Rezident Avstrije, oddaja stanovanja v Sloveniji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dorian
Novinec
Novinec
Kraj: Avstrija

Rezident Avstrije, oddaja stanovanja v Sloveniji

Odgovor Napisal/-a Dorian »

Spoštovani,

Sem državljan Slovenije, vendar že dve leti živim in delam v Avstriji, kjer imam tudi prijavljeno stalno prebivališče in sem davčni zavezanec. V naslednjih mesecih bi rad začel oddajati stanovanje v Sloveniji in me zanima kako je z davki. Glede na to, da v Sloveniji nisem davčni zavezanec, ali moram oddati davčno napoved oz. plačati nepremičninski davek oz. ali moram poravnati kakršenkoli strošek slovenski davčni upravi?

Hvala za pomoč.
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Rezident Avstrije, oddaja stanovanja v Sloveniji

Odgovor Napisal/-a bana »

Seveda morate plačati davek. Do 15.1. Oddate obrazec za odmero davka in odmerili vam bojo davek v višini 25%, z upoštevanjem 10% olajšave, ki je tudi dokončen davek. Vkolikor boste v nepremičnino kaj vlagali, lahko zahtevate, da vam te stroške priznajo pri odmeri davka. Tole je zelo na kratko. Kako pa je s tem davkom v Avstriji, se boste morali pa tam pozanimati.
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Če boste oddajali pravni osebi, mora le-ta za vas plačati ob najemnini še davek in sproti oddajati REK obrazce na e-davke.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
Dorian
Novinec
Novinec
Kraj: Avstrija

Odgovor Napisal/-a Dorian »

Živjo

Slabo leto dni po prvem sporočilu sem tik pred nakupom ter začetkom oddajanja stanovanja v Sloveniji. Še vedno imam stalno prebivališče v Avstriji, kjer sem tudi stalno zaposlen. Kolikor vem, imam pri slovenskih davčnih organih trenutno nerezidentski status. Begata me dva vprašanja:

1.) Ali se moram pred pričetkom oddajanja stanovanja kakorkoli prijaviti v slovenski davčni sistem ali karkoli? Sem državljan Slovenije in imam svojo davčno številko, vendar pa imam trenutno nerezidentski status.

2.) Na kupoprodajni pogodbi za nakup stanovanja mora biti razvidna moja davčna številka. Ali mora to biti moja avstrijska davčna številka (kjer sem trenutno rezident) ali slovenska davčna številka (kjer imam trenutno nerezidentski status)?

Najlepša hvala za nasvet.
Odgovori