Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri reševanju naslednjega primera:
s.p. je v letu 2013 kupil gsm aparat (po računu je bil knjižen direktno med DI s takojšnjim odpisom), ki pa ga je vzel na 24 obrokov- mesečno mu je Telekom poleg klicev, naročnine, zaračunal še dodatnih 7€ odplačila obroka za gsm aparat. Problem se pojavi, ker je s.p. konec aprila letos gsm aparat '' prepisal'' na svojega sina (z vlogo za spremembo pogodbe o sklenitvi naročniškega razmerja). Od aprila naprej se na računu od telekoma za s.p. obrok za gsm aparat ne zaračuna več - (obrok se od aprila naprej zaračuna sinu).
Posledično imam na kto 27 še odprto obveznost iz naslova odplačila obrokov za gsm aparat.
Kaj storiti v takem primeru? Kako naj zaprem obveznost, ki jo imam na kto 27?
s.p. je ddv zavezanec.
Za pomoč se vam že vnaprej zahvaljujem
pomoč knjiženje-nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: pomoč knjiženje-nujno
Obveznost na kontu SK 27 ste zapirali z obveznostjo do dobavitelja (si predstavljam), sedaj pa je ta obveznost do posjetnika in bi ga sam zapiral oziroma upošteval kot prenos na gospodinjstvo.
Smatram, da ste aparat knjižili na DI v SK 32, se pravi, da ste ga obravnavali kot material. Če vodite evidenco DI v tej skupini, ga iz te evidence - sicer le evidenčno - izbrišete.
Smatram, da ste aparat knjižili na DI v SK 32, se pravi, da ste ga obravnavali kot material. Če vodite evidenco DI v tej skupini, ga iz te evidence - sicer le evidenčno - izbrišete.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Po računu, kjer je bil zaračunan gsm aparat sem knjižila celotno obveznost za gsm aparat na 27 v dobro (168€), po bančnih izpiskih pa sem to obveznost mesečno zapirala na 27 v breme (za leto 2013 +2014 = 91€). Razlika med 168€ in 91€ (77€ )mi sedaj ostaja odprta na kto 27. gsm aparat v znesku 140€ sem po računu knjižila na 32 v breme in 32 v dobro ter na 4 v breme.
če sem vas prav razumela bi morala sedaj znesek 77€ na 27 zapirati s kontom 91 (pretoki med s.p. in gospodinjstvom)? kaj pa ddv, ki si ga je s.p. odbival pri nakupu gsm aparata?
Dobila sem informacijo, da bi moral s.p. v aprilu 2014 gsm aparat zaračunati sinu po tržni vrednosti. Ali to drži?
če sem vas prav razumela bi morala sedaj znesek 77€ na 27 zapirati s kontom 91 (pretoki med s.p. in gospodinjstvom)? kaj pa ddv, ki si ga je s.p. odbival pri nakupu gsm aparata?
Dobila sem informacijo, da bi moral s.p. v aprilu 2014 gsm aparat zaračunati sinu po tržni vrednosti. Ali to drži?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Razmisljam pragmatično. Sedaj je ta obveznost s prenosom prenehala in je to preneseno v "gospodinjstvo".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko