poraba nagrade za samozaposlenega invalida

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
robndi
Nov član
Nov član

poraba nagrade za samozaposlenega invalida

Odgovor Napisal/-a robndi »

A ve kdo to razložit po domače.sem invalid 3.kategorije in bom za štiri ure prejemal pokojnino.prizpevkov za piz sem oproščen,plačeval bom pa prispevke okrog 130 za 4ure,se pravi okrog 65 eur.
Dobival bom okoli 150 eur nagrade zato,ker sem samozaposleni invalid.odločba je že v r.s.
Na kateri račun nakažejo to nagrado in kako jo porabit a za karkoli ali strogo namensko.za delodajalce z veliko zaposlenimi vem,da se namensko porabi.mene pa zanima kam jo jaz pripišem,ko nimam določene plače,ker sam delam.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: poraba nagrade za samozaposlenega invalida

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Poraba sredstev je navadno določena v pogodvi. V kolikor je namenska, morate o tem poročati. Če je pogoj le določena doba, jo porabite svobodno. Ob pričetku je to dobrodošlo.

Poglejte v pogodbo, oziroma, če so vam naročili, da morate mogoče poročati o porabi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
robndi
Nov član
Nov član

Hvala za odgovor.Bom prebral pogodbo. Je v računovodskem servisu ,ker so jo njim poslali.Gospa na ministrstvu ,ki svetuje glede tega mi je rekla da moram sredstva namensko porabit ampak ,ker sem sp si lahko plačam s tem telefone ,internet itd. Nisem tega najbolje razumel ,ko mi je razlagala. Ker namreč nimam elektro in internetnih računov na sp ampak samo na moje ime. Je pa rekla ,da moram v roku treh let to porabit. Se pravi ,da za bilo kaj ,če je v pogodbi napisan samo čas.
lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno je pogoj le, da je oseba, zaradi katere je dodeljena subvencija za neko določeno obdobje zaposlena in jih ne zanima dejanska poraba sredstev. <če bi bila poraba strogo namenska, bi verjetno morali o porabi poročati. Navadno poraba sredstev ni strogo namenska.

S tem, ko je svetovalka dejala, da lahko to porabite za internet, telefonijo, je imela v mislih le to, da lahko to porabite prosto. Ti stroški pa so pri večini s.p.-jev najbolj pogosti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
robndi
Nov član
Nov član

Hvala vam še enkrat na odgovorih.Jaz sem res narobe razumel. najprej je govorila o tem,da kot samozaposleni sp porabiš za karkoli potem sem jo pa razumel,da mora bit strogo za sp. Sedaj mi je bolj jasno.Ne vem zakaj pa na ministrstvu tako dvoumno odgovarjajo. To človeka zmede.Vsi vedo,da človek ,ki ni za neko delo malo težje razume te začarane kroge.Ne bi rad izpadel kot neki prevarant in vedno delam pošteno. Samo po srčnem infarktu imam res sp še naprej ampak ne delam tolike posle ,da bi imel stroške 400 eur na mesec.Ja oni mislijo,da denar samo priteka in tudi veliko sp jev ,ki normalno delajo ,ne nakupujejo vsak mesec za 400 eur naprav ali karkoli. to pa ,da si plačaš položnice za stroške to je ok. Saj se jih nabere kar nekaj. Eden izmed njih je tudi zdravstveni prispevek okrog 80 eur. Jaz sem sprva razumel,če sem upokojen potem imam namesto 310 eurov ,prispevke 155.Ampak po njihovih izračunih je to drugače. Invalidski sklad bi moral izhajat iz zneska 155 e. ne pa iz celotnega. Sicer ni važno,le kdo bi to razumel.
ko sem bil na bolniški mi je prešla na 4 ure in sem lepo plačeval polovico prispevkov ,sedaj pa ,ko sem za 4 ure upokojen je to vse skupaj zmedeno.
bom napisal kako in kaj sem opravil in kaj piše v pogodbi,samo,da jo dobim. Mogoče ti posti še nekomu lahko kaj pomagajo.
robndi
Nov član
Nov član

evo sedaj imam odločbo o nagradi o preseganju kvote. Naveden sem kot delodajalec in gospa na ministrstvu je rekla,da kot samozaposleni invalid ne rabim oddajati nobenih poročil o porabi teh sredsetev in jih v bistvu lahko porabim za karkoli. sedaj mi je malo bolj jasno vse skupaj.obrazec od invalidskega sklada je pač splošen in zato tudi navaja obrtnika kot delodajalca ,ki v bistvu ni.Ker dela sam brez zaposlenih.
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Ali morda kdo ve, v katerm IKS-u je kaj več napisanega o tem, če imaš zaposlenega invalida, o odstpoljenih prispevkih, porabi, nagradi ... oz. kje drugje?
LifeRollsOn
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a LifeRollsOn »

Kopirano iz Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov:

»61. člen

(način porabe sredstev iz naslova oprostitev in ugodnosti pri plačevanju prispevkov zaradi zaposlovanja invalidov)

