Par dni nazaj mi je bila izrečena ustna odpoved, ki naj bi pričela z novim mesecem. Z podjetjem sem v ekonomsko odvisnem razmerju preko avtorske pogodbe. Dan po izrečeni odpovedi sem preko jih email-a obvestila, da mi morajo odpoved izročiti v pisni obliki, ter da imamo v pogodbi naveden 30 dnevni odpovedni rok. Najbolj me skrbi, da bodo zavlačevali z pisno odpovedjo v naslednji mesec in da tudi če bodo pol upoštevali 30 dnevni odpovedni rok, da mi dela ne bodo dali, kar bi pomenilo, da jim tudi ne bom mogla zaračunati svojih storitev, bom brez prihodka, prispevke bom pa si vseeno morala plačat. Posledično pa bom morala tudi z zaprtjem SP-ja čakati dokler ne poteče ta 30 dnevni odpovedni rok.
Ima kdo izkušnje, kaj narediti v takšni situaciji? Ne vem, ali naj čakam na to pisno odpoved ali naj grem osebno tja "gušit". Kakšne so sploh opcije, ki jih imam v tem položaju?
Trenutno sem na dopustu (ki je bil planiran že par mesecev naprej) in odpotujem za nekaj dni v tujino, zato bom stvari lahko urejala spet naslednji teden.
Kakršnikoli nasveti bodo dobrodošli, sem rahlo "obupana".
Z podjetjem sem v ekonomsko odvisnem razmerju preko avtorske pogodbe...
Posledično pa bom morala tudi z zaprtjem SP-ja čakati dokler ne poteče ta 30 dnevni odpovedni rok.
ali lahko sp dela preko avtorske?
Najbrž kot navadna FO?
Ker ta pravica oziroma obveznost izhaja iz ZDR, je po mojem tudi tu možna sporazumna prekinitev razmerja pred odpovednim rokom. Tudi ob zaprtju s.p.-ja potekajo neki roki, obveščanje poslovnih partnerjev, magari z "listkom" na vratih. Skušajte uskladiti.
Poslovni partnerji naj bi praviloma imeli sklenjeno pogodbo o sodelovanju in med drugim naj bi bili tudi tam opredeljeni pogoji odpovedi. Če pogodbo odpove ena od strank, je pričakovanje druge glede odpovednega roka normalna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
novica napisal/-a:
ali lahko sp dela preko avtorske?
Najbrž kot navadna FO?
"Avtorska pogodba oz. dohodek iz nje je namreč lahko podvržena 5 kategorijam: bodisi dohodku iz zaposlitve, dohodku iz drugega delovnega razmerja, dohodku iz dejavnosti, dohodku iz premoženja, ali dohodku, doseženim s posameznim poslom. "
Nina, hvala za link!
Ampak še zmeraj mi ni jasno?
Po mojem: če je avtor sp (pa naj bo po dejanskih stroških ali po normiranih), izda povsem navaden račun.
Če pa je v obliki obračuna avtorske pogodbe, potem bi ga moral naročnik plačati čez REK in odvesti dohodnino - torej kot navadni FO?,drugače se pobrklja osnovni sistem obračuna sp. lp
PS In na tihem pričakujem razjasnitev s strani ge. Slovan...)
Novica, ni kaj dodati predhodni ugotovitvi Nine. Avtorska pogodba je sklenjena zaradi vsebinske podlage, kjer je opredeljen način varstva avtorskih pravic in podobnega iz zakona o avtorski pravici, pravice in obveznosti tako naročnika kot izvajalca in drugo.....
In če dosega dohodek nekdo, ki opravlja dejavnost, to ni "klasični dohodek" iz avtorske pogodbe, temveč dohodek iz opravljanja dejavnosti iz naslova avtorskih del: tipičen primer so zaposleni v kulturi vpisani v posebno evidenco ali pa "svobodni" novinarji, prav tako vpisani v posebno evidenco. Pogoji naročnika in izvajalca so podani v sami pogodbi, način medsebojnega obračuna pa je lahko ali obračun del ali pa račun ....
Pravice ekonomsko odvisne osebe so podane v 214. členu Zakona o delovnih razmerjih, ki ga mora upoštevati tudi naročnik, predvsem kar se tiče minimalnega odpovedne roka. Koliko znaša ta rok pa je določeno v 94. členu zakona. 214. člen
(omejeno delovno pravno varstvo)
(1) Ekonomsko odvisni osebi je zagotovljeno omejeno delovno pravno varstvo po tem zakonu.
(2) Če s posebnim predpisom ni določeno drugače, se zanjo uporabljajo določbe tega zakona o:
– prepovedi diskriminacije,
– zagotavljanju minimalnih odpovednih rokov,
– prepovedi odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov,
– zagotavljanju plačila za pogodbeno dogovorjeno delo kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost prevzetega dela, upoštevaje kolektivno pogodbo in splošne akte, ki zavezujejo naročnika ter obveznosti plačila davkov in prispevkov,
– uveljavljanju odškodninske odgovornosti.
(3) Ekonomsko odvisna oseba je za upravičenost do omejenega delovno pravnega varstva po prejšnjih dveh odstavkih po zaključku vsakega koledarskega ali poslovnega leta dolžna obvestiti naročnika, od katerega je ekonomsko odvisna, o pogojih, pod katerimi deluje, tako da naročniku posreduje vsa dokazila in informacije, potrebne za presojo vprašanja obstoja ekonomske odvisnosti
94. člen
(minimalni odpovedni roki)
(1) V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela s strani delavca ali delodajalca zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela je odpovedni rok sedem dni.
