Prevoz na delo "podvprašanje"

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
miha33
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Prevoz na delo "podvprašanje"

Odgovor Napisal/-a miha33 »

Lep pozdrav!

Zaposlen sem v podjetju kot terenski serviser rač opreme. Zanima me, če v mojem primeru velja, glede na to, da opravljam storitev z lastnim vozilom (privatna last), "objektivni razlog" da ne morem uporabljati javnega prevoza na delo (kot je zapisano v ur. listu št 124/2004 iz dne 30.12.2004 pod 3. členom). Namreč, izgledalo bi precej smešno, če bi prišel na delo z avtobusom, po tem, pa bi se pravtako z avtobusom vrnil po avto in odšel na "teren"...

Za odgovor se v naprem zahvaljujem

Miha
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Miha, mislim, da si malo zamešal stvari. Seveda lahko hodiš v službo s svojim avtom, le da ti delodajalec povrne stroške za prevoz na delo v višini karte za javni prevoz, oz. če ni javnega prevoza do tvojega delovnega mesta, ti lahko za prevoz na delo povrne kilometrino v višini 31 SIT na km.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Mi pa bomo upoštevali to kot objektivni razlog, da lahko izplačamo 31 si/km. Razmišljam podobno kot Miha. Zakaj nekomu povrniti javni prevoz, če pa mora priti do službe s svojim avtom, saj ga bo uporabil za sl. pot.
LP:)
miha33
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a miha33 »

Mogoče sem res malo čudno napisal. Po domače, šef od mene zahteva, da pridem v službo z svojim avtom (saj ga uporabljam za opravljanje dejavnosti). Do službe in nazaj imam skupaj pribljižno 21 km in po novem naj bi bil upravičen do nadomestila za prevoz na delo v višini cene mesečne vozovnice LPP (cca 7000 sit). Če pa obračunam prevoz na delo po ceni 31 sit za km, mi na mesec znese pribljižno 14000 sit.
Kar me v bistvu zanima pa je, ali si lahko kljub temu, da od mojega doma do delovnega mesta obstaja javna potniška povezava, zaračunam prevoz na delo po kilometru ali ne.

Ponovno hvala za odgvor ...

Miha
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Objektivni razlog (tako kot vsaka stvar v tej solati od zakonov:mad:)<b>ni</b> definiran. Mi bomo vztrajali pri 31,00 sit, ker je narava delovnega procesa taka, da mora delavec imeti svoj avto vedno "s sabo" oz. kot pravi Miha, šef zahteva (upravičeno!).
Dosti imam tega, da si moram vsako določbo, ki je nejasna, razlagat v svojo škodo.:twisted:
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Se absolutno strinjam s Fendijem, vendar sem že pred časom dobila tako tolmačenje, če obstaja možnost javnega prevoza, se povrne le-ta, ne glede na to kako se vozimo v službo, in sicer v višini javnega pevoza oz v obliki mesečne vozovnice za mestni in primestni promet, razen v primeru, da je postajališče javnega prevoza oddaljeno več kot 1km od delovnega mesta ali od prebivališča zaposlenega(3.člen Uredbe o višini povračil stroškov), pa lahko obračunamo kilometrino v višini 31 SIT.
Sicer pa 5.odstavek istega člena Uredbe pravi takole: Če delojemalec iz objektivnih razlogov ne more uporabljati javnega prevoza, se v davčno osnovo , ne glede na 3.in 4. odstavek tega člena, ne všteva povračilo stroškov prevoza do višine 31 SIT...Torej bi ti glede na ta odstavek predlagala, da z delodajalcem skleneš kakšno pogodbo ali dogovor o uporabi svojega vozila in v tem primeru lahko obračunaš kilometrino.
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Če ima nekdo začasno bivališče 200 m od delovnega mesta mu prevoz ne pripada. Je tako ?
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

:???: Mogoče rolka!
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Silva saj v Uredbi jasno piše, da mora biti oddaljenost od bivališča vsaj 1 km. Prevoz na delo se seveda lahko izplača v vsakem primeru, a se všteva v davčno osnovo.:D
Odgovori