Pozdravljeni,
Razmišljam o odprtju s.p., saj bom v kratkem pričel sodelovati s podjetjem, ki mi bo mesečno prek pogodbe o sodelovanju nakazovalo recimo 1.800€ (+ potni nalogi, dnevnice). Glede na to, da je za prvo leto delovanja s.p., 50% oprostitev plačila prispevkov, me zanima kaj se mi splača? Obračunavanje minimalne plače in s tem minimalnih prispevkov, vendar s precej dobička... ali mogoče obračun višje neto plače in prispevkov?
Hvala za pomoč pa lep pozdrav!
1.800 bruto, kaj se splača
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: 1.800 bruto, kaj se splača
Razmislek je tu predvsem med kratkoročnim "dobičkom" ali korit v prihodnosti ter socialna varnost. Če višji so vplačani prispevki, višja je socialna varnost (primer bolezni, penzije, nadomestil za brezposelnost...), če manjpi so prispevki, višji je preostanek čistega dohodka. Pri s.p.-ju je predpisana minimalna osnova, katero vi lahko dvignete.
Drugače bi pri vas bilo to ekonomsko odvisno razmerje, , če bi se kot s.p. "zaposlili" pri delodajalcu, ki predstavlja za vas več kot 80 % dohodkov.
Drugače bi pri vas bilo to ekonomsko odvisno razmerje, , če bi se kot s.p. "zaposlili" pri delodajalcu, ki predstavlja za vas več kot 80 % dohodkov.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
racunovodnik
- Novinec

Hvala za odgovor. Ja, dejansko bi pri meni šlo za ekonomsko odvisno razmerje.
Kaj to potem praktično potegne za sabo? Odprem s.p., podpišem s podjetjem pogodbo o sodelovanju, izstavljam mesečno račun njim... na npr. ločen osebni TRR (se verjetno splača, ker je cenejši kot poslovni!?) vsak mesec priliv 1.800 eur. Koliko gre potem za prispevke, dohodnino, kaj je z dobičkom?
Kaj to potem praktično potegne za sabo? Odprem s.p., podpišem s podjetjem pogodbo o sodelovanju, izstavljam mesečno račun njim... na npr. ločen osebni TRR (se verjetno splača, ker je cenejši kot poslovni!?) vsak mesec priliv 1.800 eur. Koliko gre potem za prispevke, dohodnino, kaj je z dobičkom?
sp po normiranih odhodkih. lp
Prispevki min. 221,45 eur, ker imate 50% popust na prisp.za PIZ in ni pomembno, kako ugotavljate stroške.
Dobiček se obdavči po dohodninski lestvici, če ugotavljate dejanske stroške.
Če pa se odločite za normirane stroške, je to letos 70%, kar pomeni da od 1800 eur mesečno plačate 108 € davka, ki je dokončen (se ne poračunava s plačano dohodnino od plače). Naslednje leto je normiranih stroškov 80%.
Dobiček se obdavči po dohodninski lestvici, če ugotavljate dejanske stroške.
Če pa se odločite za normirane stroške, je to letos 70%, kar pomeni da od 1800 eur mesečno plačate 108 € davka, ki je dokončen (se ne poračunava s plačano dohodnino od plače). Naslednje leto je normiranih stroškov 80%.
-
racunovodnik
- Novinec