Prodaja opreme

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Prodaja opreme

Odgovor Napisal/-a Mojcb »

Kot stvarni vložek (namesto denarja) je bilo v podjetje ob ustanovitvi vložena oprema-osnovna sredstva, za kar je bila izdelana tudi uradna cenitev, šlo pa je za staro opremo. Sedaj bi radi del te opreme prodali fizični osebi v Bosno. Kako naj izstavimo račun? Ali je pravilno, da brez DDV-ja in se sklicujemo na 3.točko 44 člena ZDDV in da ta račun ne zavedemo v knjigo izdanih faktur?
Hvala
Mojcb
Začetnik
Začetnik

Re: Prodaja opreme

Res lepo, lepo prosim, če mi lahko pomagate.
Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Moje mnenje: brez ddv po točki a) 1. odstavka 52.člena ZDDV-1 in se ga zavede v knjigo izdanih faktur.
Seveda gre vse skupaj preko carine.
Mojcb
Začetnik
Začetnik

še kdo?
hvala
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Glede na to, da gre za fizično osebo mu lahko prodate z davkom in vam vrne s carine
potrjen obrazec DDV-VP, na podlagi katerega mu boste vrnili Ddv. Lahko pa greste preko špediterja in mu izdate račun brez DDV, v tem primeru morate dobiti povratno informacijo, da je blago res zapustilo EU, oziroma potrjeno ECL listino.
Mojcb
Začetnik
Začetnik

...samo podvprašanje (za mene telebana)...ni mi jasno, zakaj zaračunati DDV, če pa si ga tudi poračunali nismo?
Se opravičujem za svojo nevednost.
hvala vnaprej
bana
Računovodja
Računovodja

3. Točka 44. Člena govori o oproščenih dobavah vkolikor niste imeli pravice do odbitka Ddv, kar pa za vas ne velja, zato je moje mnenje, da morate obračunati Ddv, saj je prišlo do novega prometa blaga. Podobna stvar je z avtomobili, vkolikor kupite avto z Ddv in ga ne odbijete, ker nimate pravice do odbitka, prodate le-tega naprej brez davka po 3.točki 44. člena. Vkolikor pa kupite avto brez davka po istem členu, ga pa morate prodati z DDV. Takšno je tolmačenje Durs.
Mojcb
Začetnik
Začetnik

...ali je to 100%...ker smo namreč naredili "nekaj po svoje" (izgleda, da narobe) in račun izdali brez DDV...butci (mi) :(
bana
Računovodja
Računovodja

Napisala sem vam, da je to moje mnenje, za 100% odgovor se boste morali obrniti na Durs.
Odgovori