prvič, pa nimam pojma...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gogregy
Novinec
Novinec

prvič, pa nimam pojma...

Odgovor Napisal/-a gogregy »

Pozdrav,
moja prva zaposlitev - roji mi nekaj vprašanj v glavi kako in kaj...
Junija sem po nekajmesečnem študentskem delu in izgubi študentskega statusa podpisal pogodbo za določen čas (4.6.2014-4.7.2014) in julija še (4.7.2014-19.9.2014).
Zmenila sva se za bruto 5€ na uro.
Sedaj pa vidim na plačilnem listu da imam olajšavo za dohodnino 275,22€, saj mi je to res nekaj omenil, vendar nisem vedel da imam lahko tudi višjo olajšavo. Saj baje se to pri dohodnini dobi nazaj. Sedaj pa vprašanje - kako je s to dohodnino in kaj sem mi bolj splača - višja olajšava, ali da dobim pri dohodnini nazaj? Pa še vprašanje - a so te stopnje prispevkov, ki jih plačam jaz ali pa on vsak mesec enake?Zanima me še povezava z minimalno plačo - glede na to da dobim npr. za avgust za 168 ur dobrih 560€ neto?
Plus vprašanje kako je kaj z dopustom in kakim regresom itd. - kakšne imam tukaj pravice?Sem totalen laik na vseh področjih in se že vnaprej zahvaljujem za odgovore!
:D
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: prvič, pa nimam pojma...

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je vedno aktualno vprašanje. Lepo je, ko nekje sredi naslednjega leta pričakuješ malce vše vačilo in lepo je tudi, če dobiš malce višji neto. Najbolje je, da je dohodnina ob izplačilu obračunana v nekem razmerju, v katerem bo tudi konec leta. Da si med letom z višjo olajšavo zmanjšaš obrok dohodnine, je nič drugega, kot brezobrestno kreditiranje države. Če gledamo iz tega stalšča, je celo bolje, da dohodnino plačamo po obračunu.

Menim, da je način obračuna plač tak, da se najbolj pribljiža načinu obračuna konec leta. Torej, da upošteva dejansko višino obračunaa olajšave in dohodnine že ob samem obračunu plače.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Plus vprašanje kako je kaj z dopustom in kakim regresom itd:

imaš pravico do dopusta in do regresa v sorazmernem delu
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da in pravici do dopusta se ne smeš odreći in delodajalec ti je dolžan nuditi možnost za koriščenje te pravice. Regres ni vezan, kot ste navedli, na samo koriščenje, temveč na pravico koriščenja dopusta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Regres ni vezan,
??? kot ste navedli???,
na samo koriščenje, temveč na pravico koriščenja dopusta.

???
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Malce nejasnosti, se opravičujem, bom raje obrazložil na primeru.

V ZDR ni izključno navedeno, da vam regres pripada, temveč se pri pravici do egresa sklicuje do pravice do koriščenja dopusta, kjer je ta pravica podrobneje zajeta. V primeru, ko ste na daljši bolniški, porodniški, imate pravico do koriščenja dopusta, a te pravice ne morete uveljaviti. A ne glede na to, imate pravido do izplačila regresa.

V
Mirko Slika
gogregy
Novinec
Novinec

Hvala za odgovore, se mi malo bolj sanja;)
gogregy
Novinec
Novinec

Slika
tole je izsek plačilnega lista za julij...
sedaj me pa zanima, če mi lahko prosim tole kdo raztolmači...
kokr se men sanja, dobim jst bruto-davek-prispevki iz bruto...prispevke na bruto plača delodajalec iz svojega žepa ali iz mojega bruto?HVALA!!!
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Prispevke na bruto plačo plača delodajalec (iz svojega žepa):)

Povračila stroškov za prehrano in prevoz na delo, pa nimate. Imate v podjetju organizirano prehrano?

Ja, od 4.6. do 19.9. vam pripada 4 dni dopusta in 3/12 regresa. Primer: če je podjetje imelo izplačilo regresa v znesku 800,00 €/12*3= 200,00 € bi morali vam izplačati. Odvisno koliko regresa podjetje izplača. lp
gogregy
Novinec
Novinec

Pozdrav,
prehrana je organizirana, to ni problem, hvala za vse odgovore!
Odgovori