odpoved regresu

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: odpoved regresu

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nina, točno to. V situaciji, kakršni smo anes, ko je marsikje zapolseni v krepko podrejenempoložaju, bi se v strahu pred izgubo marsikdo tej pravici "prostovoljno" odpovedal in "poštenim" delodajalcem bi to prešlo v navadol Postopek bi postal običajna praksa.

Zakonodaja je namenoma zapisana na način, da ščiti šibkejši člen in v tem je to zagotovo zapolseni. Dikcija ZDR, ki pravi, da je vsaka odpoved, tudi pisna pogodba ali kakršnakoli izjava nična popolnoma umestna. Regres je iztožljiv.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ella »

Tudi jaz sem mnenja, da se pravici do regresa ni možno odpovedati (analogno pravici do letnega dopusta).

Na primeru, ki je bil naveden glede malice (ni glih posrečen primer, ker ni popolnoma enak pravici do dopusta, saj je dopust zakonsko bolje opredeljen): delodajalec po zakonu mora delavcu zagotavljati pravico do malice, delavec pa to pravico užije ali ne. Bistvo zadeve je, da mu pravico delodajalec mora zagotoviti.

Na primeru regresa: podjetje regres mora izplačati v skladu z zakonom, če pa ga delavec nato porabi ali ne, je pa njegov problem.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Veliko več moramo delati na davčno-ekonomskem izobraževanju običajnega Slovenca. Več ljudi, ki bodo poznali svoje dejanske pravice bo rezultiralo manj takšnih kot je "novica" v zgornjem postu, ki kar neki bluzijo, posplošujejo in sanjajo o prostovoljnjih odpovedovanjih in tem bedarijam, mahajo s sodišči in ne vem kaj. Ljudje bi morali imeti pogum reči NE takim. No many no funny. Pika. Zaradi takih revežev z velikimi nepremičninami, avti in egoti vsi plačujemo več. Posledično ne ostanemo samo brez regresa in malice, pač pa še brez prihodnosti.
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ella »

ajnos, imam velik avto in zmerno veliko nepremičnino in zdrav ego. Vse, kar imam, sem si zaslužila s trdim, 14-urnim delom in lastnim trudom, znanjem in sposobnostmi. Vedno sem zastopala pravila pravičnosti in enakosti za vse.
Menim, da nisem v nobenem privilegiranem položaju in da bi vsak na mojem mestu lahko dosegel vsaj enako. Na svoje dosežke sem ponosna in vesela, da svoji družini lahko nudim to, kar jim - eksistenčno brezskrbnost in sebe.
Ne zdi se mi prav, da se avtomatično domneva, da so mi materialne dobrine padle v naročje in da ne morejo biti pridobljene s poštenim delom.
Nehajmo s posploševanji in črnogledostjo - ne koristi nobenemu.

Nazaj k originalni temi: dolgoročno se itak vedno izkaže, da se najbolj splača fer obravnava zaposlenih.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ne prepirajmo se ;).

Kanček resnice je tudi v tem "zavoženem" prispevku. Nekateri, a verjamem da s ov manjšini, delodajalci se zavedajo nemogočega položaja svojih zaposlenih in to namenoma spretno izkoristijo. Pri drugih gre lahko za obojestrnsko željo, tako delavca, kot delodajalca... .Ni enoznačnosti.

Res je, da si mnogi delavci v strahu, da le obržijo službo boji ukrepati in mnogi delodajalci to vedo. Zato je dikcija v ZDR, takšna kot je.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slava
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: maribor

Odgovor Napisal/-a slava »

V delodajalcu 2014/9 je sicer odgovor ali se lahko delavec odpove povračilu stroška prevoza na delo:
"... na osnovi dosedanje zakonodaje se delavec pravicam, ki so določene v ZDR-1 in nato podrobneje ali dokončno urejene v kolektivni pogodbi ali v pogodbi o zaposlitvi, ne more (ne sme) odpovedati.
Njegova morebitna odpoved bi bila neveljavna...."

Mislim, da to reši vse dileme.

lp
slava
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

"Ella" sploh ni potrebe ste tako odreagirali, sploh ni bilo nič vezano na vaše pisanje (navezovalo se je na uporabnika "novica"). Jaz imam tudi vse to, ker ste napisali zase in od vsega sem tudi plačala davke, samo če bi jih vsi plačali, bi jih vsi manj plačali,....In za tem stojim, lahko tudi leže ;-) In, ja, ni se potrebe prepirati. Lahko pa diskutiramo in mogoče kakšnemo delavcu dvignemo samozavest ali pa delodajalcu pristrižemo krila. Kakor hočete.
Pišem o zaveščanju ljudi, da bi znali presoditi, kdaj reči NE, kdaj reči DA, se postaviti zase ali skleniti kompromis. Da bi znali spoštovati dostojanstvo eden drugega. Da bi zmogli priznati, da kaj dobrega pripada tudi drugim, tistim okrog nas. Da bi znali deliti svoje znanje z drugimi v njihovo dobro. O tem sem pisala. Ja in res je Mirko Zbačnik, prispevek je "zavožen" upor. "foxy" nam je vrgel bombico. Samo, dragi moji, take bombice lahko tudi ozaveščajo. Ljudem je treba razložiti kaj je neto-bruto, kaj so prispevki, dohodnina, davek od dohodka. Ljudje nimajo pojma o knjigovodstvu; reveži odprejo s.p. in sploh se jim ne sanja, da je treba plačat pavšalne prispevke, oddat bilanco. Ja, take primere srečujem v letu gospodovem 2014.
Odgovori