Nova zaposlitev - os.do 30 let, oprostitev plačila prispev.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slatncan
Novinec
Novinec

Nova zaposlitev - os.do 30 let, oprostitev plačila prispev.

Odgovor Napisal/-a slatncan »

Pozdravljeni,
ker ne vem kam bi se obrnil s vprašanjem upam da ne zamerite če poizkusim tu.

imam vprašanje glede prve zaposlitve. Sem oseba mlajša od 30 let, prijavljen na zavodu za zaposlovanje več kot 6 mesecev v občini Maribor, tako da sem primeren kandidat za delodajalca, kateremu se omogoči oprostitev plačila prispekov.

Zanima me kako je z zadevo, v kolikor mi delodajalec predloži pogodbo, v kateri je omenjeno, da v primeru izredne odpovedi iz strani delavca, mora delavec vrniti prispevke. Po brskanju na internetu nisem zasledil nič podobnega, zato se obračam na Vas za pomoč.

Najlepša hvala za odgovor.

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Nova zaposlitev - os.do 30 let, oprostitev plačila prisp

Odgovor Napisal/-a slovan »

Na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje:

Če delodajalec, ki uveljavlja oprostitev plačila prispevkov na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, omenjeno pogodbo odpove iz poslovnih razlogov pred iztekom 24 mesecev zaposlitve, mora plačati prispevke delodajalca za socialno varnost za celotno obdobje dejanske zaposlitve mladih.
Enako velja, če se mladi, za katere delodajalec uveljavlja oprostitev plačila prispevkov na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, odločijo za izredno odpoved omenjene pogodbe pred iztekom 24 mesecev zaposlitve.

Vsekakor mora vrniti prispevke delodajalec. Delavec lahko poda izredno odpoved, če gre za kršitve, ki jih opredeljuje 111. člen ZDR-1. Če vam v pogodbi "omeni", da jih morate vrniti vi kolikor se odločite za izredno prekinitev, ki je v skladu z ZDR, potem nima pravne podlage za to. Kolikor pa vam da izredno odpoved delodajalec v skladu s 119. členom istega zakona, pa menim, da bi delodajalec lahko zahteval "povračilo" teh prispevkov, saj ste vi kršili medsebojni dogovor.

lp
Odgovori