odpoved regresu

Moderator: Mirko Zbačnik

foxy
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

odpoved regresu

Odgovor Napisal/-a foxy »

Ali se delavec lahko odpove izplačilu regresa?
Vnaprej hvala za odgovore, mnenja, ...
meurs
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Re: odpoved regresu

Odgovor Napisal/-a meurs »

Menim, da ne.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mislim, da nikakor ne. Pravica do regresa je vezana na pravico do koriščenja dopusta. Vsakršna dvostranska ali enostranska odpoved pravici do koriščenja dopusta je po ZDR neveljavna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Mislim, da nikakor ne. Pravica do regresa je vezana na pravico do koriščenja dopusta. Vsakršna dvostranska ali enostranska odpoved pravici do koriščenja dopusta je po ZDR neveljavna.
Res???
Kje v ZDR pa to piše - da se ne smeš - moreš odpovedati kakršnikoli pravici? lp
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Nina, morda sem površna, a tudi v teh stališčih ne najdem:
"da se ne smeš - moreš odpovedati pravici do regresa."
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Ker je pravica do regresa vezana na pravico do dopusta, je moje mnenje, da lahko tako razumemo tole stališče s povezave:
Pravica do letnega dopusta je temeljna pravica delavca iz delovnega razmerja in se ji delavec ne more odreči niti z enostransko izjavo niti s sporazumom z delodajalcem o odpovedi pravici ali denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust.
Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače (131. člen ZDR-1). Regres za letni dopust mora delodajalec zagotoviti praviloma do 1. julija tekočega koledarskega leta.

Če ima delavec pravico do celotnega letnega dopusta, mu gre tudi pravica do celotnega regresa. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico do sorazmernega dela regresa za letni dopust (četrti odstavek 131. člena ZDR-1).
Dodajam še sodno prakso (resda še na podlagi starega ZDR, vendar se v teh določbah ni bistveno spremnil):
http://www.sodisce.si/vdss/odlocitve/2010040815260476/
http://sodnapraksa.si/?q=id:20120321130 ... 2113055391
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

Drugo povezavo bo treba kopirati, saj je žal naš forum zaradi nenavadnih znakov ne razume najbolje ;)
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

ZDR-1
"131. člen -(regres) - (1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. "

"164. člen - (neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta) -Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja."

Torej, če se delavec ne sme odpovedati dopustu, me prepričajte, zakaj bi se regresu. To je pravica iz delovnega razmerja, vezana na pravico do koriščenje dopusta in zastara v 5 letih. ZDR-1 govori o tem, da je odpoved tovrstni pravici neveljavna.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Jaz bi sicer vztrajala, da je razlika med odpovedjo pravici do dopusta, za katerega je izrecno zakonsko določena neveljavnost morebitne take izjave in odpovedi vsem drugim pravicam iz ZDR.
Ampak glede na citirane sodbe za sodišča ni razlike .

Me pa zanima, kako bi sodišče prisililo delavca, ki bi se odpovedal pravici do prehrane, da bi moral hoditi v tovarniško menzo na organizirano malico, če noče?

Teoretično je povsem enako... (glede na utemeljitev v sodbi namreč!!!)

Bolj praktično: Če striktno visimo na tem stališču, se tudi direktor-lastnik (po 001) ne sme odpovedati niti prehrani, niti regresu za dopust - tudi če s tem povečuje izgubo svojega doo.
Še več : inšpektor za delo bi moral preveriti, če vsako leto izrabi zakonski minimum dopusta! In kaj če ga ne ??? Pomeni, da dela na črno???

lp
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Ah, dajte no. Sem zelo srečna, da niste moj direktor. Ali pa vi, da nisem vaš zaposleni, ker nama ne bi bilo dolgčas ;-)

Mešate vse v eno malho. Eno je, da ga nisi izkoristil in ti je pač propadel, drugo je, da si se mu pisno odpovedal. Če si imel pravico do dopusta imaš pravico do regresa. Pika! Ne razumete osnovnih členov ZDR-1, pa teoretizirate z inšpektorji in sodišči. Kaj ima tu malica? Če ima podjetje organizirano malico v svoji menzi, je to realnost, s katero te soočijo ob zaposlitvi; ali pa če to sklenejo in organizirajo naknadno. Ali ješ v menzi ali pa ne. ZDR pravi da imaš pravico do povračila ne pa striktno na kakšen način.

In prosim ne mi sedaj moralizirat z direktorjem. Recimo, da je bogi revček in gre v četrtek popoldan na sl pot v Split...do nedelje....pa mu gre dopust v maloro... Spet ste pomešal, ni izrabil dopusta in mu je propadel, bil je pa na stroške firme na morju. In če s svojim neodpovedovanjem prehrani, regresu povečuje izgubo svojega doo-ja, potem se mora po cca 3 letih zamisliti in zapreti doo. Vsak, ki ima izgubo več kot 3 leta je potencialni davčni utajevalec in če FURS tega ne ve, ni čudno da smo na psu.

Jao, pa tako knjigovodstvo, da o računovodstvu sploh ne začnemo ;-)
Nina
Administratorka
Administratorka
Kontakt:

novica napisal/-a:Jaz bi sicer vztrajala, da je razlika med odpovedjo pravici do dopusta, za katerega je izrecno zakonsko določena neveljavnost morebitne take izjave in odpovedi vsem drugim pravicam iz ZDR.
Ampak glede na citirane sodbe za sodišča ni razlike .
Med vikendom sem še malo tuhtala o tej zadevi - če bi se lahko delavec odpovedal pravici do regresa, bi se hitro zgodilo, da bi bila "odpoved regresu" praktično sestavni del marsikatere pogodbe o zaposlitvi (kot se menda spomnimo bianco odpovedi, ki so jih pred leti dobivale v podpis ženske, in ki bi bile uporabljene v primeru nosečnosti).
Odgovori