obračun davka iz dejavnsoti in splošna olajšava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

obračun davka iz dejavnsoti in splošna olajšava

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

Imam primer. 6 mesecev je bil zaposlen od 1.7. dalje je s.p.
plača za 6 mesecev 12.000,00
s.p. prihodki 11.800 - odhodki 6.700.
dobiček 5.100,00
sedaj pa ne vem katero olajšavo mu lahko upoštevam?
samo splošno 275,22 na mesec (1.651,32)
ali je lahko povečana na 368,22 oziroma 543,32 na mesec

hvala za odgovor
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: obračun davka iz dejavnsoti in splošna olajšava

Odgovor Napisal/-a adut »

Samo splošno, ker se dobiček + obračunani prispevki preračunajo na letno osnovo in ta je 13.800 € (ob predpostavki, da je obračunaval prispevke od minimalne plače).
ksenija94
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ksenija94 »

če bi pa bil dobiček + obračunani prispevki pod 10.866,37 pa je lahko olajšava 6.519,82€?

Ker še pričakujem nekaj stroškov za poknjižit.

Hvala za odgovor.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Potem je lahko višja olajšava, toda pri informativnem obračunu dohodnine se mu bosta plača in dobiček seštela, pripadala mu bo najnižja olajšava in bo dohodnino moral doplačati. Mislim, da jo bo moral doplačati v vsakem primeru, ker je dobiček dovolj nizek, da pade v prvi razred dohodnine, skupni znesek (plača+dobiček) pa ga postavi v drugi razred.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri obračuna davka iz dejavnosti se upošteva splošna olajšava v skladu s:
128. člen Zakona o dohodnini pravi:
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, lahko upošteva olajšava iz 111. člena, prvega in drugega odstavka 114. člena tega zakona, če zavezancu za posamezno davčno leto te olajšave niso bile upoštevane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki ga izplača glavni delodajalec, ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12 teh olajšav. V primeru smrti zavezanca se zavezancu prizna sorazmerni del olajšav do dneva smrti zavezanca v skladu s prejšnjim stavkom tega odstavka. Ne glede na prvi odstavek tega člena se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti lahko upošteva olajšava iz 117. člena tega zakona za premije prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki jih zavezanec plačuje zase v pokojninski načrt kolektivnega zavarovanja, če je obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan kot samozaposlena oseba.

V konkretnem primeru je bilo pri dohodkih iz zaposlitve upoštevanih več kot 5/12 olajšav (izplačilo januar-julij = za 7 mesecev....), zato ni osnove za upoštevanje pri davčnem obračunu.
V letni dohodnini (plača + dejavnost) pa bo splošna olajšava upoštevana v celoti (kolikor bo glede na skupne dohodke upravičen do povečane olajšave, bo tudi ta upoštevana takrat).

lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Aha, to sem pa pozabila.
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mat.jas. »

Da ne odpiram nove teme, prosim za pomoč.
Imam s.p., od 5.7.2013, ne izplačujem si plače, ampak plačujem samo mesečne prispevke. Vse kar se tiče računovodstva mi gre, zataknilo se mi je pa sedaj pri obračunu dohodka od dejavnosti. Predhodno akontacijo dohodnine sem plačal 60,00€. Sedaj me pa zanima, ali si lahko obračunam splošno olajšavo ali ne? V kolikšni višini si lahko obračunam, glede na to, da gre le za poslovanje 6 mesecev?
Hvala

LP Matjas

Prosim, naj mi kdo pomaga,NUJNO
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Če ste bili pred odprtjem s.p.-ja zaposleni, potem ne morete upoštevati splošne olajšava, ker je bila le-ta obračunana več kot 5/12 pri plači.
Kolikor pa niste bili zaposleni (brezposelni brez nadomestila) pa si lahko upoštevate sorazmerni del olajšave.
Glej Metodologijo za izpolnjevanje obrazca pod zaporedno 17.1.:
Splošno olajšavo iz prvega odstavka 111. člena ZDoh-2 zavezanec lahko upošteva, če mu za posamezno davčno leto ta olajšava ni bila upoštevana pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve ali je bilo na ta način upoštevane manj kot 5/12 olajšave. Za posamezno obračunsko oziroma odmerno leto se višina olajšave ugotavlja v skladu s petim odstavkom 111. člena v povezavi s 118. členom ZDoh-2. Dohodek iz dejavnosti iz prejšnjega odstavka je dobiček (znesek iz postavke 9 obračuna) oziroma izguba (negativna vrednost zneska iz postavke 10 obračuna), kateremu se prišteje obračunani znesek prispevkov za socialno varnost, ki ga je zavezanec navedel na prvi strani obrazca. Olajšava iz drugega in tretjega odstavka 111. člena ZDoh-2 se upošteva v sorazmernem delu glede na število mesecev, ki jih vsebuje obdobje, za katerega se predlaga obračun. V primerih, ko se dejavnost ne opravlja celotno davčno leto se morata torej upravičenost do olajšave in višina olajšave določiti na podlagi upoštevanja preračunanih mej razredov in višine olajšave, glede na število mesecev opravljanja dejavnosti.

lp
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Hvala za vaša odgovor.
To pomeni, da si obračunam le delno olajšavo oz. le za šest mesecev v višini 3.259,91€?

LP Matjas
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

mat.jas. napisal/-a:v višini 3.259,91€?
Tega pa ni moč komentirati, saj nisi dal podatkov (dobiček, prispevki). lp
mat.jas.
Začetnik
Začetnik

Dobička sem izračunal okrog 1.500,00€, prispevkov sem plačal v letu 2013 1.188,00€, saj sem posloval le 6 mesecev, zato bi si naj po vseh prebranih odgovorih obračunal polovično olajšavo, ki je v višini 3.259,91€. In če si sedaj obračunam olajšavo, potem dobim vrnjeno vplačano akontacijo? Ni mi jasno, da mi ne bi bilo treba plačati nič davka?
Prosim za pomoč...

LP Matjas
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

da mi ne bi bilo treba plačati nič davka?

Tako je!
Zakaj pa bi bilo to čudno? lp
Odgovori