Lastnik d.o.o. in dolgotrajni bolniški stalež

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dvojčka1
Novinec
Novinec

Lastnik d.o.o. in dolgotrajni bolniški stalež

Odgovor Napisal/-a dvojčka1 »

Pozdravljeni. Sem lastnik, direktor in edini zaposleni v firmi in si plačujem prispevke kot fizična oseba, plače ne izplačujem mesečno ampak na koncu leta nagrado. Julija sem se hudo poškodoval, za avgust si bom obračunal prispevke za bolniško. Žal se mi obeta, da bom na bolniškem staležu še najmanj 3 mesece. Prosim za pomoč, kako naj v tem času obračunavam prispevke? Bruto osnova je 1.155,25 eur. Ali drži, da prvi mesec obračunam minus 20% in vse nadaljne mesece pa 10%?
Žal sem se moral odpovedati računovodskim storitvam in se trudim sam čimbolj poenostaviti to delo, da zadostim vsem regulam. Zato si tudi bolniške nisem nikoli "privoščil", zdaj je pa le prehuda.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Lastnik d.o.o. in dolgotrajni bolniški stalež

Odgovor Napisal/-a slovan »

dvojčka1 napisal/-a:Sem lastnik, direktor in edini zaposleni v firmi in si plačujem prispevke kot fizična oseba, plače ne izplačujem mesečno ampak na koncu leta nagrado
Iz tega lahko zaključim, da ste obvezno zavarovani na podlagi 040: lastnik in direktor?? Ali ste obvezno zavarovani kot delovno razmerje???

lp
dvojčka1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a dvojčka1 »

Da, obvezno zavarovanje imam na podlagi 040, sem lastnik in direktor.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

dvojčka1 napisal/-a:Julija sem se hudo poškodoval, za avgust si bom obračunal prispevke za bolniško. Žal se mi obeta, da bom na bolniškem staležu še najmanj 3 mesece. Prosim za pomoč, kako naj v tem času obračunavam prispevke? Bruto osnova je 1.155,25 eur. Ali drži, da prvi mesec obračunam minus 20% in vse nadaljne mesece pa 10%?
Prispevke si plačujete preko e-davkov z obrazcem OPSVL: v tem obrazcu vpisujete podatke:
- o vzroku zadržanosti od "dela": s šifro zadržanosti in obdobja zadržanosti;
- o opravljenih urah: redno delo; zadržanost iz dela v vaše breme (to je boleznina do 30 delovnih dni); zadržanost, ki ni v vaše breme (boleznina nad 30 dni) - gre v breme ZZSZ. Osnova za plačilo prispevkov je vedno enaka.
Bolniški list morate odnesti na FURS, kjer vam ga potrdijo (glede osnove in plačila prispevkov). Po potrditvi ga pa morate predložiti na zavod za zdravstveno zavarovanje (boleznina nad 30 dni), kjer vam bodo "refundirali" boleznino na vaš osebni račun.
Predlog: za prvič poiščite pomoč ljudi, ki to delo opravljajo vsak dan. Sam postopek refundacije namreč ni tako enostaven!

lp
zajec
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zajec »

Za lastnika, zavarovanega po 040 oddajamo prispevke po OPSVL. po 30 delovnemu dnevu bolniške smo na OPSVL oddali prispevki, ki niso v breme zavezanca.
Na FURS smo poslali bolniški list. Kakšen je postopek sedaj? KOliko časa traja, da prejme refundacijo na svoj račun (saj prejme neto plačo?)?

Kako vi delate postopek refundacije za lastnik-direktor?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Za zaposlene traja približno en mesec, da refundirajo.
Svetujem, da pokličete referentko na FURS, da preverite, če so dobili bolniški list in ga poslali na ZZZS, potem pa boste verjetno še na ZZZS morali sporočiti št. osebnega TRR, da vam bodo lahko nakazali.
Prejme pa neto nadomestilo, za katerega je osnova dohodek oz. osnova za prispevke iz preteklega leta.
Odgovori