Pozdravljeni.
Mislim, da sem zadevo že kar dobro preštudiral, v vsakem primeru pa bi prosil za pregled in morebitne popravke:
V letu 2013 sem bil normiranec popoldanec in na po davčnem obračunu ustvarili 10.700 EUR prihodkov. Prispevke sem plačeval pavšalne (32,17+4,55), torej skupaj 440,64 EUR.
V roku dveh mesecev ne bom več opravljal dopolnilne dejavnosti, ampak bo s.p. moj edini vir prihodka. Imam nekaj težav pri razumevanju določitve zavarovačne osnove in akontacije davka.
Kolikor sem razumel se za določitev zavarovalne osnove za 2014 uporabi podatke iz davčnega obračuna 2013 in se v mojem primeru določi kot 10.700*0,3+(prispevki... 440,64), kar potem zmanjašam za 30% (v letu 2014)..... to nanese 2.555,45 in če to delim na 12 mesecev, je to 212,95.
Ok, sedaj pa vprašanja:
1. Ker je to manj od minimalne plače in 60% povprečne plače, bom moral celo leto plačevati minimalne prispevke (za npr. april 316,86 EUR)?
2. Ali je prav, da za določitev zavarovalne osnove "rednega" s.p. uporabim podatke o prispevkih, ki so bili v 2013 pavšalno plačani za popoldanca?
3. Ko bom naslednje leto izračunavala zavarovalno sonovo bom moral upoštevati vse dejansko ustvarjene prihodke in dejansko plačane prispevke (pol leta pavšalne in pol leta "redne)?
4. In še teoretično vprašanje: kadar je mesečna zavarovalna osnova (izračunana po formuli (prihodki*0,3-prispevki)*0,7/12) nižja od minimalne plače oz. 60% povprečne plače, potem vedno plačuješ minimalne prispevke? v nasprotnem primeru pa 38,2% od zavarovalne osnove? Ampak kolikor sem gledal te minimalni prispevki "spremljajo" do več kot 40.000 letnih prihodkov, šele potem se začne spreminjati?
normiranec iz popoldnanca v "redni" s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: normiranec iz popoldnanca v "redni" s.p.
O tem kako se izračunava zavarovalna osnova je bilo že kar preveč tem. Na splošno vzamete podatek iz zaporedne 9 davčnega obračuna: razlika med davčnimi prihodki in davčnimi odhodki, v vašem primeru je to 30% prihodkov, ker imate priznanih 70% normiranih stroškov. In če je teh 10.700 prihodkov, je vaš dobiček: 10.700 - 7.490 = 3.210. In ker nimate prispevkov za socialno varnost je to osnova za mesečni preračun: 3210/12 = 267,50....
Ne pavšalni prispevki se ne prištevajo.
lp
Ko boste pričeli z opravljanjem dejavnosti kot reden poklic (ne kot postranski poklic) je vaša zavarovalna osnova dobiček brez povečanja za pavšalne prispevke. In ker je ta osnova manjša od minimalne plače oziroma 60%PP, boste do ugotavljanja nove osnove plačevali prispevke od minimalnih zneskov.georgeslo napisal/-a:1. Ker je to manj od minimalne plače in 60% povprečne plače, bom moral celo leto plačevati minimalne prispevke (za npr. april 316,86 EUR)?
georgeslo napisal/-a:2. Ali je prav, da za določitev zavarovalne osnove "rednega" s.p. uporabim podatke o prispevkih, ki so bili v 2013 pavšalno plačani za popoldanca?
Ne pavšalni prispevki se ne prištevajo.
Kolikor ne boste prešli na ugotavljanje davčne osnove na podlagi dejanskih stroškov in boste ohranili normirane stroške, je vaša zavarovalna osnova 2015: prihodki - 70% normiranih stroškov = dobiček + prispevki za socialno varnost redne dejavnosti= zavarovalna osnova x zmanjšanje davčne osnove za 28% = zavarovalna osnova za preračun na mesečno raven.georgeslo napisal/-a:3. Ko bom naslednje leto izračunavala zavarovalno sonovo bom moral upoštevati vse dejansko ustvarjene prihodke in dejansko plačane prispevke (pol leta pavšalne in pol leta "redne)?
Vedno kadar je vaša ZO manjša od minimalnih zneskov upoštevate minimalne zneske. Ko pa individualna ZO presega te zneske, pa je osnova vaša individualna osnova, ki izhaja iz davčnega obračuna.georgeslo napisal/-a:4. In še teoretično vprašanje: kadar je mesečna zavarovalna osnova (izračunana po formuli (prihodki*0,3-prispevki)*0,7/12) nižja od minimalne plače oz. 60% povprečne plače, potem vedno plačuješ minimalne prispevke? v nasprotnem primeru pa 38,2% od zavarovalne osnove
lp