Kot fotograf, samozaposlen v kulturi in nezavezanec za DDV (normiranec), sem v Nemčiji in Veliki Britaniji na razstavi in na umetniškem sejmu prodal nekaj svojih fotografij. Kupec je denar nakazal organizatorjem, ti pa so potem od vsote odšteli in plačali VAT ter preostanek nakazali meni.
Zanima me, ali moram kljub v tujini že plačanemu VATu placati še svoj davek v Sloveniji, in ali bi organizatorji sploh morali placati VAT ali ne, glede na to, da nisem državljan Nemčije/VB in davek sicer plačujem doma.
Zanima me tudi, ali moram organizatorjem, od katerih sem dobil nakazilo, izdati račun, kot da bi šlo za honorar v Sloveniji.
Najlepša hvala za odgovor!
prodaja v tujini - davek in izdaja računa
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: prodaja v tujini - davek in izdaja računa
Če gre za VAT: je to enako kot pri nas DDV. Zakaj so vam odtegnili le-tega je vprašanje za njih.
Kot samozaposlena oseba v kulturi plačujete dohodnino od "svetovnega dohodka", pomeni, da so tudi dohodki doseženi v Nemčiji in VB predmet obdavčitve v Sloveniji. Zato morda odtegnjen davek ni DDV, ampak je lahko davek od dohodka, kolikor pogodba o odpravi dvojnega obdavčevanja to dopušča.
Sicer pa je vprašanje ali ste prodali storitve (fotografske storitve) fizičnim osebam (tukaj ni pogoj pridobitve identifikacijske številke za opravljanje/prejemanje storitev) ali ste fotografije prodali davčnemu zavezancu v Nemčiji in VB, ki jih je tudi naročil (tukaj pa je obvezna pridobitev identifikacijske številke za DDV: gre za obdavčenje storitev po 25. členu: obdavčitev je tam, kjer ima naročnik storitve svoj sedež - toda tudi v tem primeru ne more biti izkazan na računu njihov DDV
Skratka najprej ugotovite vsebino odbitka: ali DDV ali davek od dohodkov!
lp
Kot samozaposlena oseba v kulturi plačujete dohodnino od "svetovnega dohodka", pomeni, da so tudi dohodki doseženi v Nemčiji in VB predmet obdavčitve v Sloveniji. Zato morda odtegnjen davek ni DDV, ampak je lahko davek od dohodka, kolikor pogodba o odpravi dvojnega obdavčevanja to dopušča.
Sicer pa je vprašanje ali ste prodali storitve (fotografske storitve) fizičnim osebam (tukaj ni pogoj pridobitve identifikacijske številke za opravljanje/prejemanje storitev) ali ste fotografije prodali davčnemu zavezancu v Nemčiji in VB, ki jih je tudi naročil (tukaj pa je obvezna pridobitev identifikacijske številke za DDV: gre za obdavčenje storitev po 25. členu: obdavčitev je tam, kjer ima naročnik storitve svoj sedež - toda tudi v tem primeru ne more biti izkazan na računu njihov DDV
Skratka najprej ugotovite vsebino odbitka: ali DDV ali davek od dohodkov!
lp
Re: prodaja v tujini - davek in izdaja računa
Bi si kar izposodil to temo, ker je podobno mojemu primeru.
Imam odprt "popoldanski" s.p. in se ukvarjam tudi s prodajo not. Nisem davčni zavezanec.
Ali lahko kupi note preko moje spletne strani kdo iz tujine? Na kakšen način mu potem izstavim račun? Isto kot za kupce iz Slovenije?
hvala za odgovore!
Imam odprt "popoldanski" s.p. in se ukvarjam tudi s prodajo not. Nisem davčni zavezanec.
Ali lahko kupi note preko moje spletne strani kdo iz tujine? Na kakšen način mu potem izstavim račun? Isto kot za kupce iz Slovenije?
hvala za odgovore!