvo potrošnikov (podjetje/podjetje)
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Varstvo potrošnikov (podjetje/podjetje)
Ponovno pozdravljeni,
ali mi lahko kdo svetuje kaj storiti? Ali koga naj kontaktiram za informacije?
Hvala in l.p.
Sara
ali mi lahko kdo svetuje kaj storiti? Ali koga naj kontaktiram za informacije?
Hvala in l.p.
Sara
Menim, da se zakon o varstvu potrošnikov ne nanaša na poslovanje med podjetji. Če smatrate, da gre za neobičajno prakso in zavajanje, je pristojen tržni inšpektor. Sicer pa, če je direktor pristal (kljub vaši telefonski urgenci - imate tudi pisno odpoved?), ne morete trditi, da gre za prekinitev.
Sicer pa je vsebina vedno v "malem tisku"!
lp
Sicer pa je vsebina vedno v "malem tisku"!
lp
Pozdravljeni,
Storitev so po prvem letu prekinili. Potem pa so nas ponovno kontaktirali (kljub naši želji da nas ne kličejo več) - in nam ponovno poslali e-mail in potem račun.
Ko sem jih poklicala so pogledali v njihovo evidenco in so mi sporočili, da se je storitev res prekinila, a da so nas ponovno kontaktirali v primeru 'da hočemo ponovno naročiti njihovo storitev'.
Na žalost, prekinitev storitve so si zabeležili - moje želje, da nas ne kontaktirajo več pa niso vpisali. Ker so pogovori potekali preko telefona, na žalost ne morem dokazati mojih trditev.
Še eno vprašanje - v primeru da zahtevam prekinitev storitve ali mi lahko oni to onemogočijo, čes da se storitev plača v kompletu in traja za leto 2014 in prve mesece leta 2015 - ter zahtevajo plačilo celotnega računa?
Hvala in l.p.
Sara
Storitev so po prvem letu prekinili. Potem pa so nas ponovno kontaktirali (kljub naši želji da nas ne kličejo več) - in nam ponovno poslali e-mail in potem račun.
Ko sem jih poklicala so pogledali v njihovo evidenco in so mi sporočili, da se je storitev res prekinila, a da so nas ponovno kontaktirali v primeru 'da hočemo ponovno naročiti njihovo storitev'.
Na žalost, prekinitev storitve so si zabeležili - moje želje, da nas ne kontaktirajo več pa niso vpisali. Ker so pogovori potekali preko telefona, na žalost ne morem dokazati mojih trditev.
Še eno vprašanje - v primeru da zahtevam prekinitev storitve ali mi lahko oni to onemogočijo, čes da se storitev plača v kompletu in traja za leto 2014 in prve mesece leta 2015 - ter zahtevajo plačilo celotnega računa?
Hvala in l.p.
Sara
Poglejte pogodbo. Če vam pogodbi ni omogočena prekinitev, potem ne morete nič.
lp
In na kakšen način so vas ponovno kontaktirali: napisali ste, da so vam poslali e-mail. Ste se na njega odzvali pravočasno ali ne? Oziroma ko ste prejeli račun ali ste ga zavrnili pravočasno? In ali je za veljavnost storitve potreben podpis pogodbe. Dvomim, da je e-mail dovolj za veljavnost ponudbe, prav tako račun, če na ponudbo niste odgovorili. Kontaktirajte tržnega inšpektorja.Sara30 napisal/-a:Ko sem jih poklicala so pogledali v njihovo evidenco in so mi sporočili, da se je storitev res prekinila, a da so nas ponovno kontaktirali v primeru 'da hočemo ponovno naročiti njihovo storitev'.
lp
Podjetje deluje tako, da najprej pokliče po telefonu - prepriča podjetje da mu pošlje ponudbo po spletni pošti in potem, če ponudbe ne zavrnejo v roku 7 dni podjetje avtomatsko izda račun. Mi v to nismo nikoli privolili - oni so nam izdali račun na podlagi tega da na spletno pošto nismo odgovorili in zavrnili njihove ponudbe. (baje da je to bilo omenjeno v spletni pošti)
Po telefonu dejstvo, da na podlagi ponudbe lahko izdajo račun brez našega aktivnega dovoljenja, ni bilo nikoli omenjeno.
Po telefonu dejstvo, da na podlagi ponudbe lahko izdajo račun brez našega aktivnega dovoljenja, ni bilo nikoli omenjeno.