(1) Sredstva iz naslova oprostitev in ugodnosti pri plačevanju prispevkov, ki jih pridobijo delodajalci zaradi zaposlovanja invalidov, morajo delodajalci prikazovati na posebnem kontu in jih lahko uporabljajo za namene iz 41. in 42. člena Uredbe o splošnih skupinskih izjemah.
(2) Delodajalci so dolžni enkrat letno posredovati ministrstvu, pristojnemu za invalidsko varstvo, podatke o pridobljenih in porabljenih sredstvih iz prejšnjega odstavka na način, predpisan s podzakonskim aktom iz šestega odstavka 83. člena tega zakona.
(3) Neporabljena javna sredstva, ki jih pridobijo delodajalci za zaposlene invalide in jih ne porabijo za namene iz prvega odstavka tega člena, morajo delodajalci obrestovati po referenčni obrestni meri.
(4) Če delodajalci javnih sredstev iz prvega odstavka tega člena ne porabijo v treh letih, odkar so jih prejeli, kar je razvidno iz bilanc, ali jih porabijo v nasprotju z določbo prvega odstavka tega člena, morajo neporabljena ali napačno porabljena sredstva, obrestovana na način iz prejšnjega odstavka, nakazati Republiki Sloveniji.«.

Pa še 41. in 42. člen Uredbe...

Člen 41
Pomoč za zaposlovanje invalidov v obliki subvencij plače
1. Pomoč za zaposlovanje invalidov v obliki subvencij plače je združljiva s skupnim trgom v smislu člena 87(3) Pogodbe in je izvzeta iz obveznosti priglasitve po členu 88(3) Pogodbe, če so izpolnjeni pogoji iz odstavkov od 2 do 5 tega člena.
2. Intenzivnost pomoči ne presega 75 % upravičenih stro­škov.
3. Upravičeni stroški so stroški plač za celotno obdobje, v katerem je invalid zaposlen.
4. Kadar zaposlovanje ne pomeni neto povečanja števila zaposlenih v zadevnem podjetju v primerjavi s povprečjem v preteklih dvanajstih mesecih, so delovna mesta prosta zaradi prostovoljnega odhoda, nezmožnosti opravljanja dela, starostne upokojitve, prostovoljnega skrajšanja delovnega časa ali zakonite odpovedi zaradi nediscipline in ne zaradi presežkov delovne sile.
5. Razen v primeru zakonite odpovedi zaradi kršitve obvez­nosti, imajo delavci pravico do neprekinjene zaposlitve za najmanj obdobje v skladu z zadevno nacionalno zakonodajo ali katerokoli kolektivno pogodbo, ki urejaa pogodbe o zapo­slitvah.
Če je trajanje zaposlitve krajše od 12 mesecev, se pomoč ustrezno sorazmerno zmanjša.

Člen 42
Pomoč za nadomestilo dodatnih stroškov zaradi zaposlovanja invalidov
1. Pomoč za nadomestilo dodatnih stroškov zaradi zaposlo­vanja invalidov je združljiva s skupnim trgom v smislu člena 87(3) Pogodbe ter je izvzeta iz obveznosti priglasitve po členu 88(3) Pogodbe,če so izpolnjeni pogoji iz odstavkov 2 in 3 tega člena.
2. Intenzivnost pomoči ne presega 100 % upravičenih stro­škov.
3. Upravičeni stroški so tisti stroški, z izjemo stroškov plač iz člena 41, ki jih je treba dodati stroškom, ki bi v podjetju nastali, če bi zaposlovalo neinvalidne delavce, za celotno obdobje, v katerem je invalid zaposlen. SL L 214/36 Uradni list Evropske unije 9.8.2008
Upravičeni stroški so naslednji:
(a) stroški prilagoditve prostorov;
(b) stroški zaposlitve osebja za čas, ki ga porabijo samo za pomoč invalidom;
(c) stroški prilagoditve ali nakupa opreme oziroma pridobitve in validiranja programske opreme, zato da jo bodo lahko uporabljali invalidi, vključno s prilagojeno in pomožno tehnološko opremo, ki jih je treba dodati stroškom, ki bi jih imel upravičenec, če bi zaposloval neinvalidne delavce;
(d) stroški gradnje, širitve zadevne poslovne enote ali name­stitve opreme v tej poslovni enoti ter vsi stroški upravljanja in prevoza, ki izhajajo neposredno iz zaposlovanja inva­lidov, kadar upravičenec zagotavlja zaščitno zaposlitev

Iz podčrtanega je razvidno, da lahko sredstva, ki jih prejmete ( nagrada za preseganje kvote in neplačani prispevki za PIZ ter morebitna subvencija) med drugim porabite tudi za stroške plač. Kakor je bilo razloženo meni s strani Sklada, za sp-je to pomeni, da seštevek vseh oprostitev in nagrad (sem spada tudi dodatna davčna olajšava za invalide, če jo koristite) ne sme presegati 75% zavarovalne osnove zavezanca (če ne moreš upoštevati ostalih upravičenih stroškov)...

Upam, da sem tole razumljivo napisal...
Odgovori