Oktobra 08 je fant odprl s.p. in bi mu rada zaenkrat sama vodila knjige. Sem pa čisti začetnik pri knjiženju in vas prosim za pomoč. Nekaj mi je že razložila računovodkinja, pri kateri sem bila, vendar sem ob vpisovanju postavk v knjige tako nesigurna in prav zgubljena. Morda se vam bodo moja vprašaja zdela smešna
a) bančni izpiski
Na osnovi bančnih izpiskov vidim, da si banka zaračunava določene storitve kot so stroški izpiskov, ki jih pošiljajo, stroški nadomestil (dvig na bankomatu, za plačilo v dobro računa - eksterni priliv, preverjanje stanja na bankomatu, nalog oddan preko Proklik-a).
1. Ali so vse te storitve, ki si jih banka zaračunava, stroški oz. odhodki, ki se glede na datum na izpisku, ko je banka bremenila poslovni račun, vpisujejo kot strošek s.p. v knjigo prihodkov in odhodkov v stolpec "storitve" št. 25, tako kot se v ta stolpec vpisujejo stroški vodenja računa?
2. Na izpisku je tudi posebej navedeno "skupaj nadomestila", ki pa v seznamu bremenitev banke niso posebej navedeni pod datumom, odšteti pa so od stanja poslovnega računa. Te knjižim torej glede na datum izpiska?
b) osnovna sredstva
1. Januarja sva kupila tiskalnik, za katerega sem tudi obračunala amortizacijo (50% stopnja). Prvi znesek amortizacije vpišem šele na 1.2.2009. Zanima pa me, ali pod naziv dogodka vpišem "amortizacija za printer" ali obstaja kakšno pravilo, kako se to vpisuje?
2. Kupila sva tudi čitalec pametne kartice, katerega vrednost je premala za amortiziranje - no vsaj mislim da. Se glede na dobo uporabe šteje vseeno med osnovna sredstva in ga vpišem v register osnovnih sredstev? Pod kaj vknjižim ta nakup? Če se smatra kot osnovno sredstvo, potem bi jaz celotno vrednost vpisala kar pod amortizacijo in to na datum nakupa?
c) plačevanje računov
Glede na to, da je bil fant prej brezposeln in brez dohodkov, jaz pa sem imela dohodke, sem vse račune oz. za vse, kar je moral lani plačati, plačevala jaz, nekaj z gotovino, nekaj preko Klika, mu nakazala nekaj denarja na poslovni račun za stroške banke...
1. Kako pa je s tem v primeru, ko so z mojega bančnega računa bili plačani npr. prispevki na DURS? Kam naj to vpišem? V knjigo prihodkov in odhodkov pod Ostli stroški (stolpec 31) in kam še?
2. Kako je v primeru, ko sem na njegov račun nakazala denar s svojega računa? Je potrebno nakazani znesek vpisati v knjigo prihodkov in odhodkov pod druge prihodke (stolpec 17) ali kam? To najbrž tudi ne spada v knjigo obveznosti do gospodinjstva oz. kam spada?
3. Ali moram v teh dveh primerih narediti posojilno pogodbo ali katero drugo listino? Za vse, kar je bilo plačano z gotovino, najbrž ne rabim delati posojilne pogodbe ali pač?
4. Vse, kar se plačuje z gotovino, je potrebno vpisati tudi v knjigo obveznosti do gospodinjstva?
5. Ko je dobil plačilo za svoje delo, je na banki oz. na bankomatu dvignil določene zneseke in mi vrnil del "posojenega" zneska, nekaj pa je porabil zase. Kar mi je vrnil iz naslova posojila - nakazila na njegov račun, to vpišem pod Finančni odhodki iz finančnih obveznosti (stolpec 36)? Ali bi moral ta znesek on nakazati nazaj na moj račun ali mi lahko vrne z gotovino? Znižati pa moram tudi obveznosti do gospodinjstva - katera knjigovodska listina pa je osnova za znižanje teh obveznosti? In ali se obveznost do gospodinjstva zniža za višino dvignjenega zneska iz njegovega poslovnega računa?
d) Stroški mobitela
Preden je fant lani odšel delat v Nemčijo, sem na svoje ime (čeprav ga je potem uporabljal on na službeni poti) sklenila naročniško razmerje za mobilni telefon, saj on zaradi zahtev tega operaterja še ni mogel skleniti naročniškega razmerja na svoj s.p. Tako je tudi račun napisan na moje ime.
Ali lahko znesek računa vseeno vpišem pod stroške s.p., ob tem pa napiševa izjavo, da je on koristil ta telefon na službeni poti?
Še enkrat hvala za vašo pomoč!
Lp,
Petra