Kako prejeti plačilo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
milo100
Novinec
Novinec

Kako prejeti plačilo

Odgovor Napisal/-a milo100 »

Pozdravljeni

Ukvarjam se z affiliate marketingom in dobil sem že tudi prve zaslužke v obliki čeka, ki pride na dom. Zanima me kako ta ček unovčim, glede na to, da sem brezposelna oseba, brez statusa, nimam podjetja, s.p., ...
Dohodki pa zaenkrat še niso taki, da bi si odpiral s.p. ali kaj podobnega. Gre za dobrih 100€.
Kako naj si ta dohodek izplačam, da ne bom imel težav?

Hvala
milo100
Novinec
Novinec

Re: Kako prejeti plačilo

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Vprašanje je zelo skopo (ali pa premalo natančno) zato tudi ne morete dobiti primernega odgovora.
Najprej je treba ugotoviti vsebino vaše storitve. Kaj pravzaprav je affiliate marketing: Povzeto iz članka na spletu:
Partnersko trženje je dogovor med lastnikom spletne trgovine in lastnikom neke spletne strani, pri katerem drugi trži izdelke prvega, ta pa mu v zameno ponudi določeno provizijo za vsak prodani izdelek. Affiliate marketing je zagotovo ena izmed tistih oblik trženja, pri katerih sta zadovoljni obe poslovni strani – vsak spletni založnik si želi dodatnega zaslužka, vsak lastnik spletne trgovine pa več prodanih izdelkov. V kolikor imate tudi vi svojo spletno trgovino, razmislite o takem načinu marketinga.

Predpostavljam, da ste lastnik spletne strani na kateri ponujate izdelke spletne trgovine in v odvisnosti od prometa/prodaje vam lastnik spletne trgovine nakaže določeno provizijo. Torej ali gre za klasično posredništvo pri prodaji ali pa za elektronsko storitev (posredovanje spletišč in spletnih strani, spletna ponudba, spletno gostovanje itd.).
Pri tem je seveda pomembno tudi to ali je lastnik spletne trgovine tujec (opravite storitev tujcu, ki za vas ni plačnik davka/davkov) ali pa je lastnik spletne trgovine domača pravna oseba.
V vsakem primeru opravljate dejavnost, ki bi jo morali registrirati. Druga možnost je pogodba civilnega prava - npr. podjemna pogodba. Če je "kupec" domača pravna oseba (gospodarska družba, s.p.) obračuna in plača vse davke in prispevke kot izplačevalec, za kar predloži davčnemu organu obrazec REK-2 (vaša povezava).Če pa je kupec tuja pravna oseba, pa morate napoved dohodkov predložiti davčnemu organu vi:
http://www.durs.gov.si/si/fizicne_osebe ... rezidente/
milo100 napisal/-a:Zanima me kako ta ček unovčim, glede na to, da sem brezposelna oseba
Kar se sami vnovčitve čeka tiče ni nobenih problemov. Vnovčite ga tam kjer je označeno na čeku.
Bolj pomembno je, kakšna obremenitev v obliki prispevkov in davkov vas čaka. Ker ste brezposelna oseba je potrebno od vsakega dohodka iz drugega pogodbenega dela obračunati/plačati prispevek za pokojninsko zavarovanje: 15,50% + 8,85%. Razen tega je potrebno plačati tudi prispevke za zdravstveno zavarovanje za poškodbe pri delu: 6,36% + 0,53%; posebni davek od določenih prejemkov: 25% od bruto zneska; in seveda akontacijo dohodnine po stopnji 25% od davčne osnove.
Podjemna pogodba, bremenitev:
- prispevek za zdravstveno zavarovanje (55. a člen zakona o zdrav. zavar.) = 6,36% prejemnik dohodka;
- prispevek za pok. zavarovanje: 15,50% od bruto dohodka; prejemnik dohodka
- prispevek za zdrav.zavar. za nesreče pri delu: 0,53% izplačevalec
- prispevek za PIZ: 8,85% izplačevalec
- posebni davek od določenih prejemkov: 25% izplačevalec
- akontacija dohodnine: 25% od davčne osnove.
lp
milo100
Novinec
Novinec

Če prav razumem mi država vzame 80 % zneska???

Ja gre se za tujega ponudnika. Praktično ponujam njegov info izdelek. Ponavljam, dohodek pa ni dovolj visok, da bi si lahko plačal prispevke za s.p. Torej ali v tej državi pomeni, da 100€ ne moreš legalno zaslužiti??? A naj jaz plačam 400€ prispevkov mesečno za s.p. za to, da si lahko legalno izplačam 100€ zaslužka???
Sicer v tem članku razumem čisto nasprotno:
http://mladipodjetnik.si/novice-in-dogo ... glasevanja
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

milo100, kot je že opozorila gospa Slovan, je izjemnega pomena, kakšno storitev/dejavnost opravljate/nudite - če boste bolj natančno opredelili vse skupaj, bodo tudi odgovori lahko bolj jasni.
Ni mi pa razumljivo, kako ste prišli do 80 %.

Obdavčitev podjemne pogodbe je res zelo visoka, vendar boste vsaj akontacijo dohodnine zelo verjetno dobili vrnjeno, saj vaši zaslužki najbrž ne bodo presegli zneska splošne olajšave.

Za bolj natančne odgovore pa res bolj natančno opišite svojo dejavnost.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

slovan napisal/-a:Partnersko trženje je dogovor med lastnikom spletne trgovine in lastnikom neke spletne strani, pri katerem drugi trži izdelke prvega, ta pa mu v zameno ponudi določeno provizijo za vsak prodani izdelek. Affiliate marketing je zagotovo ena izmed tistih oblik trženja, pri katerih sta zadovoljni obe poslovni strani – vsak spletni založnik si želi dodatnega zaslužka, vsak lastnik spletne trgovine pa več prodanih izdelkov. V kolikor imate tudi vi svojo spletno trgovino, razmislite o takem načinu marketinga.
Če je to kar izvajate vi, potem ne vidim povezave med oglaševanjem na vaši spletni strani, ki bi ga lahko istovetili z dohodkom od odstopa premoženjskih pravic.
Če bi dosegali dohodek z "oddajo" spletnega prostora, ne pa s provizijo za vsak prodan proizvod, bi verjetno stvar lahko zastavili drugače.
Postavite vprašanje davčnemu organu, potem ne bo nobene dileme v razumevanju področja (ali dohodek iz drugega pogodbenega razmerja ali dohodek iz odstopa premoženjske pravice..)
Nina napisal/-a:Ni mi pa razumljivo, kako ste prišli do 80 %.
Seštel je vse prispevke in davke.

lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Pa res :( Jaz jih vedno vidim nekako razbite po deležih in očitno še nisem prav nikoli še nisem seštela prav vseh :( Se opravičujem za trapasto vprašanje.
milo100
Novinec
Novinec

Ne vem kaj vam moram bolj natančno povedat? Posredujem pač programski paket od tujega ponudnika preko oglasnih strani, linkov, člankov, ki jih objavljam.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

"Torej ali v tej državi pomeni, da 100€ ne moreš legalno zaslužiti??? A naj jaz plačam 400€ prispevkov mesečno za s.p. za to, da si lahko legalno izplačam 100€ zaslužka???"
- pa najbrž imaš tudi kaj stroškov?

Dolgoročno po 100 e seveda nima smisla.
Ampak vsak začetek je težak: marsikdo začenja z minusom - če upa na povečanje prometa... in marsikdo od teh tudi ostane v minusu...

PS ali v tej državi ... domnevam, da je tako v vsaki državi
Odgovori