Bančni stroški v knjigi prejetih računov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Iry7
Začetnik
Začetnik

Bančni stroški v knjigi prejetih računov

Odgovor Napisal/-a Iry7 »

Mi lahko kdo pojasni ali je potrebno bančne stroške (plačilne provizije, stroške vodenja računa, uporabnino za spletno banko) knjižiti v knjigo prejetih računov (ročno vodena-v papirni obliki / vodena zaradi večje preglednosti nad prejetimi računi).

Se pravi, kako pravilno razumeti 3. odstavek 172. člena PZDDV ki se glasi:

(3) V knjigo prejetih računov se lahko zbirno z internim dokumentom knjižijo zneski, ki so zaračunani na dokumentih, ki niso podlaga za odbitek vstopnega DDV (na primer bančne provizije, ipd.), ki jih zaračuna davčni zavezanec za opravljen promet blaga in storitev.

Ali to pomeni, da bančnih stroškov ni potrebno knjižiti v knjigo prejetih računov, se pa lahko knjižijo zbirno z internim dokumentom
ali,
da je bančne stroške potrebno knjižiti v P-RAČ, se pa to lahko izvede zbirno z internim dokumentom.

Zadeva je napisana popolnoma dvoumno. Sama bančne stroške v KPO knjižim na podlagi bančnih izpiskov (ki niso prejeti računi) in se mi ne zdi logično in smiselno, da bi jih knjižila še v knjigo prejetih računov (izdelovala temeljnice le za ta namen). Po eni strani ti stroški niso predmet DDV-ja (sodili bi sicer v oproščene nabave) po drugi strani pa za njih tudi ne prejmem računa s strani banke (zakaj bi jih potemtakem knjižila v knjigo prejetih računov).

Kako je torej s tem?

Hvala in lep pozdrav.
danijelab
Začetnik
Začetnik

Re: Bančni stroški v knjigi prejetih računov

Odgovor Napisal/-a danijelab »

Pozdravljena!
Mi dobimo za bančne stroške poleg izpisa še obračun bančnih stroškov in ta dokument knjižim kot prejeti račun. Če pa mi banka zaračuna kakšno storitev in zato samo bremeni račun in nimam obračuna, enostavno poknjižim direktno v stroške. To itak nima nobenega davčnega učinka.

lp
Iry7
Začetnik
Začetnik

Re: Bančni stroški v knjigi prejetih računov

Odgovor Napisal/-a Iry7 »

Pozdravljeva,

Se lepo zahvaljujem za pojasnilo.
Medtem sem si sicer že nekako izobilkovala mnenje glede te teme. Čeprav obravnavani stroški nimajo davčnega učinka pa 3. odstavek 172. člena PZDDV in c. točka 4. odstavka 44. člena ZDDV-1 nalagata njihov vnos v knjigo prejetih računov (tudi če zanje ne prejmemo eksplicitnega računa) in obrazec DDV-O.
Nekaj več o tem je mogoče razbrati iz prispevka viewtopic.php?f=46&t=40794 .

Lep pozdrav
Odgovori