Dne 17.2.2004 je bil v Ur. l. objavljen sklep o najnižji pokojninski osnovi v višini 98.658,23 SIT. Ali je to osnova, ki se v skladu 209. členom ZPIZ-1 uporablja za izračun prispevkov družbenikov zasebnih družb,ki so poslovodne osebe in niso zavarovane na drugi osnovi?
Ali drugače, po kakšni zavarovalni osnovi se zavaruje družbenik - poslovodna oseba novega d.o.o.?
Najnižja pokojninska osnova
Moderator: Mirko Zbačnik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal saba</i>
<br />najnižja pokojninska osnova je zdaj malce višja in sicer 156.848,83 sit, bruto. to je tudi osnova po kateri se zavaruje družbenik poslovodna oseba. Če je zavarovan po šifri 40, se plačajo samo prispevki brez neta.Preberi si teme nazaj.
:twisted:
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">.
Od kdaj pa velja ta osnova?
<br />najnižja pokojninska osnova je zdaj malce višja in sicer 156.848,83 sit, bruto. to je tudi osnova po kateri se zavaruje družbenik poslovodna oseba. Če je zavarovan po šifri 40, se plačajo samo prispevki brez neta.Preberi si teme nazaj.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">.
Od kdaj pa velja ta osnova?
Vajenec, vaša najnižja pokojninska osnova v višini 98.658,23 sit je <b>neto osnova</b>. Če to osnovo pomnožite s količnikom 1,58982, dobite <b>bruto osnovo</b>, ki je 156.848,83 sit, kot je napisal Saba in od te bruto osnove, je potrebno obračunati prispevke.
Ta osnova pa je že od februarja 2004 dalje.
Lep pozdrav,8-):D
Ta osnova pa je že od februarja 2004 dalje.
Lep pozdrav,8-):D
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Tik po tem, ko sem nakazal plačo podjetnika, ki si izračunava plačo na podlagi najnižje pokojninske osnove, sem na našem portalu zasledil novičko (Uradni list RS 139/2004 z dne 28. 12. 2004), da se je pokojninska osnova zvišala, plača bi morala biti višja za 476,21 SIT. Naj pustim, kompliciram, ali naj počakam, kaj bodo rekli na DURS-U?
Krivda je moja, ker pač ne gledam redno v UL.
Mirko
Krivda je moja, ker pač ne gledam redno v UL.
Mirko
lp
pravzaprav ne vem, če sodi vprašanje točno v to temo, ampak naj bo (meni te pravne/uradne/finančne zadeve niso najbolj jasne).
imam dedka, ki je svoj čas delal v sloveniji, sedaj pa živi na hrvaškem. iz slovenije prejema tudi pokojnino. no predkratkim (mesec nazaj?) se je njegova pokojnina zmanjšala (na uč okoli 50e). no, mene ter tudi njega pa seveda zanima čemu? bojda tukaj igra vlogo pokojninska osnova?
hvala za odogovore,
marko
pravzaprav ne vem, če sodi vprašanje točno v to temo, ampak naj bo (meni te pravne/uradne/finančne zadeve niso najbolj jasne).
imam dedka, ki je svoj čas delal v sloveniji, sedaj pa živi na hrvaškem. iz slovenije prejema tudi pokojnino. no predkratkim (mesec nazaj?) se je njegova pokojnina zmanjšala (na uč okoli 50e). no, mene ter tudi njega pa seveda zanima čemu? bojda tukaj igra vlogo pokojninska osnova?
hvala za odogovore,
marko
Na DURS-u ne bodo rekli nič, to je zadeva ZPIZ-a.Vsaj tako mislim, kajti ko sem spraševala, koliko moram minimalno obračunati plačo za lastnika d.o.o., mi je na DURS-u rekla, da iz njihovega vidika zadostuje minimalno 117500 sit. Glede na šifro zaposlitve 40, pa ZPIZ zahteva od minimalne osnove.
Polona
Polona