ODO-1 IN ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sara
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

ODO-1 IN ODO-2

Odgovor Napisal/-a sara »

Bolj kot berem, manj razumem. Je komu jasno kdaj oddati ODO-1 in kdaj ODO-2? V Ur.l. 125 sta bila objavljena pravilnika in ne vem, če prav razumem, da je potrebno za vsako najemnino ob izplačilu oddajati obrazec ODO-l? Lepo prosim, če je kdo že to naštudiral, saj velja od 01.01.2005.

Le pozdrav[;)]
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

ODO-1 se odda, če ob izplačilu dohodkov iz 68. člena ZDDPO-1 odtegnete in plačate davek; torej v primeru davčnega odtegljaja. Na obrazcu ODO-1 je treba poročati o takem izplačilu dohodka in davčnem odtegljaju na dan izplačila.

ODO-2 se pa izpolni, če pri izplačilu dohodkov iz 68. člena ZDDPO-1 ne odtegnete davka - tega pa ne odtegnete, če vam prejemnik dohodka sporoči svojo dvačno številko. Obrazec ODO-2 se odda enkrat mesečnoza vse izplačane dohodke skupaj; in sicer do 5. v mesecu za prejšnji mesec.
mišon
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mišon »

Ali to velja tudi za račune, ki se nanašajo na leto 2004, pa bodo izplačani v letu 2005?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Jaz mislim, da velja za vsako izplačilo od 01.01.2005 dalje, ne glede na katero obdobje se nanaša račun. Če se prav spominjam s seminarja, se ti obrazci uporabljajo samo ko pravna oseba plača drugi pravni osebi doma ali v tujino, ne pa tudi pravna oseba fizični osebi. Tudi mi imamo nekaj najemnin, danes smo plačali eno za skladiščne prostore. Ker davčno številko imamo in ne bomo plačali davka, torej izpolnimo ODO-2 in ga oddamo 5.2.2005.
Razmišljam v pravo smer?:???::wink:
mišon
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mišon »

Meni je na seminarju rekla, da za račune iz 2004 to ne velja, vendar ne vem ali je prav?
Je pa res, da je to zakon od dohodkov pravnih oseb in ne dohodnina, torej velja druga logika?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ravno danes sem z interneta snel pravilnike in obrazce na to temo - a je neumno, če vprašam, kdo in kdaj to sploh oddaja, (čisto po domače)?

Začel sem prebirtati gradivo, pa mi ni čisto vse jasno...

Mirko :oops::???::roll::???:
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

68. člen gorovri o obdavčenju dividend in dividendam podobnih dohodkov ter obdavčenju obresti. Če prav razumem najemnina tukaj nimo nobene povezave.

V katerem uradnem listu so objevljeni ti obrazci?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim da v UL 125.

Mirko
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Prosim, da še kdo razloži kaj v zvezi s tem, zakaj se uporabljajo ti obrazci, mislim, da je to ravno zaradi teh izplačil iz dobička, ki so sedaj nanovo obdavčeni, dokapitalizacija, izplačila iz dobička, prodaja lastnega deleža,....Prosim, da me kdo popravi
sara
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a sara »

Stina, v 4.točki 1.odstavka 68.člena piše, da se plača davek od plačil za zakup. Na seminarju je ga. Romana Hieng povedala, da se plača od vsake najemnine.

Mene pa sedaj čisto praktično zanima, kako in kdaj plačati in oddati obrazec. Saj to po mojem sploh ni izvedljivo. Če mi zaračunamo najemnino pravni osebi, ki nam ne da ID številke, moramo od plačila, ko ga bomo prejeli, obračunati in plačati davek in oddati obrazec ODO-1. Ampak jaz ne bom izvedela, da mi je plačala predno ne bom dobila izpiska iz TRR, saj mi ga stranka ne dostavlja vsakodnevno.

Kako boste vi reševali to?
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ampak jaz to razumem drugače, da plača davek tisti, ki plača najemnino ali karkoli drugega, kar spada v to področje in ne tisti, ki prejme plačilo na račun.
Torej, če vi izstavite račun za najemnino, mora tisti, ki najemnino plača, obračunati davek, če mu ne posredujete davčne (in ne ID) številke.
V Davčnem biltenu dec 2004 namreč piše o teh obrazcih in sicer sledeče
Plačnik davka: rezident (pravna oseba) s sedežem v Sloveniji ki izplačujejo dohodke, ki so navedeni v Prilogi 2 obrazca ODO-1.:???::oops:
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Meni ni nič več jasno. Če podjetje plačuje najemnino fizični osebi ali mora sestaviti obrazec REK 3a ali obrazce ODO?
Odgovori