Sem lastnik d.o.o. (80%), 20% pa je v kapitalu podjetja udeležena moja mami. Sedaj bi podjetju mama posodila cca 5.000 EUR za 8 mesecev. Zanima me, ali je mama povezana oseba ali ne oz. ali se morajo obresti obračunavati kot velja za obračun obresti med povezanimi osebami ali lahko npr.določimo letno stopnjo 5%?
Hvala
povezani osebi DA ali NE
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: povezani osebi DA ali NE
Prosim za pomoč.
Hvala
Hvala
...ugotavljam (popravite me prosim, če se motim), da mama ni povezana oseba (ni 25% udeležena v kapitalu, ampak le 20%, 80% lastnik sem sam,...). Ali lahko v posojilni pogodbi, kjer bo ona posodila denar mojemu podjetju, določim 10% letno stopnjo za obresti? Ali je za te obresti (katere bi obračunavali mesečno) prav tako potrebo oddajati REK obrazec in plačati davek?
Resnično prosim za odgovor, kajti posojilo bo nakazano jutri. Znesek bo 10.000 eur za 8 mesecev. Ali obstaja kakšna omejitev glede obrestne mere? Kakšna je po vašem mnenju "normalna", da ne bomo pretiravali. Kako je z davkom od obresti?
Hvala
Hvala
Lepo prosim, če mi lahko nekdo odgovori.
Hvala
Hvala
Ugibam:
Mati je po mojem - po osnovni logiki - povezana oseba, tudi če sploh ne bi bila lastnik?
Če ne po ZDPO, pa po ZDOH? lp
Mati je po mojem - po osnovni logiki - povezana oseba, tudi če sploh ne bi bila lastnik?
Če ne po ZDPO, pa po ZDOH? lp
...se pravi, da ne moremo določiti npr.letne stopnje 6,7% (oz lahko, vendar bo del obresti davčno nepriznan), ampak obračunamo obresti kot veljajo za obresti med povezaniumi osebami in ob izplačilu oddamo REK-2 in plačamo davčni odtegljaj kot dokončen davek?
Ali je pri tej vrsti danega posojila še kakšna posebnost?
Hvala
Ali je pri tej vrsti danega posojila še kakšna posebnost?
Hvala
Sem šla brskat po predpisih, pa nisem nič bolj prepričana:
mati je sicer povezana oseba po ZDOH, samo to ne vpliva na razmerje med doo in njo;
po Zddpo pa očitno ni povezana oseba - čeprav ni logično??
Bo treba počakati na strokovnjake ali vprašati na durs! lp
mati je sicer povezana oseba po ZDOH, samo to ne vpliva na razmerje med doo in njo;
po Zddpo pa očitno ni povezana oseba - čeprav ni logično??
Bo treba počakati na strokovnjake ali vprašati na durs! lp