Odpoved, odpovedni rok in ogromno dopusta

Moderator: Mirko Zbačnik

pingoo
Novinec
Novinec

Odpoved, odpovedni rok in ogromno dopusta

Odgovor Napisal/-a pingoo »

Spoštovani,

v kratkem mislim dati odpoved. V pogodbi, ki sem jo sklenil s podjetjem, nikjer ni navedeno, do kdaj bi moral dopust izkoristiti, pravtako je stalna praksa, da se lahko stari dopust b.p. prenese v naslednje leto.

Odpovedni rok je 60 dni, sam pa imam dobrih 40 dni dopusta. Lahko pri odpovedi navedem, da bi želel izkoristiti vseh 40+ dni v času odpovednega roka? Kolikor sem razumel, ima delodajalec dve možnosti- ali mi to zahtevo odobri ali pa zavrne in mi v tem primeru izplača toliko dopusta, kot mi ga ni bil sposoben dati.

Sem torej razumel prav, da bi zadeva v tem primeru vseeno šla b.p. skozi? Kaj mi predlagate?

Hvala za info in lep pozdrav.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Odpoved, odpovedni rok in ogromno dopusta

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Najprej, nekaj sovnih pravil Pravico do dopusta pridobite s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi in v primeru, ko sklenete pododbo z drugim delodajalcem je vsak dolžan delavcu nuditi sorazmeren del (1/12 za vsak mesec, pri čemer se najmanj polovica dneva zaokroži navzgor.

Delodajalec je dolžan v koledarkem letu dleavcu zagotoviti koriščenje dopusta, delavec pa je dolžan do konca leta izrabiti najbanj dva tedna, to je za 8 urni delavnik 10 dni, preostali dopust ima pravico izrabiti do 30. junija v naslednjem koledarskem letu.

Zavedati se tudi morate, da je vsaka pisna izjava o odpovedi izrabe dopusta, s katero bi so delavec in delodajalec strinjala, nična.

Več si preberite tu: ZDR, 8, poglavje.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Slo5
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Slo5 »

Mirko se strinjam, ampak v kolikor delodajalec delavcu ne omogoči koriščenja dopusta iz objektivnih razlogov pa mu lahko izplača nadomestilo za neizkoriščen dopust v primeru, ko gre k drugem delodajalcu.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Točno, vendar razlogi morajo biti tehtni in jih tudi ureja zakonodaja.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
pingoo
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a pingoo »

Pozdrav in hvala za odgovore, tukaj imam namreč en problem:

odpoved bi dal z začetkom avgusta, kar pomeni, da mi stari dopust "URADNO" ne koristi več, če se delodajalec tako odloči. lahko pa je prijazen in mi reče, da lahko v odpovednem roku koristim tudi stari dopust. je tako?

če želim igrati fer in 100% zanesljivo, bi stari dopust raje izkoristil do 30. junija, novega pa v skladu z zakonom (25 / 12)*9.

kaj porečete?

lp
Slo5
Računovodja
Računovodja

Točno tako, stari dopust pokoristite v skladu z zakonodajo, se pravi do 30. 06. 2014, ker potem vam propade.

Novega vam pa pripada toliko, kot ste napisali. In ga lahko koristite kadarkoli pred odhodom iz podjetja.

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Delodajalec ima zaposlenemu dolžnost nuditi pravico do koriđčenja, vi se tej pravici ne smete odreči, razen v izjemnih primerih, ko bi koriščenje dopusta onemogočalo dokončanje neodložljivih poslov, oziroma doseganje rokov, za kar pa vam pripada odškodnina namesto dopusta.
Mirko Slika
anka
Super računovodja
Super računovodja

Dopust

Odgovor Napisal/-a anka »

Koliko dopusta pripada delavcu od začetka do konca leta? (1.1.-31.12.) :oops: (zasebni sektor)

Hvala sem že izvedela. :D :D
jurek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a jurek »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Najprej, nekaj sovnih pravil Pravico do dopusta pridobite s sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi in v primeru, ko sklenete pododbo z drugim delodajalcem je vsak dolžan delavcu nuditi sorazmeren del (1/12 za vsak mesec, pri čemer se najmanj polovica dneva zaokroži navzgor.
Kaj pa, če nove pogodbe ne sklenem takoj? Če vmes kakšen mesec ali dva "počivam"?
Kako v tem primeru koristim dopust pri "starem" delodajalcu?
Slo5
Računovodja
Računovodja

Sorazmerni delež. 1/12 za vsak mesec prisotnosti. Ne vem, kako je to v praksi. Ker načeloma lahko vi pokoristite ves dopust, daste odpoved in 2 mesece gledate v luft. Se na novo zaposlite in novi delodajalec vam izda novo odločbo, kjer vam odredi 1/12 dopusta za vsak mesec pri njemu.
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

x oseba se zaposli z 1.1.2014. Kdaj lahko izkoristi dopust (dnevih)? In le-to je zaposlitev po 2 letih.

Hvala.lp
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a meurs »

Kaj pa če je bila zaposlena na porodniški (ima ves lanski dopust) in danes (23.6.) da odpoved. Odpovedni rok je 1 mesec.

Ali ima pravico zahtevati podaljšanje odpovednega roka tako, da izkoristi ves dopust, ki ji pripada (lanski +sorazmerni letos). Ali lahko delodajalec reče: Sama si dala odpoved, odpovedni rok je 1 mesec....
Odgovori