vrednotenje zaloge (npr. FIFO) in več skladišč

Moderator: Mirko Zbačnik

middayc
Nov član
Nov član

vrednotenje zaloge (npr. FIFO) in več skladišč

Odgovor Napisal/-a middayc »

Lepo pozdravljeni,

Sem programer in bi imel eno vprašanje. Delam program za vodenje skladišča. Naredil sem celoten FIFO sistem na nivoju podjetja, imam pa tudi opcijo, da si lahko uporabnik pripravi več "virtualnih" skladišč. Tako lahko npr. robo kupi v / proda iz enega ali drugega in jo tudi prestavlja med skladišči.

Sedaj pa se mi je pojavilo vpršanje na katerega si ne znam odgovoriti, iskal sem po internetu a tudi nisem našel nič. Ali mora FIFO logika delovati na nivoju celega podjetja ALI vsakega skladišča posebej? Ker to dvoje ni združljivo.

Npr. ko prodaš nek artikel, ali (za določanje FIFO cene) odšteješ tiste ki si jih najprej kupil s stališča celotnega podjetja ali tiste ki so najprej kupljeni od teh v izbranem skladišču. Mogoče pa so v drugem skladišču še artikli kupljeni pred njimi, in tisti ostanejo na zalogi.

Primer:
Nabava 1.5.2014: Art1 10x po 10EUR v skladišče1
Nabava 10.5.2014: Art1 5x po 12EUR v skladišče2
Prodaja 20.5.2014: Art1 3x iz skladišče2 ... <--- ali tu odštejemo Art1 po 10eur ali 12EUR

Smiselno se sliši da po 12 EUR, vendar potem gledano na nivoju podjetja nimamo FIFO (in potem si lahko vsak naredil par poljubnih "skladišč" in z njimi manipuliral FIFO kakor želi).

Upam da dobim kakšen odgovor, ker tole me res žre že nekaj časa in si še nisem na jasnem.
-
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: vrednotenje zaloge (npr. FIFO) in več skladišč

Odgovor Napisal/-a meurs »

Mi zagotavljamo fifo metodo na ravni skladišča. Imamo 6 skladišč, ki pa so tudi fizična skladišča. Menim, da je tako tudi prav, saj je tako pravilno izračunana vrednost inventurnega manjka, itd.

Verjetno imate v mislih zlorabo preko virtualnih skladišč - ta možnost verjetno vedno obstaja.
middayc
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor, bom naredil tako.

Ja mislil sem tako da si narediš npr. fiktivno skladišče in noter prestaviš robo ki ne želiš da se odšteva.
-
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Tole z virtualnimi skladišči je po mojem nesprejemljivo - vsaj kar se tiče izračuna FIFO. Čista manipulacija, kot je videti že iz tvojega zadnjega pojasnila.
Za kaj drugega pa bi sploh prišla v poštev? lp
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ja je nesprejemljivo, da bi se to zlorabljalo, vendar možnost zlorabe vedno obstaja, tudi pri ročni evidenci.
middayc
Nov član
Nov član

Kot sem rekel. Meni je bila originalno bolj logična opcija, da se FIFO računa na nivoju celega podjetja in tako imam tudi narejen program. A ima stranko katere računovodkinja želi da uporablja 3 "skladišča" (ne vem točno a npr. "skladišče", "v salonu" in "prodaja") in želi za vsakega od teh skladišč videti (FIFO) nabavno vrednost zaloge. Kar pomeni da bi moral vsako skladišče računati FIFO posebej.

Kar posledično pomeni da se proda prvi artikel ki je šel v trenutno skladišče, ne prvi artikel, ki je bil kupljen v podjetje na sploh.

Kakšna skladišča pa si naredi podjetnik pa je na njem in njegovem računovodskem servisu. Ali je to v drugi sobi, na drugem koncu slovenije ali pa je virtualno jaz seveda ne morem vedeti ali vplivati.
-
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Mi na podlagi izpisov delamo tudi starostno strukturo zalog - tudi po skladiščih in če ne bi FIFO metodo vodili na ravni skladišča (ki so tudi fizično ločeni) ne bi mogli nikoli dobiti realne slike.
middayc
Nov član
Nov član

Meurs, hvala za dodatne informacije. Kako pa izgleda takšna starostna struktura in v kakšnih primerih se uporablja, če smem še to vprašati? (ker mogoče bi dodal še to)
-
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

middayc napisal/-a:Meurs, hvala za dodatne informacije. Kako pa izgleda takšna starostna struktura in v kakšnih primerih se uporablja, če smem še to vprašati? (ker mogoče bi dodal še to)
To je verjetno mišljen "obrat zaloge".
Po domače povedano, kako hitro se ti zaloga v skladišču obrača (prihaja-odhaja).
Računa pa se iz količinske zaloge na nek dan in količinskega prometa (prodaje) v enem letu.
Recimo na 31.12.2013 imaš mteriala X na zalogi 100 kosov, v letu 2013 pa si prodal (imel prometa) 25 kosov.
Obrat zaloge ja tako 100/25 = 4 leta. Eni to imenujejo tudi starost zaloge.

Ker če te pa zanima dejanska starost materiala na zalogi (recimo živilska industrija, farmacija,...), potem pa moraš voditi za vsak material še serisjko (lot, šarža,...) številko posameznega kosa. To pa pomeni veliko več vpisovanja podatkov na dokumente (prevzeme, dobavnice,...).

A ja, kar se tiče FIFO vrednotenja, pa tudi jaz računam na nivoju skladišča.
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

izpisujemo tudi koeficienta obračanja zalog, vendar imamo tudi izpis, ki nam izpiše zaloge po starosti:
npr. do 6 mesecev
od 6 do 12 mesecev
od 12 do 18 mesecev,
starejše.

Računa se po datumu nabave.
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

meurs napisal/-a:izpisujemo tudi koeficienta obračanja zalog, vendar imamo tudi izpis, ki nam izpiše zaloge po starosti:
npr. do 6 mesecev
od 6 do 12 mesecev
od 12 do 18 mesecev,
starejše.

Računa se po datumu nabave.
Ampak to je verjetno samo nekaj evidenčno/računskega? Ali pa ob prevzemu in prodaji materiala točno popišete še serijsko vsakega posameznega elementa?
Oz. kaj preprečuje skladiščniku, da ne izda najprej najnovejše robe, šele potem pa staro, program pa računa po FIFO metodi (najprej staro)?
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Ja samo evidenčno, pa saj metoda FIFO je samo evidenčno. Dejansko fizično enako je v maloprodaji težko zagotoviti.

Bi malo smešno zgledalo, da pridem z jogurtom na blagajno z datumom roka 20.6.2014 (nabavna vrednost 50 centov) in me prodajalka pošlje nazaj, da moram vzeti tistega, ki ima rok 15.6.2014 (nabavna vrednost 40 centov). Podatki so izmišljeni :)

Razknjižilo se bo 40 centov, ne glede na to katerega kupim.
Odgovori