Spoštovani,
že dolga leta vas prebiram, zdaj pa tudi sama potrebujem pomoč.
Zanima me, kdaj v mesecu se knjižijo prispevki zasebnika za december? Ponavadi jih oddam 1. v mesecu za pretekli mesec, plačani pa so do 15. v mesecu.
Kako je s knjižbo decemberskih prispevkov zasebnika? Imam prav, da se poknjižijo na dan 31.12.2013? V davčni obračun in IPIZ se štejejo za tekoče leto (se pravi za 2013), ali napačno razmišljam in se štejejo prispevki kot plača od decembra do novembra?
Knjigovodstvo se vodi po sistemu enostavno knjigovodstvo - knjiga prejetih in izdanih računov.
HVALA!
Knjiženje prispevkov zasebnika
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Knjiženje prispevkov zasebnika
Decembrski prispevki se knjižijo v december.
Hvala, očitno preveč kompliciram z vprašanji.
Hvala še enkrat!
Hvala še enkrat!
-
Smeškomali
- Začetnik

Lep pozdrav,
imam eno vprašanje in sicer
jaz pripevke knjižim normalno vsak mesec na 4840/2830 oz 2831 oz 2832. Ko sp pripevke plača naredim protiknjižbo 2830 oz 2831 oz 2832 /110 če je plačano prek BI. Če pa ni dam na konto 919 (sp plača z svojega privat računa pripevke). Je to u redu? Namreč, v ta drugem primeru ne morem bit sigurna ali so ti prispevki zares plačani ali ne ker nimam potrdila.
Delam kaj narobe ? Je to na meni da skrbim, ali so prispevki dejansko plačani ali ne ?
Hvala
imam eno vprašanje in sicer
jaz pripevke knjižim normalno vsak mesec na 4840/2830 oz 2831 oz 2832. Ko sp pripevke plača naredim protiknjižbo 2830 oz 2831 oz 2832 /110 če je plačano prek BI. Če pa ni dam na konto 919 (sp plača z svojega privat računa pripevke). Je to u redu? Namreč, v ta drugem primeru ne morem bit sigurna ali so ti prispevki zares plačani ali ne ker nimam potrdila.
Delam kaj narobe ? Je to na meni da skrbim, ali so prispevki dejansko plačani ali ne ?
Hvala
Če so prispevki plačani preverite preko eDavkov in boste točno videli. In če so plačani privat jih dajte na 9190K, 2830-2832D.
Lp, Matej
Lp, Matej
Samo preverjanje na e-davkih ne bo zadoščalo za knjiženje sprememb v poslovnih knjigah. Za knjiženje potrebujemo verodostojno knjigovodsko listino. Ta pa je lahko: izpis UPN naloga iz osebnega računa, iz katerega je razvidno, da so bili plačani prispevki.matej001 napisal/-a:Če so prispevki plačani preverite preko eDavkov in boste točno videli. In če so plačani privat jih dajte na 9190K, 2830-2832D.
Pravilnost obračuna/plačila prispevkov in posledično knjiženja pri davčnem organu (e-kartica) pa ugotavljamo z vpogledom na davčno kartico zasebnika.
lp
-
Smeškomali
- Začetnik

Se mi je zdelo. Slovan, najlepša hvala . To sem potrebovala
lp
lp