Zdravo.
Mogoče je res čisto šolsko vprašanje, ampak sem se prvič srečala s to situacijo in sem malo zmedena.
Za prejete račune iz držav EU (npr. Nemčija, Velika Britanija, Češka) delam samoobdavčitev za DDV.
Kako je sedaj s Hrvaško? Saj razmišljam pravilno, da enako delam samoobdavčitev za DDV, saj je v EU, kajne?
Bom hvaležna za potrditev mojega razmišljanja oz. za popravek.
lp
Hrvaška in samoobdavčitev
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Hrvaška in samoobdavčitev
Hrvaška je v EU, zato zanjo veljajo enaka pravila kot za ostale članice. Torej samoobdavčitev.

Smo d.o.o., zavezanec za DDV. Na Hrvaškem so za nas opravili storitev cinkanja. Izstavili so nam račun (vse skupaj pod 100€) z njihovim PDV po stopnji 25%. Plačano je bilo z gotovino, kar v tem primeru najbrž ne igra nobene vloge.
Glede na to, da kar nekaj materiala in storitev kupujemo v drugih državah članicah EU, kar je tudi Hrvaška in vedno dobimo račun brez DDV in pri nas naredimo samoobdavčitev, dvomim v pravilen račun izstavljen na Hrvaškem.
Pri iskanju odgovora sem našla le to, da je sedaj potrebno izpolniti obrazec VATR-APP za vračilo davka? Ali je zahtevek za vračilo DDV pri naši davčni enakovreden?
Po mojem mnenju je račun napisan narobe, moral bi biti brez DDV. V tem primeru jih moram prositi, da popravijo račun!?
V obračun DDV-O seveda ne morem vpisati računa...če zaradi drugega ne, zaradi različne stopnje davka.
Lepo vas prosim, če mi lahko pomagate rešiti dilemo.
Vnaprej hvala za pomoč vsem; tema je najbrž zanimiva še za koga, ki se je srečal s podobnim primerom.
Glede na to, da kar nekaj materiala in storitev kupujemo v drugih državah članicah EU, kar je tudi Hrvaška in vedno dobimo račun brez DDV in pri nas naredimo samoobdavčitev, dvomim v pravilen račun izstavljen na Hrvaškem.
Pri iskanju odgovora sem našla le to, da je sedaj potrebno izpolniti obrazec VATR-APP za vračilo davka? Ali je zahtevek za vračilo DDV pri naši davčni enakovreden?
Po mojem mnenju je račun napisan narobe, moral bi biti brez DDV. V tem primeru jih moram prositi, da popravijo račun!?
V obračun DDV-O seveda ne morem vpisati računa...če zaradi drugega ne, zaradi različne stopnje davka.
Lepo vas prosim, če mi lahko pomagate rešiti dilemo.
Vnaprej hvala za pomoč vsem; tema je najbrž zanimiva še za koga, ki se je srečal s podobnim primerom.
Moje mnejnje je, da je račun narobe, moral bi biti brez DDV in bi delela samoobdavčitev, kot se napisala.
Imate srečo v toliko, da gre za relativno majhen znesek DDV-ja. Če vam bodo popravili račun, boste imela za znesek hrvaškega davka preplačilo , ker ste račun že plačali- vam bodo vrnili znesek preplačila - če Da, je Ok, če pa ne vam bo to štrlelo na danih avansih ... kar bo čez nekaj let odpis pa davčno nepriznan odhodek.
Če pa greste v smeri zahtevka za vračilo DDV-ja, plačanega v drugi državi EU, pa imate zakonsko predpisan najmanjši znesek, na katerega zahtevek glasi. Okrog tega pa je bilo napisano več v eni izmed izdaj IKS-ov, letos ali lani, če vam lahko s tem kaj pomagam.
Imate srečo v toliko, da gre za relativno majhen znesek DDV-ja. Če vam bodo popravili račun, boste imela za znesek hrvaškega davka preplačilo , ker ste račun že plačali- vam bodo vrnili znesek preplačila - če Da, je Ok, če pa ne vam bo to štrlelo na danih avansih ... kar bo čez nekaj let odpis pa davčno nepriznan odhodek.
Če pa greste v smeri zahtevka za vračilo DDV-ja, plačanega v drugi državi EU, pa imate zakonsko predpisan najmanjši znesek, na katerega zahtevek glasi. Okrog tega pa je bilo napisano več v eni izmed izdaj IKS-ov, letos ali lani, če vam lahko s tem kaj pomagam.
Še isti dan sem dobavitelju napisala in obrazložila situacijo. Takoj so mi odgovorili, da je račun res napačen, da bodo poslali novega, preplačilo zaradi obračunanega PDV pa upoštevali kot avans ob naslednji storitvi.
Super, kajne. Ja, tista meja pa je 400€, ki je v tem primeru ne bi dosegli.
Najlepša hvala, sun, za tvoj odgovor! Upam, da bo rešitev pomagala še komu.
Super, kajne. Ja, tista meja pa je 400€, ki je v tem primeru ne bi dosegli.
Najlepša hvala, sun, za tvoj odgovor! Upam, da bo rešitev pomagala še komu.
Sem vesela,
lp
lp