(2) V primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca je odpovedni rok:
– do enega leta zaposlitve pri delodajalcu 15 dni,
– od enega leta zaposlitve pri delodajalcu 30 dni.
S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot 60 dni.
(3) V primeru redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti je odpovedni rok:
– do enega leta zaposlitve pri delodajalcu 15 dni,
– od enega do dveh let zaposlitve pri delodajalcu 30 dni.
Nad dve leti zaposlitve pri delodajalcu odpovedni rok v trajanju 30 dni narašča za vsako izpolnjeno leto zaposlitve pri delodajalcu za dva dni, največ pa do 60 dni.
Nad 25 let zaposlitve pri delodajalcu je odpovedni rok 80 dni, če ni s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določen drugačen odpovedni rok, vendar ne krajši kot 60 dni.
(4) V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca iz krivdnega razloga je odpovedni rok 15 dni.
(5) Za dobo zaposlitve pri delodajalcu se šteje tudi doba zaposlitve pri njegovih pravnih prednikih.
Zanimivo je določilo o prepovedi odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov in uveljavljanju odškodninske odgovornosti. Sodne prakse iz tega področja še ni, zato je vprašljivo kako se bodo reševali posamezni primeri, če ne bo prišlo do sodnega postopka. Kaj so neutemeljeni razlogi, če le-ti niso navedeni v sami pogodbi?: npr. neugotavljanje razloga nesposobnosti pri izvajalcu in sklicevanje pri prekinitvi pogodbe prav na ta vzrok?? Odpoved pogodbe izvajalcu brez tehtnega razloga in sklenitev nove pogodbe z drugim izvajalcem??
Uveljavljanje odškodninske odgovornosti: v primeru, da je prišlo do neutemeljene prekinitve pogodbe, bi izvajalec (moje mnenje) imel pravico zahtevati odškodnino najmanj v višini stroškov (prispevkov...) do sklenitve nove pogodbe oziroma v višini odpravnine, do katere je upravičen zaposlen pri prekinitvi pogodbe o zaposlitve iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti.
Zavedli so me vzorci računov (po starem sistemu) iz linka, ki ne veljajo več.
Če prav razumem:
Sedaj tudi za dela preko avtorske pogodbe, izda samozaposleni v kulturi (ali pa sp) povsem navaden račun v bruto znesku storitve, kajne? lp
jurek napisal/-a:s.p., d.d., odpoved?
Verjetno odpoved kakšne pogodbe, pa ne pogodbe o zaposlitvi, a ne?
Ker ti nisi tam zaposlena, ampak zunanji izvajalec.
Zapiranje s.p.ja nima veze z odpovednim rokom.
Lahko iščeš delo tudi kje drugje.
odpoved pogodbe o avtorskem sodelovanju. Se opravičujem, da nisem točno napisala kakšno pogodbo imamo in da je povzročalo zmedo. Imamo pa avtosko pogodbo zato, ker za njih izvajam avtorsko delo. In ker sem z njimi v ekonomsko odvisnem razmerju je za mene isto kot da če bi bila zaposlena.
Seveda ima veze zapiranje s.p-ja z odpovednim rokom. Če mi ne dajo pisne odpovedi in zaprem sp brez tega, se lahko na koncu še kje sklicujejo, da sem sama kar šla stran in zaprla sp. Plus, niti na borzo se pol ne morem prijavit in mi nobene pravice in nič ne pripada. Tukaj tiči problem.
Hvala, je logično da lahko iščem delo kje drugje pa ga ne mislim iskat kot sp. Ker kot prvo nisem niti imela želje po odpiranju sp ampak me je njihova firma v to prisilila, ker me niso hoteli zaposlit.
Sicer pa se je moje vprašanje bolj navezovalo, na kakšen praktičen nasvet, kaj lahko naredim glede njih..ker so mi dali le ustno odpoved pisne pa še zmeraj ne...
pa ti sploh ne dajo več naročil?
Kako je zapisano v avt. pogodbi : naročanje posameznih avt. del po potrebi?
Če tako, potem te lahko "držijo na čakanju" v nedogled?
novica napisal/-a:pa ti sploh ne dajo več naročil?
Kako je zapisano v avt. pogodbi : naročanje posameznih avt. del po potrebi?
Če tako, potem te lahko "držijo na čakanju" v nedogled?
Sem bila danes osebno tam in si zdaj rekli, da mi ne nameravajo dat pisne odpovedi, ker so mi "kao naznanili" da trenutno ni dela za mene. Kar pomeni, da nam pogodba velja do konca leta in da pač oni ne ne nameravajo prekinili. Če pa bojo rabili pa bojo se baje javili. Torej naročil do nadaljnjega več ne bom dobivala, to kar je bilo nedokončano, sem pa mogla predat ostalim v kolektivu.
V avtorski pogodbi nimamo zapisano nič posebej za delo kdaj in koliko. Pač da opravljam delu v skladu in s pravili in pravočasno.Račun sem izstavljala na podlagi "oddelanih" ur. Bil je bolj ustni dogovor glede koliko ur in dela...itd. Vem,da lahko marsikomu deluje rahlo naivno..sam pač ko ti rečejo, ali boš delal pod njihovimi pogoji ali pa sploh ne, pač vzameš to kar dobiš - če hočeš delat.
Ni pa zdaj fajn v tej situaciji, ker so mi pač edini vir prihodkov bili. Vem pa da za borzo pa morem dobit odpoved.