DOHODNINA??????

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

DOHODNINA??????

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Imam s.p. pri katerem pričakujem konec leta pri davku od dohodka iz dejavnosti pod kolono 16 obračuna cca 8.600 eur dobička. Potem z splošno olajšavo in dvemi otroki spravim davek od dejavnosti na nulo. Sem pa med letom dobila izplačilo od rentnega zavarovanja 1.350,00 eur od katerega je že Prva pokojninska odvedla 25% davek. Kakor vem tudi ta znesek bruto cca 1.800 eur ter davek prideta pod druge dohodke v dohodninsko napoved. Zanima me kako bodo naredili izračun dohodnine ali bo za doplačilo in koliko.

Se pravi kolona v dohodnini pod rubriko 2100 je 8.600 eur ter ostali dohodki bruto 1.800 ter akontacija dohodnina 25 % cca 450 eur. :sjezen: :sjezen: :sjezen:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: DOHODNINA??????

Odgovor Napisal/-a adut »

PETRA123
Začetnik
Začetnik

Ja hvala za poslano vendar sem to že vnašal in sicer pod 2100 8.600 eur in izplačilo rentnega zavarovanja 1.800 bruto in vnesla 25% dohodnino od tega zneska. Potem mi pride skupnega dohodka potemtakem 10.400,00 in se pravi, da bom po dohodninski lestvici do nekje 8.021 plačala 16% davek in od tam naprej 27%. Davka se nabere da te kap. Ko sem klicala na DURS so rekli da ne bi smelo biti doplačila. Še enkrat ponovim in lepo prosim če mi zna kdo to izračunat:

V koloni 9 obrazca DOHDEJ imam dobička 8.600 eur
Nato prišetejem plačane prispevke 3.818,64 za leto 2014 in dobim osnovo za splošno olajšavo 8.600,00 + 3.818.,64 = 12.418,64
zato imam splošne olajšave 4.418,64 kar znese še ostanka 4.181,36eur
nato uveljavljam še oba otroka za prvega 2.436,92 in drugega 1.744,44 ( delno )
Tako spravim davek od dohodka iz dejavnosti za plačilo na nulo.

Ko pa bo prišla napoved za odmero dohodnine bo verjetno pod oznako 2100 8.600 eur ter to izplačilo 1.800 eur od katerega je bil odveden 25% davek cca 460,00 eur.
Ali mi zna kdo izračunati koliko bo za doplačilo ali vračilo dohodnine?????????
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za informativni izračun dohodnine, ki velja za samozaposlene, konkretni program ni najbolj primeren. To pa zato, ker nima vseh podatkov, ki so potrebni za izračun splošne olajšave (na to vas tudi opozori, ko "kliknete" testni izračun).
In sedaj dejstva: pri davčnem obračunu s.p.-ja ste upoštevali višino splošne olajšave iz primerljivih dohodkov, ki se nanašajo zgolj na dejavnost (dobiček + prispevki) in od tod tudi višja splošna olajšava kot bo potem upoštevana v informativnem izračunu dohodnine fizične osebe. Kolikor pa bi že v obračunu upoštevali pravilno višino splošne olajšave (3.302,70) in še olajšavo za VDČ (5.086,16), bi imeli davčno osnovo v višini 211.14€ in davek iz dejavnosti 34€.

Pri fizični osebi se upoštevajo potem tudi drugi dohodki, konkretno dohodki iz rentnega zavarovanja - bruto 1.800. Ob upoštevanju še teh dohodkov pa bo priznana le najnižja splošna olajšava. Obdavčljivi dohodki bodo 10.400; splošna olajšava 3.302,70; VDČ skupaj 5.086,16 = davčna osnova 2.011,14€, davek/dohodnina 16% od tega zneska = 321,78€. Plačali ste že 450€ od drugih dohodkov, razlika predstavlja vračilo dohodnine v višini 128,22€.

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

O najlepša hvala SLOVAN res si car. Klicala sem tudi na DURS (svetovalko za dohodnino za fizične osebe ) in je bila cela štala. Cel kup razlaganja na koncu pa ne rešitve in podatka koliko naj bi plačala. Najbolje da te vzamejo za svetovalca bodo vsaj znali odgovoriti. Thanks še 1X. :) :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tudi moje mnenje temelji predvsem na logičnem razmišljanju in upoštevanju predpostavk, ki so razvidne iz vaših podatkov (in izhajam iz končnega obračuna dohodnine). Če niste dovolj natančno opredelili vaših dohodkov iz naslova "rentnega zavarovanja", bo izračun davčnega organa seveda drugačen. V izračunu je upoštevan dohodek, ki ste ga prejeli iz dodatnega pokojninskega zavarovanja (predčasni dvig), ki se po svoji vsebini opredeli kot drugi dohodek in se všteva v letno dohodninsko osnovo. Kolikor pa bi bil to dohodek iz življenjskega zavarovanja (predčasno izplačilo pred rokom 10 let), pa je to dohodek, ki je cedularno obdavčen (dokončno in se ne všteva v letno dohodninsko osnovo), ker spada med dohodke iz kapitala.

In še dejavnost: ob vnašanju podatkov o dejavnosti v program "silvester", vam bo le-ta izračunal splošno olajšavo glede na podatke, ki izhajajo iz dejavnosti (dohodek + prispevki = primerljiv dohodek za izračun splošne olajšave). In seveda bo ta višja, ker pač "silvester" ne razpolaga s podatki o vaših drugih dohodkih. In v dejavnosti ne boste imeli davčne osnove od katere bi plačali davek.

In še fizična oseba: Ko bo davčni organ upošteval vse vaše dohodke kot dohodke fizične osebe (ob predpostavki, da je izplačilo res drugi dohodek po zakonu o dohodnini), pa bo splošna olajšava glede na vse vaše dohodke, ki se uvrščajo med letno dohodninsko osnovo (končni rezultat bo npr. podoben mojemu zgornjemu izračunu).

Nasvet: namesto, da iščete odgovor na forumu, ki je klepetalnica in sploh ni nujno, da boste dobili pravi odgovor (tudi moje mnenje ni nujno pravilno, če vaši podatki niso pravilni!!); ali po telefonu od davčne kontrolorke, postavite DURS-u pisno vprašanje na elektronski naslov. Dobili boste pisni odgovor v določenem času. Odgovarjati po telefonu, na strokovna vprašanja, je zelo težko, saj oseba ne razpolaga z natančnimi podatki.

lp
Odgovori