VRAČILO DOHODNINE POD SPLOŠNO OLAJŠAVO
Moderator: Mirko Zbačnik
VRAČILO DOHODNINE POD SPLOŠNO OLAJŠAVO
Za leto 2013 sem imel dohodke nižje od splošne olajšave(3.302,70 €) in nisem prejel informativnega izračune. Akontacija dohodnine mi je pa bila odtegnjena. Informativnih izračunov pa tisti, ki so imeli dohodke nižje od splošne olajšave ne prejmejo. Ali to pomeni da mi enostavno država ne bo vrnila odtegnjene akontacije ker so bili dohodki na letni ravni prenizki. To pa zato ker sem dohodke v letu 2013 prejemel le tri mesece.
Re: VRAČILO DOHODNINE POD SPLOŠNO OLAJŠAVO
Država vam sama od sebe ne bo vrnila akontacije dohodnine. Vložiti morate napoved za odmero dohodnine najkasneje do 31. julija 2014. Obrazec najdete na spletni strani DURS, e-davki neregistrirani uporabniki (eDohodnina). Če pa imate digitalno potrdilo pa lahko napoved oddate tudi preko e-davkov.
lp
lp
Zakaj pa države ne vrača sama od sebe dohodnine tistim zavezancem, ki ne dosežejo splošne olajšave ostalim pa? Ali so tisti, ki ne dosežejo splošne olajšave drugorazredni državljani in jih države hoče kar "okrast"?
DURS ne izdela informativnega obračuna za tiste, ki imajo dohodke nižje od splošne olajšave, ker domneva, da tudi akontacija dohodnine ni plačana, torej si s tem zmanjša delo in če ne poznamo svojih pravic in dolžnosti, potem se lahko obrišemo pod nosom za svoj denar.
Tisti, ki prejmejo informativni izračun, so ga dolžni pregledati in javiti napake in tisti, ki ga ne prejmejo, so dolžni sami vložiti napoved.
DURS ne vrača dohodnine kar tako, pač pa jim je podlaga za vračilo informativni izračun dohodnine, ki po določenem času postane odločba. Če informativnega izračuna ni, potem ni podlage za vračilo, zato je pomembno, da poznamo tako pravice kot dolžnosti.
Tisti, ki prejmejo informativni izračun, so ga dolžni pregledati in javiti napake in tisti, ki ga ne prejmejo, so dolžni sami vložiti napoved.
DURS ne vrača dohodnine kar tako, pač pa jim je podlaga za vračilo informativni izračun dohodnine, ki po določenem času postane odločba. Če informativnega izračuna ni, potem ni podlage za vračilo, zato je pomembno, da poznamo tako pravice kot dolžnosti.