kako izračunam plačo??

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
klavdija33
Novinec
Novinec

kako izračunam plačo??

Odgovor Napisal/-a klavdija33 »

Pozdravljeni.
Zaposlena sem po kolektivni gostinski pogodbi.Delam 40ur/teden,6dni v tednu,to piše v pogodbi. Delavnik mamo pa 8urni in sicer 24/7,ker je bar odprt non stop,delam tudi praznike,nočne. V pogodbi imam določen samo bruto in ne urne postavke. Pri izračunu plče imam vedno enak bruto,neglede na mesečni fond ur in se mi vsak mesec spreminja urna postavka.Zato imam tudi za izračun dodatkov vedno drugačno urno postavko,kar se mi pozna pri izračunu dodatkov in sicer višji je fond ur,manj se mi splača delati praznike in nočne,ker je urna postavka nižja. Je to pravilno in zakaj se tako računa,če v kolektivni piše,da je plačilni razred določen na povprečno št,ur,to je 174 na mesec. Zanima me tudi če je fond ur 184,od tega en dan praznika..torej 176rednih ur in 8 prazničnih... in praznika ne delam:ali morem vseeno delati 184 ur in ali se praznik kljub temu da ga nisem delala prikaže na plačilni listi?Primer mesec ima 176 ur rednega dela in 8ur praznika,jaz sem jih delala 184,ampal sem za praznik bila doma...praznik imam vseeno prikazan na plačilni listi 7ur in 177ur rednega dela. Je to pravilno?
Prosim pomagajte,ker ne vem več kje se me glava drži :(:(
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: kako izračunam plačo??

Odgovor Napisal/-a Nina »

matej001
Novinec
Novinec

Re: kako izračunam plačo??

Odgovor Napisal/-a matej001 »

Če imate v pogodbi zapisano bruto plačo, potem je bruto plača in ne urna postavka...to je ok. Za večino delavcev je še boljše ker je fiksni bruto in ni odvisen od števila delovnih dni, ker delavec vsak mesec dobi isto plačo...ne enkrat več, drug mesec pa manj.
Glede praznika...ure morajo biti vse prikazane...če je 23 delovnih dni v mesecu (od pon. do petka) je to 184 ur...to je tudi pravilno.
Ker pa delate nedelje, praznike in če imate še deljen delovnik, potem morate pri plači dobiti tudi dodatke na redno delo, drugače ni pravilno oz. vas delodajalec prikrajšuje.

Lp, Matej
Odgovori