olajšava za družunskega člana

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
matejgt
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

olajšava za družunskega člana

Odgovor Napisal/-a matejgt »

Pozdravljeni!
Danes sem prejel dohodnino (informativni izračun), kjer sem opazil, da mi zunajzakonske partnerice (brezposelna) niso upoštevali kot olajšavo, razlaga je ta, da niso izpolnjeni pogoji po 115. členu!
Ker je v lanskem letu prejemala starševski dodatek, ki ga prejme kot brezposelna v času porodniške, me zanima če je to razlog, torej če se tudi to šteje v dohodek? Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: olajšava za družunskega člana

Odgovor Napisal/-a slovan »

115. člen
(vzdrževani družinski člani)
(1) Za vzdrževanega družinskega člana zavezanca se šteje zakonec, ki ni zaposlen ter ne opravlja dejavnosti, nima lastnih dohodkov za preživljanje ali so ti manjši od višine posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določene v 3. točki prvega odstavka 114. člena tega zakona in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec. Za lastne dohodke iz prejšnjega stavka se štejejo vsi dohodki po tem zakonu.

Starševski dodatek je dohodek opredeljen v 23. členu Zakona o dohodnini, ki ga prejeme brezposelna mati v času "porodniškega dopusta". Torej je njen lastni dohodek, ki pa ne sme presegati posebne olajšave. Starševski dodatek je cca 251€, na letni ravni je to 3.012€, kar presega posebno olajšavo za VDČ, ki je 2.436,92€. Pomeni, da niste upravičeni do olajšave za partnerico.
matejgt
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a matejgt »

Hvala za odgovor!

LP
Raketa 13
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Raketa 13 »

Pozdravljeni,

rada bi preverila do kakšne olajšave pri odmeri dohodnine sem upravičena za leto 2013. Naj povem, da sem v letu 2013 delala preko študentske napotnice od 1. januarja - 30. septembra (skupen dohodek 7269,13 €) in bila od 1. oktobra do 31. decembra redno zaposlena (skupen dohodek 1175,49 €). Ta teden sem dobila informativni izračun dohodnine, kjer so mi upoštevali posebno osebno olajšavo (za dohodek študenta) v višini 2.477,03 €, pričakovala pa sem, da mi bodo upoštevali tudi dodatno splošno olajšavo (za dohodek študenta) v višini 3.217,12 €, ker sem bila kot vzdrževani družinski član prijavljena le prve tri mesece. Verjetno se motim, ampak me zanima, če ne bi bila v tem primeru upravičena vsaj do sorazmerne višine olajšave glede na čas, ko sem bila prijavljena kot VDČ?

Ali je mogoče možno, da mami pripravi ugovor oz. zahteva, da se prijava kot VDČ za prve tri mesece, ko sem bila prijavljena, ne upošteva?

Naj povem še to, dejansko so mi upoštevali, kot že rečeno, 2477,03 € olajšave za dohodek študenta in 4346,55 € olajšave za dohodek plače. Bi lahko zahtevala torej še olajšavo, vsaj sorazmerno, za nevzdrževanega člana oz. delno vzdrževanega člana?

Upam, da nisem preveč zakomplicirala.
Hvala v naprej.
Odgovori