dohodnina in bolniška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

dohodnina in bolniška

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Pozdravljeni,

zanima me sledeče:

s.p. je bil od aprila 2013 do konca leta v bolniškem staležu. Imel je zaposlenega delavca, tako da, kar se tiče opravljanja dejavnosti ni bilo izgube. Leto 2013 je zaključil z dobičkom, ki je bil zmanjšan za splošno olajšavo in za dva otroka je uveljavljal polovično olajšavo - drugo polovico je uveljavljala žena.
Po obračunu davka iz dejavnosti ni bilo potrebno nič plačati....
Zdaj pa je dobil informativni izračun dohodnine in je po tem obračunu dolžan dohodnine kar precej doplačati .
Pri pregledu obračunov bolniške s strani ZZZS pa smo ugotovili, da so pri obračunu poleg splošne olajšave upoštevali vsak mesec še dodatno olajšavo, tako, da akontacije dohodnine skoraj ni plačeval.

Ali je res, da ZZZS mora obračunati še dodatno olajšavo za bolniško - kot vem, se mora upravičenec s tem strinjati -ali ne?

Hvala vam za odgovor in lp, :)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: dohodnina in bolniška

Odgovor Napisal/-a adut »

Kakšno dodatno olajšavo?
Za otroke mora on dati obrazec, za povečano splošno olajšavo pa jo mora izplačevalec upoštevati, razen če se delavec pisno ne odreče povečani olajšavi.
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: dohodnina in bolniška

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Tak postopek tudi jaz vem, vendar, ko je šel na ZZZS, da bi povečano olajšavo "ukinil", mu je uslužbenka rekla, da je sploh ne more, da je tak program in da mora tako upoštevati.....
Kakor pa jaz vem, temu ni tako .... :o
Odgovori