Vzdrževan družinski član, dohodnina 2014

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
koli99
Novinec
Novinec

Vzdrževan družinski član, dohodnina 2014

Odgovor Napisal/-a koli99 »

Pozdravljeni!

Naj na hitro povem da se v izračune dohodnine prvič spuščam, zato se vnaprej opravičujem za morebitne napake in banalna vprašanja.

Torej, situacija je sledeča. Z dekletom živiva v izvenzakonski skupnosti na skupnem naslovu, partnerja sva že 11 let. Sam sem redno zaposlen. Dekletu je prenehala veljati pogodba za določen čas 8.1.2014. Dobivala je 3 mesece denarnega nadomestila. Od takrat je brezposelna in brez dohodkov.

Od prejšnjega delovnega razmerja je dobila v januarju (decembersko) in februarju (januarsko) sledeče:

JAN + FEB
BRUTO PLAČA: 1099,54 + 284,15 EUR
PRISPEVKI: 243,00 + 62,80 EUR
AKONTACIJA 93,01 + 0 EUR

V odločbi je zapisano da ji pripada 892,50 BRUTO, oziroma 673,95 EUR NETO za 3 mesece. Dejansko je dobila na račun sledeče:

545,74 + 673,95 + 673,95 + 192,79 EUR. Zakaj je razlika glede na odločbo ne vem.

To je v bistvu to kar se tiče njenih prihodkov. Zanima me, kaj vpisati na informativni izračun dohodnine (Vem, testni izračun je za 2013). Denarno nadomestilo pade pod plače v 1101, ampak kakšen pa je znesek prispevkov in akontacije? 0 EUR?

Kar pa me predvsem zanima je točka vzdrževan družinski član. Zanima me, pod katere mesece jo lahko vpišem in seveda kaj je najbolje za naju?

Še enkrat se Vam zahvaljujem za vso morebitno pomoč.

Lep pozdrav,

Jure
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Vzdrževan družinski član, dohodnina 2014

Odgovor Napisal/-a adut »

V informativni izračun vpišete bruto dohodke. Ne vem, če zavod pošilja mesečni obračun nadomestila, kjer bi moralo biti vse navedeno - bruto, prispevki, akontacija dohodnine. Lahko pa si izračunate v informativnem izračunu plače na prvi strani: http://www.racunovodja.com/izracuni/place2013/olajsava/ - označite, da želite dodatek k osnovni davčni olajšavi.
Razlika v nakazilu pa je verjetno zato, ker je dobivala nadomestilo 3 mesece, toda ne koledarske in ji za zadnji mesec niso obračunali dohodnine, ker je bila prenizka osnova. Domnevam, da bo dobila večino dohodnine nazaj, če ne kar vse.
Vzdrževan član pa je lahko, dokler je prijavljena na zavodu in ne prejema nadomestila- verjetno od junija do decembra.
Kaj je najbolje za vaju, pa boste videli, ko boste naredili izračune.
koli99
Novinec
Novinec

Za odgovor se zahvaljujem.

Za njen izračun dohodnine bo DURS v vsakem primeru naredil izračun ker presega 3302,70 EUR dohodkov.

Predvsem me zanima glede vzdrževanega člana. Kaj pravzaprav izračunati? Ali ni to, da več mesecev kot jo imam za vzdrževanega člana, več dobimo vrnjeno? Je mogoče kako drugače?
Poskusil sem narediti informativni izračun glede na moje lanske dohodke (letošnji bodo podobni) in izračun pokaže za vsak mesec vzdrževanega člana višji znesek.

P.S. Zadev ne poznam in zato sprašujem "banalna" vprašanja.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Kot sem napisala, lahko je vzdrževana od junija do decembra, če je prijavljena na zavodu, več ne sme biti, lahko je manj. To pomeni, da ima ona splošno olajšavo za tiste mesece, ko ni vzdrževani član in vi imate dodatno olajšavo za mesece, ko je vzdrževan član.
Na mesec je splošna olajšava največ 543,32 €, za vzdrževanega člana pa 203,08 €, zato je seveda res, da dobite vi več nazaj, dlje kot je ona vzdrževana, toda po drugi strani dobi ona manj, ker ima manj splošne olajšave, zato je treba narediti izračune za oba hkrati z istimi podatki, da se vidi družinski prihranek.
koli99
Novinec
Novinec

Aha, sedaj mi je jasno.

Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem!

Lep pozdrav,

Jure
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Preverite, če jo sploh lahko uveljavljate - tule na povezavi so opisani pogoji, znesek sredstev za preživljanje je pa iz leta 2010, tako da je zdaj nekoliko višji ( dohodninska lestvica: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... _leto_2014 in tu še ena novejša navodila: http://www.uradni-list.si//files/RS_-20 ... .PDF#!/pdf)

http://www.durs.gov.si/si/navodila_za_i ... ske_clane/
Oznaka C – Zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, če nima lastnih sredstev za preživljanje oziroma so ta manjša od 2.287,48 eurov, in razvezani zakonec zavezanca, če mu je s sodbo oziroma dogovorom, sklenjenim po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, priznana pravica do preživnine, ki jo plačuje zavezanec.

Za zakonca velja oseba, ki živi z zavezancem v zakonski zvezi. Za zakonca velja tudi zunajzakonski partner, če živi z zavezancem najmanj eno leto v življenjski skupnosti, ki je po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.
koli99
Novinec
Novinec

Lahko jo uveljavljam. Sem poklical na DURS in izpolnjujeva pogoje. Skupaj sva že 11 let in izvezakonska skupnost se šteje enakovredno zakonski. Niti ni potrebno da sva pijavljena na istem naslovu (čeprav v našem primeru sva).

Uf glede dohodkov pa ne vem... Sem poslal vprašanje na DURS.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Mislim, da se dohodki, ki jih je prejela v času od januarja do maja, ne upoštevajo med lastna sredstva, saj v tem času tudi ne bo upoštevana kot vzdrževan družinski član, pomembni so dohodki, ki jih prejme v času, ko je vzdrževan družinski član.
Mogoče se motim?
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Saj to bi bilo dobro preveriti, da bosta vedela, pri čem sta ;) No, upam, da boste sporočili, kaj pravijo na DURS/FURS
koli99
Novinec
Novinec

Ravnokar govoril z DURS-om.

Izpolnjujeva vse pogoje in dejansko bi jo lahko uveljavljal kot vzdrževanega člana z vključno februarjem (ker do 8. januarja je bila zaposlena) do konca leta. Tisti znesek ki je zapisan pod točko C (za leto 2014 -> 2436 EUR), pa je za NETO prejeti znesek v mesecih vzdrževanja, zmanjšan za mesece ko oseba ni vzdrževani član (v mojem primeru 2436 - 203(JAN) = 2233 EUR). In ker je od feb do dec prejela NETO 2080 EUR jo dejansko lahko vpišem od vključno februarja. Ampak, ker se nama to najverjetneje ne izplača, je za preračunati kaj je dejanski družinski prihranek glede na mesece.

Hvala vsem za pomoč, in upam da bo komu prišla tema prav.
Odgovori