IPI, IZKAZ VSEOBSEGAJOČEGA DONOSA IN KAPITA

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rokrok
Novinec
Novinec

IPI, IZKAZ VSEOBSEGAJOČEGA DONOSA IN KAPITA

Odgovor Napisal/-a rokrok »

Pozdravljeni,
sem novinec na tem forumu, zato ne vem če sem temo pravilno umestil, a vseeno poskusim..
Lahko bi se reklo, da o računovodstvu ne vem popolnoma ničesar, zato bi rabil vašo pomoč..

Mi lahko lepo prosim nekdo čim bolj preprosto oz. po kmečko razloži, zakaj se nekaj knjiži v ipi, nekaj pa v kapital in kakšne so posledice kniženja v kapital in kakšne v ipi. Ali obstajajo kakšne metode, kaj se kam knjiži oz. če mi lahko nekdo čisto splošno pove kaj se kam knjiži in zakaj. Kaj sploh v bistvu pomeni Izkaz poslovnega izida in kaj kapital?
In pa kaj je izkaz vseobsegajočega donosa?

Za vašo pomoč bom res zelo hvaležen..

Najlepša hvala že vnaprej,
Rok
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: IPI, IZKAZ VSEOBSEGAJOČEGA DONOSA IN KAPITA

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za kakšen namen "potrebujete" razlago?

lp
rokrok
Novinec
Novinec

Čisto zaradi namena razumevanja.. v službi težko sledim pogovoru, ker mi te osnovne stvari niso jasne..
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Čisto zaradi namena razumevanja.. v službi težko sledim pogovoru, ker mi te osnovne stvari niso jasne..

Jaz se prav nič ne zastopim na čas strjevanja betona in in temperaturo asfalta, pa me prav nič ne moti, če ne morem slediti tovrstnemu pogovoru
kolegov gradbenikov (enako za baseball in ragbi...).

PS Domnevam, da tudi ti službeno - za svoj posel ne potrebuješ znanja računovodstva?
rokrok
Novinec
Novinec

uvajam se na novo delovno mesto in ja, bi potreboval vsaj osnovne podlage.. sicer pa ne vem kaj je narobe s tem če bi želel to vedet.. vsaka stvar, ki se jo naučiš ti kdaj pride prav a?
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

je že res - ampak takole instant - kar na hitro?
Priročnik, učbenik v roke... lp
rokrok
Novinec
Novinec

Pa nic.. hvala vseeno?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tako kot pravi novica: glede na nepoznavanje osnov knjigovodstva in kasneje tudi računovodstva je potrebno izobraževanje, ki pa ga ne morete dobiti na forumu/ih. Če malo pobrskate po spletu boste našli strokovno literaturo tako iz osnov knjigovodstva kot tudi osnov iz računovodstva. Tudi na portalu računovodja. com je plačljiva strokovna literatura, ki vključuje oboje:
povezava:http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... _E-seminar

Ko boste prebrali strokovno literaturo in se vam bodo pojavila konkretna (vendar najbrž tudi ne več osnovna vprašanja) vprašanja, pa se oglasite v klepetalnici.

Naj vam odgovorim na vaše konkretno vprašanje: v poslovni izid ne knjižimo ničesar. Knjižimo na konte glavne knjige na podlagi verodostojnih knjigovodskih listin in iz njih povzemamo podatke za sestavo izkaza poslovnega izida. Vanj so torej vključeni vsi stroški/odhodki in prihodki tekočega poslovnega leta, ki je v večini primerov enako kot je koledarsko leto.
V primeru, da v tekočem letu ugotovimo, da vanj nismo vključili določenega stroška iz preteklega leta/let, ki pa je bistven glede na podjetje, tega stroška ne moremo vključiti v tekoči poslovni izid temveč to NAPAKO popravimo preko kapitala: konkretno s popravkom prenesenega poslovnega izida iz prejšnjih let (ali pa izgube).Praviloma popravljamo tudi pretekle računovodske izkaze. Ker so stroški ali pa tudi prihodki popravljeni preko poslovnega izida, vključimo te popravke v tako imenovani vseobsegajoči donos. Ta pojem so vpeljali računovodski standardi 2006.
SRS 25.3.:
Drugi vseobsegajoči donos vsebuje tiste postavke prihodkov in odhodkov, ki niso pripoznane v poslovnem izidu, vplivajo pa na velikost lastniškega kapitala.
Celotni vseobsegajoči donos so spremembe kapitala v obdobju, razen tistih, ki so posledica poslov z lastniki

Tudi kar se kapitala tiče, vam bom kopirala del SRS2006:
8.1. Celotni kapital podjetja je njegova obveznost do lastnikov, ki zapade v plačilo, če podjetje preneha delovati, pri čemer se velikost kapitala popravi glede na tedaj dosegljivo ceno čistega premoženja. Opredeljen je z zneski, ki so jih vložili lastniki, ter z zneski, ki so se pojavili pri poslovanju in pripadajo lastnikom. Zmanjšujejo ga izguba pri poslovanju, odkupljene lastne delnice in lastni poslovni deleži ter dvigi (izplačila).
8.2. Celotni kapital sestavljajo vpoklicani kapital, kapitalske rezerve, rezerve iz dobička, preneseni čisti dobiček iz prejšnjih let ali prenesena čista izguba iz prejšnjih let, presežek iz prevrednotenja in prehodno še ne razdeljeni čisti dobiček ali še ne poravnana čista izguba poslovnega leta.
8.3. Osnovni kapital se pojavlja glede na vrsto podjetja kot
– delniški kapital,
– kapital z deleži ali
– kapitalska vloga.
Deli se na vpoklicani osnovni kapital in nevpoklicani osnovni kapital. Nevpoklicani osnovni kapital je odbitna postavka od osnovnega kapitala.
Delniški kapital se pojavlja pri delniških družbah, kapital z deleži pri drugih gospodarskih
družbah, kapitalska vloga pa pri podjetjih posamičnih lastnikov.

Veliko uspehov pri učenju.
lp
rokrok
Novinec
Novinec

Spoštovana,

najlepše se zahvaljujem za vaš odgovor - takšno razlago sem želel.
Popolnoma razumem, da je računovodstvo zelo kompleksna zadeva in da terja veliko časa za poznavanje vseh stvari, a želel sem le kratko razlago, takšno kot ste jo navedla.

Še enkrat najlepša hvala in želim vam lep dan,
Rok
Odgovori