Zanima me če mogoče veste ali je potrebno prispevke za plače in pa plače plačati na isti dan. In ne več kot je bilo 6 dni po izplačanih plačah. In ali je res da je to potrebno narediti do 15. v mesecu.
Hvala za odgovor
bojana
DAVKI IN PLAČE PO NOVEM
Moderator: Mirko Zbačnik
Prispevki in akontacija dohodnine na isti dan kot plače (ZDavP-1, 264., 266., 334. in 335. člen) od 1.1.2005 naprej. Davek na plače pa 6. dan (ne vem na pamet člena). Zadnji dan za izplačilo plače za podjetja je 18. v mesecu (Zakon o del. razmerjih). 15. dan v mesecu velja za tiste, ki si jih sami obračunavajo in plačujejo (npr. s.p.-ji).
Moje mišljenje (in razumevanje - pa ne me vprašat, kolikokrat sem prebrala ta dva člena:razz:!):
335. člen ZDavP-1: 1.odstavek, ki pravi, da je treba predložiti obračun in plačati prispevke do 15. v mesecu, se sklicuje na prvi odstavek 334.člena (ta pa govori o prispevkih v "<u>obračunu prispevkov </u>za socialno varnost" - le-to se nanaša na s.p.)
2.odstavek: zavezanci za prisp. predlagajo obračun davčnih odtegljajev (po domače REK) in plačajo prispevke v roku, kot je določen za plačilo dohodnine (266.člen: na dan izplačila dohodka) - to velja za d.o.o.
Zaključek: ni res, da morajo biti v d.o.o. plače izplačane do 15. v mesecu (čeprav bi bilo pa lepo). Pri nas bo ostal plačilni dan še naprej 18.
Anela
335. člen ZDavP-1: 1.odstavek, ki pravi, da je treba predložiti obračun in plačati prispevke do 15. v mesecu, se sklicuje na prvi odstavek 334.člena (ta pa govori o prispevkih v "<u>obračunu prispevkov </u>za socialno varnost" - le-to se nanaša na s.p.)
2.odstavek: zavezanci za prisp. predlagajo obračun davčnih odtegljajev (po domače REK) in plačajo prispevke v roku, kot je določen za plačilo dohodnine (266.člen: na dan izplačila dohodka) - to velja za d.o.o.
Zaključek: ni res, da morajo biti v d.o.o. plače izplačane do 15. v mesecu (čeprav bi bilo pa lepo). Pri nas bo ostal plačilni dan še naprej 18.
Anela
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če gre za medsebojno zaupanje, korektne odnose nasploh in je opravičljiv razlog za odlog izplačila, po mojem ne more biti nič narobe. Včasih se znajdemo v situaciji, ko si potihoma rečemo (da nas ne sliši delodajalec), samo da je plača. Mogoče je potrebno, da se to da na papir in da to ne pride v navado.
To je moje osebno mnenje, ki ni podprto s paragrafi
.
Mirko
To je moje osebno mnenje, ki ni podprto s paragrafi
Mirko