Knjižbe in prehod na dvostavno

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
programsp
Nov član
Nov član

Knjižbe in prehod na dvostavno

Odgovor Napisal/-a programsp »

Pozdravljeni.

Žena je lani februarja postala samozaposlena podjetnica (prej popoldanski s.p.). Knjižim ji po enostavnem knjigovodstvu, dohodka brez DDV je cca 85.000 eur, ogromno službenih poti oz.dela (inštalacij) na terenu, v glavnem tujina.
Dobička je tudi veliko cca 32.000 eur.
Potne stroške si obračuna po potnem nalogu, prav tako dnevnice. Problem je v tem, ker je praktično ves čas na objektih, kjer inštalira programe oz. drugo avtomatizacijo.

Potnih stroškov tako čisto realno naračunava cca 35000 eur. Vpišem jih pod Druge stroške zasebnika ali kam drugam?
Kam vpišem štipendijo otroku, ki se šola tudi za njen poklic, da bo prevzel njen s.p. -ostali stroški?

Osnova za plačilo prispevkov - kako se izračuna za april 2014?
Dobiček 32.000 + plačani prispevki za 2-12/2013 (cca.4200)=36.200 in od te osnove 70% je osnova za prispevke ali kako?
Sva precej nova na tem področju, vglavnem pa posluje s tujino.

Gre za to, da želi res plačati tisto kar more, da ne bo nobenih problemov z davčno?

Če je na TRR velik znesek denarja, precej terjatev,skoraj nič obveznosti, je podjetnikov kapital precej velik - večji od dobička, tudi če prišetejeva še lanskega, ko je bila popoldanski s.p.

Je s tem kaj narobe?

Ali je obvezno voditi knjigo pretokov med s.p. in gosp. kljub temu, da s.p. prosto razpolagajo z denarjem?

Kdaj mora s.p. preiti iz enostavnega v dvostavno?
Ali je potrebno za leto 2014 imeti program ali se lahko dalje vse skupaj vodi v excelu - preprečevanje popravkov in naknadnih vpisov,...?

Prosim še za malo pomoči preden jutri dokončno odda bilanco.

Še nekaj sedaj ugotavljava:
aktiva je letos 57.000, lani je bla 14.000 - višja od 25.000
čisti dohodki so 89.000 - meja 42.000
zaposlenih nima

To pomeni,da je OBVEZEN prehod na DVOSTAVNO knjigovodstvo, ali ne?

Kateri program začeti uporabljati?

lp
Jože
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Knjižbe in prehod na dvostavno

Odgovor Napisal/-a slovan »

programsp napisal/-a:Vpišem jih pod Druge stroške zasebnika ali kam drugam?
Kam vpišem štipendijo otroku, ki se šola tudi za njen poklic, da bo prevzel njen s.p. -ostali stroški?
Vpišete pod druge stroške zasebnika; štipendijo pod ostale stroške
programsp napisal/-a:Osnova za plačilo prispevkov - kako se izračuna za april 2014?
Konkretne podatke morate preračunati na letno osnovo: 32.000 + 4200= 36.200:11X12= 39.491 – 30% = 27.634,70:12= mesečna osnova od katere obračunate prispevke = 2.303.64€
Prispevki so: 2.303,64 X 38,20% = 880€/mesečno
programsp napisal/-a:Je s tem kaj narobe?
? NE
programsp napisal/-a:Ali je obvezno voditi knjigo pretokov med s.p. in gosp. kljub temu, da s.p. prosto razpolagajo z denarjem?
DA: Pravilnik o vodenju poslovnih knjig in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnosti predpisuje vodenje te evidence pri zasebnikih, ki vodijo knjige po sistemu enostavnega knjigovodstva
programsp napisal/-a:To pomeni,da je OBVEZEN prehod na DVOSTAVNO knjigovodstvo, ali ne?
Glede na 73. člen Zakona o gospodarskih družbah boste morali preiti na dvostavno knjigovodstvo v letu 2015. Zakon pravi, da se kriterij določi na podlagi zadnjega letnega poročila. Ker morate oddati obvestilu o načinu vodenja najkasneje do 31. decembra za naslednje poslovno leto, se za naslednje poslovno leto 2014 upošteva kriterij iz leta 2012. Za vodenje knjig v letu 2015, pa se upošteva kriterij letnega poročila za leto 2013 – tukaj pa presegate dva od treh kriterijev. Davčni urad boste obvestili najkasneje do 31.12.2014 za leto 2015.

lp
programsp
Nov član
Nov član

Hvala za odgovore.
Če želim, pa lahko že sedaj preide na dvostavno - ni nič narobe?
Se mi zdijo lažje in boljše evidence namreč.

Zavarovalna osnova: /11*12..tudi, če je dobiček za dvanajst mesecev? Prej je bila popoldanski s.p., do 10.2.2013.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Se opravičujem, se mi je ta trenutek vtisnilo, da ste nekaj govorili o popoldancu. Ni preračuna na letno raven (saj je poslovanje 12 mesecev), torej je vaš izračun pravilen.
Prehod brez obvestila davčnega organa praviloma ni možen. Ne poznam primerov, ko bi zasebnik prešel iz enostavnega v dvostavno prostovoljno in kakšne so bile morebitne reakcije davčnega organa. Odločitev je na vas samih.

lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a alijana »

Pozdravljeni,
jaz pa sem klicala v februarju na DURS našo kontrolorko in jo povprašala, kateri obrazec moram izpolniti, ker bomo letos 2014 vodili dvostavno knjigovodstvo, prej pa smo enostavno. Pa mi je rekla, da ne rabim nobenega obrazca pošiljati, da vodimo kakor želimo. Da je včasih bilo potrebno obveščati Durs, ampak da to že dolgo ni več.

Ne vem, morda še vi pokličete na Durs. Meni so tako razložili.

Lp
Alijana
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Zakonska podlaga:
P RAV I LN IK o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (Ur. list: 138/2006; 52/2007; 21/2013)
1. člen: (3) Zavezanci morajo o izbranem sistemu vodenja poslovnih knjig (dvostavno ali
enostavno knjigovodstvo) ob začetku poslovanja obvestiti pristojni davčni organ najpozneje v
osmih dneh po začetku poslovanja. Zavezanci morajo o spremembi sistema vodenja poslovnih knjig obvestiti pristojni davčni organ najpozneje do 31. decembra tekočega leta za naslednje davčno leto. Med letom se izbrani sistem vodenja poslovnih knjig ne sme spremeniti.

lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni,

kaj mi predlagate, kaj narediti. Jaz sem februarja poklicala kontrolorko in mi je rekla, da ne rabim nič pošiljati na Durs in nisem, sem začela voditi dvostavno.
Alijana
programsp
Nov član
Nov član

alija,a tudi jaz bom naredil tako. V končni fazi je njim tako ali tako vseeno. Način vodenja knjig ne zagotavlja pravilnosti in ne kontra.
Odločam se za program. Katerega naj kupim, najamem? Kakšne imate izkušnje, predvsem z zakonsko podporo?
lp
alijana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljen,
glede programa: ja, to je meni tudi bilo pomembno - zakonska podlaga, in kontrole,.. Jaz mojega ne bi zamenjala za nobenega drugega (sem prej že na precej različnih delala). S tem sem res zadovoljna. Tukaj gor ne smem delati reklame, zato mi lahko date mail in vam pošljem link do podjetja, kjer sem ga jaz kupila. Vi boste tako ali tako več ponudb izbrali in se na koncu sami odločili.
Lp,
Alijana
Odgovori