Kaj je boljše? Pogodba o poslovodenju ali o zaposlitvi?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
racunovodja22
Novinec
Novinec

Kaj je boljše? Pogodba o poslovodenju ali o zaposlitvi?

Odgovor Napisal/-a racunovodja22 »

Sem v dilemi.

Trenutno prejemam edini osebni dohodek 1.200€ bruto preko pogodbe o poslovodenju v podjetju, kjer sem edini lastnik. Drugih dohodkov ne prejemam. Zavarovan sem po podlagi 040. Od Aprila 2014 dalje so se mi prispevki za PIZ povečali iz 224€ na 292€, prispevki za ZZZS pa iz 123€ na 161€. Sklepam, da je to zato, ker je pri zavarovalni podlagi 040 višina prispevkov odvisna od dobička zavarovanca. Zaradi povečanih prispevkov zato prejmem na osebni račun manj denarja, in sicer prej, ko so bili prispevki nižji, sem prejemal na osebni račun okoli 670€+122€ malica, zdaj pa okoli 565€+122€ malica (ravno okoli 100€ manj, ker zdaj plačam več PIZ in ZZZS).

Kaj mislite? Ali bi na osebni račun prejel več denarja (upoštevajte tudi vračilo/plačilo dohodnine), če bi si izplačeval minimalno plačo preko pogodbe o zaposlitvi? In ali bi strošek za podjetje bil manjši, če bi si izplačeval minimalno plačo preko pogodbe o zaposlitvi?

Hvala
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Kaj je boljše? Pogodba o poslovodenju ali o zaposlitvi?

Odgovor Napisal/-a adut »

Seveda bi bili manjši, bi pa imeli tudi manjši dohodek, toda še vedno bi si lahko izplačevali plačo v višini najnižje pokojninske osnove in bi bili na istem kot lani, tako glede stroškov v podjetju, kot glede vašega dohodka; pravzaprav bi imeli mesečno višji dohodek, ker si lahko od plače takoj odbijete prispevke, medtem ko se pri poslovodenju prispevki upoštevajo šele v informativnem obračunu.
Napišite si pogodbo o zaposlitvi s poslovodnim delavcem (to zahtevajo na ZZZS) in si uredite zavarovanje pod osnovo 001.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kaj bi bilo za vas ugodneje ob enakih zneskih dohodka, lahko ugotovite, če si izdelate izračun po poslovodni pogodbi (1.200 mesečno) in izračun plače (1.200mesečno).
Konkretno (izračun na letni ravni glede na to, da se vam prispevki lastnika upoštevajo šele v informativnem izračunu):
- poslovodna pogodba: dohodek 14.400; prispevki 5.501; dohodnina 895...in neto dohodek 8.004...STROŠEK PODJETJA 14.400
- plača: dohodek bruto 14.400; prispevki iz bruto 3.182; dohodnina 1.266; = neto dohodek 9.952..... prispevki delodajalca 2.318 in STROŠEK PODJETJA 16.718. Razlika v strošku podjetja gre na račun prispevkov delodajalca (16,10%), ki gre v primeru poslovodne pogodbe (podlaga 040) v breme lastnika/prejemnika dohodka.

Dohodek v višini minimalne plače je nižji od dohodka, ki ga prejemate po poslovodni pogodbi, kar pomeni, da je priliv na vaš osebni račun manjši (letna bruto plača 9.470); prispevki iz plače 2.093; dohodnina 137= letni neto dohodek 7.240 in prispevki delodajalca 1.525) in posledično je tudi manjši strošek podjetja (10.995).

lp
racunovodja22
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a racunovodja22 »

Hvala za odgovore. Torej minimalna plača je za podjetje cenejša kot 1200€ bruto po poslovodni pogodbi, to mi je jasno.

Še ena stvar pa mi ni jasna glede denarja, ki ga na koncu dobim izplačanega na moj osebni račun. Bom navedel konkretne podatke:

1. Po poslovodni pogodbi bo priliv na moj osebni račun v letu 2014 znašal okoli 8254,08€ ((565,44€+122,4€ malica) * 12). Dohodnino ne vem koliko bom dobil vrnjeno (predvidevam, da isto kot za leto 2013 -> okoli 1000 €?).

2. Po pogodbi o zaposlitvi (minimalna plača) bo priliv na moj osebni račun v letu 2014 znašal okoli 9331,92€ ((649,14€+128,52€ malica) * 12). Dohodnino ne vem koliko bom dobil vrnjeno.

Podatke zgoraj sem vzel iz obračunov, ki jih je naredil moj računovodja za prejšnji mesec (obračun pogodbe o poslovodenju in obračun minimalne plače za enega zaposlenega).

Če so podatki zgoraj točni, glede na zgoraj napisano predvidevam, da je razlika med obema pogodbama v denarju, ki ga na koncu dobim v roke, zelo majhna (okoli par 100 €?)? Torej, koliko je dejansko razlika med obema pogodbama v denarju, ki ga na koncu prejmem v roke?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zgoraj imate primer izračuna dohodka po poslovodni pogodbi na letnem nivoju, kjer je upoštevana dejanska dohodnina kot bi prejeli informativni izračun. Pomeni, da je že vključeno tudi vračilo dohodnine. In izračun kaže na letnem nivoju NETO 8004€, kar bi bilo mesečno približno 667€.

Hkrati imate tudi podatek o letni neto minimalni plači 7.240€, kar je mesečno približno 603€. Sicer ne vem od kod vam podatek o neto plači 649,14 pri bruto plači 789,15€:če upoštevate višjo splošno olajšavo, brez VDČ je neto plača 603.

Kakšna je razlika v denarju: poslovodna pogodba 8.004; minimalna plača 7.240....... Pa zopet ponavljam. Izračuni so narejeni na letnem nivoju - torej letna dohodnina, ker so pri poslovodni pogodbi upoštevani prispevki šele v informativnem izračunu in seveda pri teh zneskih niso upoštevana povračila stroškov za prevoz na delo, prehrano med delom..

A ne zaupate svojemu računovodji?

lp
Odgovori