Predhodna akontacija dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

zoja73
Začetnik
Začetnik

Predhodna akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a zoja73 »

Pozdravljeni.

Letos sem odprla s.p. in zdaj moram prvič plačat akontacijo dohodnine, do 10. aprila, plačujem trimesečno.
Zanima me, na kateri TRR moram nakazat denar in kakšen je sklic.
Prav tako me zanima, na kateri konto knjižim v knjige te zneske. Ali je prav da knjižim obveznost 932/264 in plačilo 264/110 ?

V naprej hvala za pomoč,

Zoja
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Predhodna akontacija dohodnine

Odgovor Napisal/-a slovan »

Račun:SI56-01100-8881000030-19-davčna številka zavezanca (vaša davčna številka)-40002
Koda namena: TAXS

Knjižbe so pravilne!

lp
sapientia
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sapientia »

Pozdravljeni,

Ker sem že opazil to temo.
me zanima če veljajo še te knjižbe na konte. In kaj če je plačal s plačilnim nalogom iz 919. V breme 919 in v dobro 264 je plačilo. Protiknjižba je pa ? 264/ na 4(stroški)? Ne?zakaj?

Prosim za pomoč, ker mi ni jasno glih.
Hvala
sapientia
Začetnik
Začetnik

in še ena računovodkinja mi je rekla da moram knjižit to akontacijo ki jo plačam na 16, kar mi je čudno ker so to terjatve do države??

hvala za odgovore vnaprej
slovan
Super računovodja
Super računovodja

V letu 2013 se je spremenil kontni načrt in s tem tudi način knjiženja predhodnih akontacij:
- obveznost za predhodno akontacijo na zadnji dan v mesecu: 811/263
- plačilo 10. v mesecu za pretekli mesec: 263/110, če je plačilo iz sredstev gospodinjstva pa: 263/919 (dokazilo kopija UPN naloga iz katerega je razvidno, da je to plačilo prispevkov);
- po davčnem obračunu: dodatna obveznost: 811/263; preplačilo: storno 811/ in 162/terjatev za davek iz dejavnosti

lp
sapientia
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni,

če prav razumem številka na desni strani je v breme, na levi pa v dobro?

In ta odstavek po davčnem obračunu ne razumem povsem. Če lahko malo bolj podrobno, bi bil zelo vesel.

Hvala vam
slovan
Super računovodja
Super računovodja

sapientia napisal/-a:če prav razumem številka na desni strani je v breme, na levi pa v dobro?
Tako je, konto na levi strani črte je v breme (ali debet); in na desni strani je v dobro (kredit).
sapientia napisal/-a:In ta odstavek po davčnem obračunu ne razumem povsem. Če lahko malo bolj podrobno, bi bil zelo vesel.
Na koncu leta izdelate obračun davka iz dejavnosti in ugotovite končno obveznost za to leto. Končna obveznost je lahko večja od obračunanih predhodnih akontacij med letom, zato morate "doknjižiti" razliko (811/263) in to razliko tudi poravnati v 30 dneh od oddaje obračuna (rok za oddajo je najkasneje 31.marec za preteklo leto). Če pa je obveznost manjša od obračunanih predhodnih akontacij pa vzpostavite terjatev do države za vračilo davka (storno 811/ in 162/).

lp
sapientia
Začetnik
Začetnik

Sepravi sem narobe razumel. Ker jaz sem mislil, da je na desni breme. Kako je lahko potem na 919 ali 110 v dobro( odvisno kako plačaš), če plačaš in gre denar iz tvojega žepa. Mar ni potem to v breme na 919?

Hvala
Lp Saša
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Predlagam: v roke osnove knjigovodstva. Če ste odločili, da boste sami vodili svoje poslovne knjige, potem se boste sami naučili knjigovodstva ali pa poiščite za to usposobljeno osebo, ki vas bo priučila.

Ampak (le toliko): vsak konto iz kontnega načrta je uvrščen ali v AKTIVO (sredstva) ali PASIVO (obveznosti). Od tega je odvisno na kateri strani ima povečanje in na kateri strani zmanjšanje stanja.
Konto 110- denarna sredstva je aktivni konto, kar pomeni, da je povečanje denarnih sredstev na debetni strani (v breme) in zmanjšanje na kreditni strani (ali v dobro). Ko plačate obveznost se sredstva na TRR zmanjšajo.
Konto 919 - pretoki denarnih sredstev je pasivni konto (konto obveznosti) in ima povečanje na kreditni strani (v dobro) in zmanjšanje na debetni strani (v breme). Ko iz osebnega računa plačate obveznost s.p.-ja se poveča obveznost do fizične osebe.

lp
sapientia
Začetnik
Začetnik

Očitno res.

Hvala vseeno
LP Saša
slometa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slometa »

POzdravljeni,
konto 263 je Obveznosti za davek iz izplačanih plač... kako to paše v ta kontekst?
Verjeto 264?
Hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Predlagam vam, da si najprej pogledate kontni načrt (ali novega, ki velja od 01.01.2016 dalje ali pa tudi tistega iz leta 2015 - v obeh primerih je konto 263 ostal isti: 263 – Obveznosti za akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti (2016) ali pa 263 – Obveznosti za davek od dohodkov iz dejavnosti (2015). Torej ne vem katero verzijo imate vi, ampak če pomislim, da davka na izplačane plače že kar nekaj časa ni več, imate vi zelo, zelo zastarelo verzijo kontnega načrta.

Razen tega so se v letu 2016 spremenili tudi SRS-ji, ki se nanašajo na s.p... (seveda pa tudi za ostale in posledično je nov kontni načrt. Tako boste ugotovili, da konto 811 za s.p.-je več na obstaja........in temu primerno tudi gornja "debata" več ne ustreza novim pogojem.

lp
Odgovori