Oddaja letnega obračuna

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
BojanEkselenski
Novinec
Novinec

Oddaja letnega obračuna

Odgovor Napisal/-a BojanEkselenski »

Sem sveži samozaložnik in sveži uporabnik Silvester Fineus. Letos mi je prvič oddaja obračuna za lani. Ker sem začel 1. 12. 2013 in v letu 2013 nisem izdal ali prejel nobenega računa, bi moralo iti zlahka.
Naredil sem obračun z glavnim obrazcem in vsemi obveznimi prilogami. Problem se pojavi pri vrsti dokumenta. Če oddam kot SAMOPRIJAVA – pri zvišanju (po 55. čl. ZDavP-2), zahteva Prilogo 4, ki pa je dodana. Nobena druga oddaja ni smiselna. Spusti mi še OBRAČUN PO 52. ČLENU ZDavP-2, a naj bi bil v zamudi, čeprav nisem. Druge postavke so v glavnem vezane na vlaganje popravkov že priloženih ali pa mi blokira možnost (napr. ORIGINAL). kaj delam narobe?
cvetka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Oddaja letnega obračuna

Odgovor Napisal/-a cvetka »

Oddajte kot ORIGINAL, opozorilo je samo informativno, ne prepreči oddaje. Letos je rok izjemoma podaljšan do 22.4.2014. Odstranite prilogo 4 za samoprijavo.

lp
Cvetka
BojanEkselenski
Novinec
Novinec

Hvala. Mi je uspelo. Tako imam povsod za lani samo 0. za letos bodo, na srečo tudi številke.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

[quote="BojanEkselenski"] Tako imam povsod za lani samo 0.

Normiranec?
Dvomim - glede na : " Naredil sem obračun z glavnim obrazcem in vsemi obveznimi prilogami.?

PS Če si "dejanski", je treba (je koristno) vnesti vse odhodke (prispevki, ...).
BojanEkselenski
Novinec
Novinec

Za lani nisem imel ničesar, zato sem povsod vpisal 0,00. Če ni prihodkov in ni odhodkov, je poslovni izid 0,00. Imel sem samo probleme, ker nisem vedel, da je bilo opozorilo programa vezano na rok oddaje, ki je bil letos izjemoma podaljšan.
Ker imam obračun po dejanskih stroških, moram pridno voditi račune, ki jih prejmem za vse, kar je vezano na mojo dejavnost. Malce več reda, a se bom že počasi učil. Razmišljal sem o računovodskem servisu, a bi pristal na kakšnih 100 - 150 € na leto, saj bom imel nekako do 20 sprejetih in oddanih računov v celem letu. Skupni prihodek letos računam okoli 600 - 800 €, fiksnih odhodkov imam 250 €.
Vsekakor sem zadovoljen, ker sem bil na svoje vprašanje takoj deležen odziva.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Če ni prihodkov in ni odhodkov???, je poslovni izid 0,00.
Odhodki niso samo "prejeti računi", ampak tudi :
prispevki, prehrana, bančni stroški.
Ponavljam: še imaš možnost ponoviti obračun s prikazom odhodkov in ptikažeš izgubo, ki ti bo v naslednjih letih zmanjševala davčno osnovo in s tem davek. lp
Odgovori