Vračilo strošk.za prevoz na delo-po novem nič več?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Nebojsa
Novinec
Novinec

Vračilo strošk.za prevoz na delo-po novem nič več?

Odgovor Napisal/-a Nebojsa »

Malo sem že prebrskal po forumih, pa nisem dobil še nič o tej temi. Če ste o tem že govorili in vse povedali, mi oprostite - začetniku in novincu.

Pri nas v podjetju (velika slovenska proizvodna firma) so po novem letu nabili na oglasno desko sporočilo iz katerega je razbrati, da ne bomo več dobivali povrnjenih stroškov za prevoz na delo.
Vendar pa bo to veljalo le za tiste, ki se v službo vozijo s svojimi-zasebnimi avti. Če za prevoz uporabljamo avtobuse ali druga javna sredstva, naj bi vse ostalo po starem - torej, da se stroški za prevoz na delo povrnejo.

Je to mogoče?
Malo me čudi, ker v nobenem časopisu, TV, teletekstu, nikjer, nikjer nisme nič zasledil o tem. Samo na oglasni deski v podjetju.
Ali imajo za kaj takega zakonske osnove?
So spremembe v dohodninski zakonodaji res prinesle tudi to?

Hvala vsem, ki boste odgovarjali.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Verjetno so napisali, da tisti, ki se vozijo s svojimi vozili bodo dobili povrnjeno le vozovnice in ne več kilometrine. Za to imajo osnovo, da pa nekomu sploh ne bi izplačali stroškov prevoza je v nasprotju z zakonom. Mogoče, če je ta oddaljen manj kot 1km od podjetja. Upam, da sem kaj pomagal.

LP, Jam
interdiskont
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

Tu piše: <font size="1">Uradni list RS 142/2004, 30. 12. 2004

U R E D B A o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo

3. člen

(prevoz na delo in z dela)

(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

(2) Mesto opravljanja dela po tej uredbi je mesto, kjer se delo opravlja oziroma se začne opravljati. Običajno prebivališče po tej uredbi je prebivališče delojemalca, ki je najbližje mestu opravljanja dela. Drugo prebivališče delojemalca je običajno prebivališče po tej uredbi le, če se delojemalec od tam vsaj štirikrat tedensko vozi na mesto opravljanja dela.

(3) Javni prevoz po tej uredbi je prevoz, ki je pod enakimi pogoji dostopen vsem uporabnikom prevoznih storitev in se izvaja v komercialne namene, razen prevoza, ki se opravlja z osebnim ali s kombiniranim vozilom. Javno prevozno sredstvo po tej uredbi je prevozno sredstvo, s katerim se opravlja javni prevoz. Postajališče po tej uredbi je mesto, kjer je mogoče uporabiti javno prevozno sredstvo in je kot tako določeno v aktih prevoznika.

(4) Če je najbližje postajališče od običajnega prebivališča oddaljeno več kot en kilometer, se v davčno osnovo poleg povračila stroškov iz prvega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 31 tolarjev za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in le-temu najbližjim postajališčem.

(5) Če delojemalec iz objektivnih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo, ne glede na tretji in četrti odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 31 tolarjev za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela.

(6) Za določanje oddaljenosti iz prejšnjih odstavkov tega člena se upoštevajo najkrajše običajne cestne povezave.

(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.</font id="size1">

meta
body35
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a body35 »

Ponovno odpiram to temo, oz. me bolj zanima tolmačenje Uredbe o povračilu stroškov prevoza na delo iz UL:

Stalno bivališče imam prijavljeno v kraju delodajalca, začasno prebivališče, kjer tudi bivam in se od tam dnveno vozim v službo, pa izven kraja delodajalca.
Službo pri novem delodajalcu sem pričel v septembru, sedaj pred izplačilom plače pa "grozi", da se o večjem nadomestilu kot iz kraja stalnega bivališča ne misli pogovarjati, ko sem predložil potrdilo o višini dnevne vozovnice in potrdilo upravne enote o začasnem bivališču (ki je uradna listina), ki ga tudi vsakoletno podaljšujem. Na osebni pač piše stalno bivališče in na to se sklicuje.
Tudi v KP za gospodarstvo in v pogodbi o delu (sklenjeno s taistim delodajalcem) je zapisano, da se nadomestilo za prevoz obračuna od kraja stalnega oz. začasnega bivališča, zato se predhodno resda o tem nisem natančneje pozanimal pri tem delodajalcu. Pri prejšnjem s tem nisem imel nobenih težav.

Kaj torej pomeni "običajno" prebivališče in kdo ima v tem primeru prav?
Sprememba stalnega bivališča samo zaradi dokumentov peč ne pride v poštev.
Ali je v primeru nedogovora, tožba ustrezen ukrep?

Hvala za mnenje in LP
Odgovori