Potni stroški v društvih

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zz
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Potni stroški v društvih

Odgovor Napisal/-a zz »

V športnem društvu delamo prostovoljno. Na tekme včasih peljemo otroke ali za društvo urejamo druge administrativne stvari. Včeraj je nekdo omenil, da si v društvu NE MOREMO obračunati potnih stroškov? Ali kdo kaj ve o tem?
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Potne stroške si lahko obračunate po veljavni kilometrini, ne glede ali je to društvo ali ne, vendar mora biti potni nalog točno izpolnjen, da ne bi ga inšpektor zavrnil. Jaz jih obračunavam tudi za društva.
Pozdrav
Lilijana
bing
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bing »

Potne stroške, po veljavni kilometrini za ta dan, si lahko uveljavljajo le člani.
Pogoj za službeno potovanje je članstvo.
Gost

Odgovor Napisal/-a Gost »

Seveda morajo biti člani, saj j e v firmah isto, če ni zaposlen, ne more dobiti potnih stroškov.
V sredo grem na seminar o društvih, pa bom tam kaj več izvedela in bom pisala, če vas zanima.
pozdrav
Lilijana
bing
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bing »

bi me zanimalo !!

prosim lepo
zz
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a zz »

Hvala za mnenja. Tudi sam mislim, da če si član društva in če je potni nalog polno dokumentiran, velja enako kot v podjetjih. Za dodatne informacije bom hvaležen.
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Po posebni odredbi oz. pismu Ministrsstva za finance MF št. 416-2/94, je dovoljeno članom društva povrniti potne stroške, kilometrino in dnevnice. Pogoj je, da je član društva, da je podpisal pristopno izjavo in plačal letno članarino.
sapiens
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sapiens »

ali veste, kako je možno dobiti to uredbo?
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

Ne vem, ampak jaz malo drugače razumem 100. člen ZDoh-1:

Dohodnine se ne plačuje od:
2. prejemkov, namenjenih pokritju stroškov prevoza, nočitve in dnevnice, dokumentiranih z računom, kadar je izplačilo opravljeno fizični osebi, ki sodeluje v dejavnostih društev in njihovih zvez, zaradi uresničevanja ciljev oz. namenov zaradi katerih so društva ustanovljena, ne pa v okviru opravljanja pridobitne dejavnosti teh društev.

Jaz bi iz tega sklepala, da če je to vaša pridobitna dejavnost, se od tega plača dohodnina. Npr. športnik ima na tekmi majico z logotipom podjetja xy ki ga sponzorira (pridobitna dejavnost). Naj me kdo prosim popravi, rada bi videla, da je moje razmišljanje napačno.
amai
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amai »

Hotela sem povedati - seveda se lahko obračunavajo potni stroški, vendar pod določenimi pogoji padejo v sistem obdavčitve (tudi če so pod ali v skladu z Uredbo).
Odgovori