Dohodnina in avtorske pogodbe

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
grim
Novinec
Novinec

Dohodnina in avtorske pogodbe

Odgovor Napisal/-a grim »

Eno vprašanje glede napovedi. V letu 2013 sem imel za cca 1500€ prihodkov od avtorskih pogodb. To so bili vsi moji prihodki v tem letu. Informativni izračun ni bil sestavljen.

V letu 2012 so bili prihodki podobni (2000€ avtorskega honorarja in nic drugega). Izracun sem prejel in dobil akontacijo vrnjeno. Sem pa imel v letu 2012 del leta šutentski status.

Glede na to, da prihodki niso presegali splošne olajšave, mi dohodnine ni potrebno napovedati. Ampak če jo, lahko pričakujem dohodnino nazaj? Če ne, ne vem če se mi splača s tem ukvarjati. :sodobren:

Druga stvar, ki me malo skrbi je pa sledeča. Firma, ki je izplačala honorar, je bila totalno neresna in imeli smo cel kup komplikacij. Tako da ne bi bil presenečen, če akontacije sploh niso odvajali. Kaj storiti v tem primeru?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Re: Dohodnina in avtorske pogodbe

Odgovor Napisal/-a Nina »

Ali je podjetje plačevalo akontacije, lahko preverite na portalu eDavki, če imate osebno digitalno potrdilo (če uporabljate npr. spletno banko, se lahko z istim certifikatom prijavite na eDavkih: https://edavki.durs.si ). Najbrž bi to informacijo lahko pridobili tudi na vaši izpostavi davčnega urada (morda ima kdo izkušnje, če to drži?)

Tule pa lahko preverite, ali bi dohodnino dobili vrnjeno:
https://edavki.durs.si/OpenPortal/Commo ... h_Odm.aspx (povezava Napoved za odmero dohodnine 2013)
grim
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a grim »

OK. V edavkih mi ne uspe najti podatka, koliko dohodnine je bilo akontirane za tiste pogodbe (če sploh kaj). Sem pa poračunal po tistem informativnem izračunu (iz linka) in po tistem naj bi dobil vrnjeno. Sedaj pa ne vem, ali naj oddam napoved ali kaj. Ker me resno skrbi, da mi akontacije sploh niso odvajali.
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bpp »

Grim, če imate pogodbo in priliv neto na banko kar oddajte napoved. Firma je dolžna nakazati akontacijo davka in vi boste dobili vračilo.....
Mogoče bo dalj časa trajalo, če firma akontacije ni plačala, V tem primeru so oni v prekršku in ne vi. Akontacijo bo DURS izterjal od firme, vam definitivno pripada vračilo. Saj menda niste delali na črno?
lep večer
bpp
Odgovori