Pozdravljeni!
S punco kupujeva stanovanje, ki bo napisano na moje ime, kupnina pa bo plačana iz računa dekletovega očeta.
Zakaj tako je druga zgodba, vprašanje pa se glasi: ker bo stanovanje kupljeno z denarjem, ki ni moj, si predstavljam, da se lahko davčna v to zapiči (kupnina ne bo nakazana iz mojega računa pač pa iz njegovega). Predlog nepremičninarja je, da sklenemo posojilno pogodbo, v kateri zapišemo, da mi bodoči tast posodi tolikointoliko denarja, ki mu ga vrnem, ko nepremičnino prodam. Ali bom moral plačat kakršenkoli davek na znesek zapisan v posojilni pogodbi?
hvala in lp,
Andrej
edit: klical na durs in pravijo, da take pogodbe niso stvar davčne obravnave.
posojilna pogodba med fizičnima osebama - davek
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: posojilna pogodba med fizičnima osebama - davek
DURS ima prav. Posojilna pogodba je stvar civilnega prava oz. obligacij. Posojilna pogodba mora vsebovati člen o obrestih na posojilo, dobo/anuitete vračanja, zamudnih obrestih nevračila,...
Past je v tem, če se dekletovemu očetu kaj zgodi, da gre ta posojilna pogodba v zapuščino, kar lahko pomeni zaplete. Davek bi bil npr. pri darilni pogodbi, če bi vam gospod ta denar podaril, pa spet bi se to vračalo v njegovo morebitno zapuščino.
Imate pa prav v tem, da se lahko Durs zapiči v to kupnino in sicer v segmentu "izvor premoženja", po domače, od kje si lahko privoščite tak nakup, če pa so vaši dohodki recimo nizki in takrat ven potegnete posojilno pogodbo tee se jim zahvalite za obisk.
Past je v tem, če se dekletovemu očetu kaj zgodi, da gre ta posojilna pogodba v zapuščino, kar lahko pomeni zaplete. Davek bi bil npr. pri darilni pogodbi, če bi vam gospod ta denar podaril, pa spet bi se to vračalo v njegovo morebitno zapuščino.
Imate pa prav v tem, da se lahko Durs zapiči v to kupnino in sicer v segmentu "izvor premoženja", po domače, od kje si lahko privoščite tak nakup, če pa so vaši dohodki recimo nizki in takrat ven potegnete posojilno pogodbo tee se jim zahvalite za obisk.